Válasszunk új böngészőt, ha arra kér az Unió! - sorrendet állítottunk

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: böngésző | Opera | Internet Explorer | Safari | Firefox | Google Chrome

2010.
03.30.
18:40

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az EU rendelkezése nyomán a napokban a hazai internetezőknek azon része is szembesül a kérdéssel, hogy milyen böngészőt használjon a jövőben, akik eddig kizárólag a kék e-betűre klikkeltek a netezés megkezdésekor. Az öt legnépszerűbb browser összehasonlításával nem csak nekik, de a FireFox-hívőknek is igyekszünk változtatni a véleményén.

Néhány napja a hazai Windows-os  számítógépeken is megjelent az a böngésző-választóablak, amelyet a Microsoft az EU versenybizottságának döntése alapján volt kénytelen beépíteni operációs rendszerébe, és amely legkésőbb április végéig minden olyan felhasználót választás elé állít, akinek gépén eddig az Internet Explorer volt az alapértelmezett szoftver. Az alternatív böngészők telepítését biztosító felület a Windows Update-en keresztül, automatikus frissítésként töltődik le rendszerünkbe, XP, Vista vagy Windows 7 esetén egyaránt.

Flickr foto


A Microsoft saját szoftverével együtt tizenkét különböző böngészőt ajánl fel telepítésre, melyek közül az első öt helyen a legnépszerűbb böngészők véletlenszerű sorrendben listázódnak. Ez utóbbiakat mutatjuk be alábbi összeállításunkban. Véletlenszerű sorrend helyett, mi a gyengébbtől az erősebb szoftver felé haladva állítottuk fel szubjektív listánkat, amely során a technológia és használhatósági szempontokon kívül a gyártó piaci részesedését is figyelembe vettük. Ez alapján a norvég Opera Software az ötödik helyen áll, nem véletlen, hogy ők indítványozták az EU-s versenyjogi eljárást.

5. Opera

Az oslói cég egyelőre csak mobiltelefonra és PDA-ra fejlesztett böngészőivel, az Opera Minivel és az Opera Mobillal ért el komoly sikereket. Presto névre hallgató böngészőmotorját hiába használják oly fontos partnerei, mint az Adobe, a böngészők versenyében még mindig komoly hátránnyal bír.  Az Opera annak ellenére, hogy viszonylag kis méretet foglalva kínál a böngészésen kívül, levelezést, p2p letöltést, vagy IRC-zést, néhány haszontalan minialkalmazástól eltekintve gyakorlatilag nem rendelkezik praktikus kiegészítőkkel. Ellenben szimpla böngészőként is előfordul, hogy beletörik a bicskája egyes weblapok hibátlan megnyitásába. Versenytársaihoz képest talán csak Turbo funkciója emelhető ki előnyként, amely gyengébb internetkapcsolat esetén könnyíti meg a weblapok betöltődését, illetve az Opera Link funkció, amely linkek, könyvjelzők online mentését is lehetővé teszi, így ezeket könnyen elérhetjük akkor is, ha másik gépről, vagy mobilunkról jelentkezünk be. Bár a böngészőválaszó-ablak felbukkanásának hatására az első jelentések szerint az Opera-letöltések száma is jelentősen megnövekedett, komolyabb piaci élretörésre nem kell számítanunk részéről.

4. Internet Explorer

Ha megszokásból, lustaságból vagy márkahűségből mégis a Microsoft böngészőjénél maradunk, akkor is érdemes a legújabb, 8-as verziójú Internet Explorerre váltani. A 6-os változat ugyanis azon kívül, hogy ezer sebből vérzik már, komoly biztonsági kockázatokat is rejt magában, valamint az új változat a 7-esnél is biztonságosabb és új funkciókkal gazdagabb böngészést ígér. Az IE 8 annak ellenére, hogy világviszonylatban még mindig piacvezető, csak a negyedik helyen áll listánkban.

Annak ellenére, hogy előző verzióihoz képest már valamivel gyorsabban működik,  a következőkben taglalt vetélytársait még mindig nem tudja lekörözni. Amint az Operából, az Explorerből is hiányoznak a más browser-eknél oly kiváló bővítmények. Illetve, amelyek szerepelnek a listán, azok is a felhasználók kényelme helyett inkább a Microsoft vagy partnereinek marketingcéljait szolgálják. Újításként az IE-ben is helyet kapott az In Private böngészési mód, amely esetén a  felkeresett webhelyeket a böngésző nem rögzíti, így sem az Előzményekben, sem az ideiglenes internetfájlok között nem marad nyoma a megnyitott oldalaknak. Újdonság még, hogy a frissen nyitott böngészőfülek más színnel jelennek meg, valamint bevezetésre került a konkurenciánál már bevált Quick Dial mód, amely a legtöbbet használt weblapokból automatikus kezdőlapot hoz létre.

3. Safari

Az Apple OSX-ének alapértelmezett böngészője a Safari, a 3-es verzió megjelenése, azaz 2007 óta igyekszik a PC-s piacra betörni, illetve a Mac-en is erősen terjedő FireFox-nak gátat szabni. Steve Jobs-ék rendszeresen azt állítják, hogy a Safari a világ leggyorsabb böngészője, de az általános mérések azt mutatják, hogy ez nem féltétlenül igaz, a Chrome több tesztben is alaposan eltángálta. Noha a PC-re alakított Safari már túlesett a kezdeti gyermekbetegségeken, alapvetően még mindig elmondható, hogy a Macintosh környezetre épülő böngésző sok tekintetben idegen a Windows-os környezettől (lapokat bezárni például még mindig csak bal oldalon lehet). Noha a Chrome-mal azonos motorra, a WebKit-re épül, a Google böngészője egyértelműen jobb választásnak tűnik.


2. FireFox
Az Internet Explorer továbbra is legfőbb riválisa, a világszerte már 30 százalék körüli részesedéssel büszkélkedő FireFox, amelyet a nyílt forráskódú Gecko böngészőmotorra építve a Mozilla Alapítvány fejleszt. Legfőbb előnye továbbra is a kiegészítők terén nyújtott, egyik riválisához sem hasonlítható, bőséges kínálata. A bővítményeken keresztül nem csak a böngésző megjelenése, de működése és összes funkciója is teljes mértékben testreszabható. Hátránya viszont, hogy a tömérdek lehetőség mellett tömérdek mennyiségű memóriát is hajlamos lefoglalni a rendszerből, és kisebb-nagyobb fagyásai mindennapossá válhatnak.

Mindenképpen előnyére írható, hogy a FireFox-nak sok olyan fejlesztése van, amely később egyaránt meghatározóvá lett minden más böngészőben, elég csak a már említett In Private böngészési módra, vagy a ma már triviális tabok (magyarul fülek) megjelenésére gondolnunk. Bár magyar nyelvű verziójának helyesírás-javító funkciója és egy-két kiváló kiegészítője miatt sokáig verhetetlennek gondoltuk, az igazság az, hogy a Chrome legújabb verziójával letaszította a trónról.

1. Google Chrome

Nincs is mit csodálkozni ezen, hiszen lassacskán ideje megtanulnunk, hogy ahol megjelenik a Google, ott néhány éven belül piacvezetővé válik. Bár a Chrome ettől  még nagyon messze áll, kis méretével, általános stabilitásával, lenyűgözően egyszerű és gyors működésével, napról-napra bővülő kiegészítő-listájával és a belé vetett piaci potenciával a lista élére került. Címsávja úgy működik, hogy keresendő kifejezést és webcímet egyaránt írhatunk bele, ezen kívül több Google alkalmazással is együttműködik, illetve használatuk során plusz előnyökkel szolgál. Kiegészítőinek telepítése során nem kell újraindítanunk a böngészőt, és a további verziók megjelenésével (a FireFoxnál várható) unkompatibilitásra sem kell számítanunk. FireFox-szal szembeni hátrányként talán csak a bővítmények alacsonyabb számát lehet említeni, de úgy tűnik, ennek leküzdésén is nagy erőkkel dolgoznak a fejlesztők.

Szumma

Szubjektív értékelésünket tehát a Google Chrome nyerte, a helyezés azonban nincs betonba öntve, annál inkább sem, mivel az EU versenyjogi lépése a becslések szerint május közepéig  több mint 100 millió felhasználó előtt fogja megnyitni a böngészőváltásra vonatkozó kérdést, ez pedig Európa-szerte akár komoly piaci átrendeződéshez is vezethet.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Open Office vagy Ms Office?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online pókerezik?

Idén májustól szigorodott a pókertermekre vonatkozó szabályozás, ami miatt szűkülnek a játéklehetőségek, már ami az élő játékot illeti. Megnéztük, mennyiben hajtja ez az online póker malmára a vizet.

Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés