Cyber háborúra készülnek a britek

Szerző: digibiz

Címkék: cyber

2011.
05.31.
14:02

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A brit kormány kommunikációs központja (GCHQ) átvette a vezető szerepet cyber-fegyverkezési program fejlesztésében.

A fegyveres erők minisztere, Nick Harvey úgy látja, hogy már nem elég megvédeni az állam fontos, kritikus szolgáltatásokat ellátó berendezéseit a fenyegetésekkel szemben, de egy sor új támadó eszközt kell fejleszteni a hackerek ellen. A miniszter szerint a jövő új háborús területe ugyanis a cyber-tér lesz. Bár a virtuális fegyverek nem veszik majd át a valódiak helyét, de fontos részét kell képezniük az ország fegyvertárának. Ezekre a fegyverekre pedig ugyanazokat a bevetési szabályokat kell alkalmazni, mint a hagyományosokra. Harvey elmondta, hogy ezekkel az eszközökkel sem szabad többet támadni, mint a valódiakkal, az eddig meghatározott jogi egyezmények között lehet csak azokat használni.

A fegyverek kidolgozásának módja természetesen titkos, de az biztos, hogy a GCHQ felügyeli, és a későbbiekben előfordulhat a Honvédelmi Minisztérium (MoD) befolyása is. A MoD Jonathan Shaw-t nevezte ki a védelmi cyber-műveletek főnökének, aki bár nem rendelkezik informatikai háttérrel, harcedzett parancsnok, és stratégiai látásmódja nagy segítségére lehet a fejlesztésnek és működésnek.

A számítógépes vírusok nagyfokú és káros támadásának lehetősége tavaly kristályosodott ki a vezetők előtt, a Sutxnet vírus megjelenésével, ami rongálta Irán urándúsító programját. Bár a brit kormány tagadja, hogy bármi köze lett volna a Stuxnet létrehozásához, a vírus felfedezése megsürgette a kormány cyber-védekezési politikájának fejlesztését. Tavaly ezért a cyber-biztonság a védelmi politika középpontjába került, hiszen a kormány úgy látta, hogy egy jól megtervezett cyber-támadás súlyos következményekkel járna. Harvey ugyan nem beszélt arról, honnan jöhet a legtöbb fenyegetés, de a technikailag erősen fejlődő Kína mindig előkerül, ha ilyen témáról van szó.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Explorer vagy Firefox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Az adat az új olaj

"Az [origo] portál címkehalmaza például szinte kimeríthetetlen. Tartalmazza ugyanis a portál teljes archívumának - közel 400 ezer cikk - címkéit is. Ennyi szöveget képtelenség lett volna utólag kézzel felcímkézni, a feladatot a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja által fejlesztett algoritmus végezte el."

"Az adat az új olaj" - interjú az Origo Zrt. távozó tartalomfejlesztési vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés