Budapest a mobilos fejlesztések Mekkája?

Szerző: Devecsai János

Címkék: mobil app

2011.
02.03.
00:02

4 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Nemrég a világ második legjobbjának ítélték a Story magazin iPad-ra készült alkalmazását, mely a Sanoma itthoni mobilfejlesztő központjának az egyik első nagy dobása. A finn médiaóriás még tavaly döntött úgy, hogy fejlesztőközpontját Budapestre helyezi. Utánanéztük, hogy hol is tartanak és ki lehet a legfőbb konkurenciájuk.

Az év elején ezer mobilos magazin alkalmazás közül a Story magazin appját választotta a világ második legjobbjának a new york-i székhelyű McPheters & Company nevű kutatócég. A Sanoma Mobil Alkalmazásfejlesztési Központjának iPados debütálása ezzel olyan nagy neveket utasított maga mögé, mint a Washington Post vagy a Time. Az ítészek minden bizonnyal díjazták, hogy a magyar fejlesztés nagyfokú interaktivitással, játékokkal és beágyazott videókkal igyekezett kihasználni a formátum adta lehetőségeket.


Az ehhez hasonló visszajelzésekre szükség is van: a finn médiaórás komoly hosszútávú tervekkel hozta létre tavaly májusban a budapesti tudásközpontját. Az új intézménnyel ugyanis a hazai igények kielégítése mellett az anyacég és a leányvállalatok mobil fejlesztéseit is innen szeretnék segíteni. A központ életre hívása során a választás azért eshetett hazánkra, mert a Sanoma Budapest Zrt. berkein belül már korábban is értek el sikereket a mobil alkalmazásfejlesztés területén.


A központban egyébként jelenleg kilenc teljes munkaidős alkalmazott dolgozik és az iPados különszámok mellett eddig kilenc iPhone és Nokia alkalmazást fejlesztettek ki. A legsikeresebb egyben a legrégibb is: ez a mozi24, mellyel az aktuális mozifilmek tartalmait és vetítési helyeit is le lehet kérni. De a legkeresettebbek között található az interaktív műsorújságként használható tv24 is, akárcsak a két hírekkel foglalkozó alkalmazás: az fn.hu és a Hir24. Utóbbiak igen hasonló szolgáltatásokkal bírnak: az itthoni és a nagyvilági események mellett a devizaárfolyamok vagy az időjárás alakulását is nyomon lehet velük követni. Bár az elmúlt egy évben főleg a sanomás oldalakhoz jelentek meg külön alkalmazások, a hazai fejlesztők az eddigi legnagyobb nemzetközi sikerüket a "Foci VB"-s appjuknak köszönhetik, mely a megjelenésekor a holland, a finn és a cseh letöltési listák első helyét is megszerezte.


Az Androidos készülékekről viszont egyelőre csak a három legsikeresebb alkalmazásuk (mozi24, tv24, fn.hu) érhető el. De ahogy Sövény Zoltán a Digibiz.hu kérdésére válaszolva elmondta, a kínálatot folyamatosan bővítik, ráadásul a közeljövőben új platformokon is meg fognak jelenni. Ám hogy mikor, melyik rendszerre jelentenek be régi és új alkalmazásokat, azt egyelőre nem árulta el.


A Sanoma legnagyobb hazai konkurenciája a Magyar Telekom, pontosabban a hozzá tartozó Origo csoport. Eddig megjelent termékeik (például Hírolvasó, Árfolyamok) hasonló igényeket elégítenek ki, mint a Központ legsikeresebb fejlesztései. A tv24 telekomos riválisát a Műsorújságot tavaly év végéig már több mint 35.000-en töltöttek le. Ráadásul mint azt a T-Home kommunikációs osztályától megtudtuk, a sikeres alkalmazás a jövőben a Nokia N8-asokra már gyárilag is fel fog kerülni. A kérdéses appot folyamatosan fejlesztik, ma már az IPTV előfizetők akár a műsorok felvételét is beállíthatják vele.


De a Magyar Telekom csoport tagjaként az Origo Zrt. is egyre több saját fejlesztéssel jelentkezik. Az oldaluk iPad-os appja, mellyel a felhasználók akár a hírrovatok sorrendjét is maguk rendezhetik be, pár hete jelent meg. De olyan speciális igényt kielégítő alkalmazással is jelentkeztek már, mint amilyen az orvosi leletek szakszavait értelmező 'Laborlelet'. A TV2-vel együttműködve pedig már a Megasztárnak is készítettek saját appot.


Az Indexet is kiadó Central European Media Portfolio (CEMP) csoport tavaly év végén publikálta az Appstore-ban a portfolio.hu gazdasági lap iPhonera optimalizált alkalmazását, bevezető bónuszként a Budapesti Értéktőzsde valós idejű adataival január 31-ig.


Az okostelefonok megjelenését tavaly végre lekövették a nagy portálok, végre ezeken a készülékeken is jól olvashatóvá váltak.


A hazai piac megerősödésében mindenesetre komoly szerepe van a magas szintű itthoni képzésnek is. Több felsőoktatási intézményben, így például a Debreceni Egyetemen vagy a Budapesti Műszaki Egyetemen is oktatnak már mobilprogramozást. Itt a tanulók pedig maguk is részt vesznek egy-egy app fejlesztésében.
    
4 hozzászólás 

2011.
02.11.
09:45

FENTE LEVENTE
Kiélezett helyzetekben ki éhezett,az nem volt magánál?Ember.Te is hasonlóképpen járnál ha keveset ennél.Egyél minél többet,egészségesebbeket,hogy kevesebb legyen a beteg ember.

4

2011.
02.10.
17:48

FENTE LEVENTE
Magyarországon sok tehetséges ember van.Naponta legalább annyi időt kéne rájuk áldozni,annyi ideig kéne őket reklámozni,mint a ValóVilág butaságait.

3

2011.
02.10.
07:36

Aloe Verácska
Hoppá! Ezt máshová szántam :))

2

2011.
02.10.
07:35

Aloe Verácska
Sokan dolgozunk a médiában. Sajnos az írott sajtó sokkal kevésbé kelendő, mint pár év előtt, így a honoráriumok egyre zsugorodnak. Végül is sokan azzal vígasztaljuk magunkat, hogy örüljünk, hogy egyáltalán van még munkánk.

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Nők vagy Wikipédia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés