Budapest a mobilos fejlesztések Mekkája?

Szerző: Devecsai János

Címkék: mobil app

2011.
02.03.
00:02

4 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Nemrég a világ második legjobbjának ítélték a Story magazin iPad-ra készült alkalmazását, mely a Sanoma itthoni mobilfejlesztő központjának az egyik első nagy dobása. A finn médiaóriás még tavaly döntött úgy, hogy fejlesztőközpontját Budapestre helyezi. Utánanéztük, hogy hol is tartanak és ki lehet a legfőbb konkurenciájuk.

Az év elején ezer mobilos magazin alkalmazás közül a Story magazin appját választotta a világ második legjobbjának a new york-i székhelyű McPheters & Company nevű kutatócég. A Sanoma Mobil Alkalmazásfejlesztési Központjának iPados debütálása ezzel olyan nagy neveket utasított maga mögé, mint a Washington Post vagy a Time. Az ítészek minden bizonnyal díjazták, hogy a magyar fejlesztés nagyfokú interaktivitással, játékokkal és beágyazott videókkal igyekezett kihasználni a formátum adta lehetőségeket.


Az ehhez hasonló visszajelzésekre szükség is van: a finn médiaórás komoly hosszútávú tervekkel hozta létre tavaly májusban a budapesti tudásközpontját. Az új intézménnyel ugyanis a hazai igények kielégítése mellett az anyacég és a leányvállalatok mobil fejlesztéseit is innen szeretnék segíteni. A központ életre hívása során a választás azért eshetett hazánkra, mert a Sanoma Budapest Zrt. berkein belül már korábban is értek el sikereket a mobil alkalmazásfejlesztés területén.


A központban egyébként jelenleg kilenc teljes munkaidős alkalmazott dolgozik és az iPados különszámok mellett eddig kilenc iPhone és Nokia alkalmazást fejlesztettek ki. A legsikeresebb egyben a legrégibb is: ez a mozi24, mellyel az aktuális mozifilmek tartalmait és vetítési helyeit is le lehet kérni. De a legkeresettebbek között található az interaktív műsorújságként használható tv24 is, akárcsak a két hírekkel foglalkozó alkalmazás: az fn.hu és a Hir24. Utóbbiak igen hasonló szolgáltatásokkal bírnak: az itthoni és a nagyvilági események mellett a devizaárfolyamok vagy az időjárás alakulását is nyomon lehet velük követni. Bár az elmúlt egy évben főleg a sanomás oldalakhoz jelentek meg külön alkalmazások, a hazai fejlesztők az eddigi legnagyobb nemzetközi sikerüket a "Foci VB"-s appjuknak köszönhetik, mely a megjelenésekor a holland, a finn és a cseh letöltési listák első helyét is megszerezte.


Az Androidos készülékekről viszont egyelőre csak a három legsikeresebb alkalmazásuk (mozi24, tv24, fn.hu) érhető el. De ahogy Sövény Zoltán a Digibiz.hu kérdésére válaszolva elmondta, a kínálatot folyamatosan bővítik, ráadásul a közeljövőben új platformokon is meg fognak jelenni. Ám hogy mikor, melyik rendszerre jelentenek be régi és új alkalmazásokat, azt egyelőre nem árulta el.


A Sanoma legnagyobb hazai konkurenciája a Magyar Telekom, pontosabban a hozzá tartozó Origo csoport. Eddig megjelent termékeik (például Hírolvasó, Árfolyamok) hasonló igényeket elégítenek ki, mint a Központ legsikeresebb fejlesztései. A tv24 telekomos riválisát a Műsorújságot tavaly év végéig már több mint 35.000-en töltöttek le. Ráadásul mint azt a T-Home kommunikációs osztályától megtudtuk, a sikeres alkalmazás a jövőben a Nokia N8-asokra már gyárilag is fel fog kerülni. A kérdéses appot folyamatosan fejlesztik, ma már az IPTV előfizetők akár a műsorok felvételét is beállíthatják vele.


De a Magyar Telekom csoport tagjaként az Origo Zrt. is egyre több saját fejlesztéssel jelentkezik. Az oldaluk iPad-os appja, mellyel a felhasználók akár a hírrovatok sorrendjét is maguk rendezhetik be, pár hete jelent meg. De olyan speciális igényt kielégítő alkalmazással is jelentkeztek már, mint amilyen az orvosi leletek szakszavait értelmező 'Laborlelet'. A TV2-vel együttműködve pedig már a Megasztárnak is készítettek saját appot.


Az Indexet is kiadó Central European Media Portfolio (CEMP) csoport tavaly év végén publikálta az Appstore-ban a portfolio.hu gazdasági lap iPhonera optimalizált alkalmazását, bevezető bónuszként a Budapesti Értéktőzsde valós idejű adataival január 31-ig.


Az okostelefonok megjelenését tavaly végre lekövették a nagy portálok, végre ezeken a készülékeken is jól olvashatóvá váltak.


A hazai piac megerősödésében mindenesetre komoly szerepe van a magas szintű itthoni képzésnek is. Több felsőoktatási intézményben, így például a Debreceni Egyetemen vagy a Budapesti Műszaki Egyetemen is oktatnak már mobilprogramozást. Itt a tanulók pedig maguk is részt vesznek egy-egy app fejlesztésében.
    
4 hozzászólás 

2011.
02.11.
09:45

FENTE LEVENTE
Kiélezett helyzetekben ki éhezett,az nem volt magánál?Ember.Te is hasonlóképpen járnál ha keveset ennél.Egyél minél többet,egészségesebbeket,hogy kevesebb legyen a beteg ember.

4

2011.
02.10.
17:48

FENTE LEVENTE
Magyarországon sok tehetséges ember van.Naponta legalább annyi időt kéne rájuk áldozni,annyi ideig kéne őket reklámozni,mint a ValóVilág butaságait.

3

2011.
02.10.
07:36

Aloe Verácska
Hoppá! Ezt máshová szántam :))

2

2011.
02.10.
07:35

Aloe Verácska
Sokan dolgozunk a médiában. Sajnos az írott sajtó sokkal kevésbé kelendő, mint pár év előtt, így a honoráriumok egyre zsugorodnak. Végül is sokan azzal vígasztaljuk magunkat, hogy örüljünk, hogy egyáltalán van még munkánk.

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Origo vagy Index?

További villámkérdések  Szavazás állása

A Netrisk.hu megéri a pénzét?

A tavalyi évben közel 1,4 milliárd forintos árbevételt produkáló Netrisk.hu többségi tulajdonát a napokban szerezte meg az Enterprise Investors, több mint 6 milliárd forintért. Az üzlet nem csak az évi több száz millió forintos osztalékért érte meg.

Brutális növekedés a Netrisknél Brutális növekedés a Netrisknél

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés