Beszélő web

Szerző: digibiz Forrás: FinancialTimes.com

Címkék: Spoken Web | IBM

2011.
03.07.
09:24

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A legtöbben egyetértenek abban, hogy az internet hozzáférés hasznos a szegények számára, hiszen könnyebben jutnak hozzá alapvető információkhoz a segítségével. Fejleszthetik vele tudásukat, képességeiket, amivel jobb munkát szerezhetnek. Viszont mennyit ér a számítógép és az internet akkor, ha valaki nem tud írni és olvasni?

Az Egyesült Államokban például, ahol a legtöbb ember birtokában van ezeknek a képességeknek, nem nagyon kell foglalkozni ezzel a kérdéssel. Más a helyzet viszont a fejlődő országoknál, mint India is, ahol a 15 évesnél idősebb lakosság 63 százaléka nem tud írni és olvasni, és a teljes lakosság 7 százaléka rendelkezik csak internet kapcsolattal.

Indiában vannak olyan területek, ahol egy építőipari állást azért nem tölt be senki, mert a hozzá kellő képesítéssel rendelkező emberek egyszerűen nem tudják elolvasni az álláshirdetést. Beszélni viszont nyilván tudnak és van mobiltelefonjuk is. Ez egy új fajta digitális szakadék, amit az IBM kutatói most egy olyan rendszerrel próbálnak áthidalni, amit "Spoken Webnek" neveznek.

Az IBM fejlesztői szövetkeztek az indiai Karnataka Szakképzési és Képesség Fejlesztő Vállalattal, hogy az életben is kipróbálják a Spoken Web rendszert. Ez mobiltelefonok, webfelületek és hangfelismerő technológia kombinációjából áll, ami lehetővé teszi az álláskeresőknek, hogy betelefonáljanak úgynevezett "hang oldalakra". Ezek a weblapok hanggal navigálják a felhasználót végig a tartalmakon, és segítenek megtalálni a megfelelő állásajánlatokat. Ehhez az IBM kifejlesztett egy új, HyperSpeech Transfer Protocol nevű technológiát.

Most még nincsen közvetlen kapcsolat a normál weblapok és a hang oldalak között, de később szeretnék azokat is bevonni a rendszerbe. Úgy gondolják a Spoken Web fejlesztésben rengeteg lehetőség van még, amivel akár a sérült embereknek is segíthetnek, vagy egyszerűen azoknak akik éppen vezetnek és internetezni szeretnének.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Explorer vagy Firefox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés