Beismerte a Google az adatlopást

Szerző: digibiz Forrás: MTI / digibiz.hu

Címkék: Google | Street View

2010.
10.25.
18:40

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Beismerte a Google, hogy a Street View utcanézegető alkalmazás bővítésénél a nem titkosított Wi-Fi hálózatokról jelszavakat és elektronikus leveleteket is rögzítettek a térképezést végző speciális járműveikkel. A Street View körül egyre több a botrány és egyre nagyobb a tiltakozás ellene.

Napokkal az amerikai informatikai vállalat beismerése előtt a kanadai adatvédelmi biztos jelentette be, hogy a Google az utcanézetekkel együtt teljes elektronikus levelezéseket is rögzített, ezzel pedig több tízezer kanadai jogait sértette meg. A Google korábban mindössze azt ismerte elA Google korábban mindössze azt ismerte el, hogy a Street View szolgáltatás adatgyűjtésével párhuzamosan "véletlenül" rögzített bizonyos személyes adatokat, miközben a vállalat azzal védekezett, hogy a járművek folyamatos mozgásából adódóan csak töredékinformációkról lehet szó.

mouthygirl.comA vállalat szóvivője elmondta, hogy a kifogásolt, mintegy 600 gigabájtnyi hálózati információt a Google személyiségjogi szempontokból korábban nem nézte át, és csak az adatgyűjtés jogszerűségét kutató nemzetközi vizsgálatból derült ki, hogy bizonyos esetekben teljes hivatkozások, elektronikus levelek, címek és jelszavak is vannak a rögzített adatok között. Alan Eustace, a Google fejlesztési és kutatási igazgatóhelyettese hivatali blogjában kijelentette, hogy súlyos hibát követtek el az adatok rögzítésénél, és ahol lehet, mielőbb törölik ezeket. A Google 2006-tól kezdve több mint 30 országban gyűjtött Wi-Fi hálózati információkat.

Hollandiát és Új-Zélandot beleértve jelenleg hat országban zárult le a Google elleni vizsgálat. Ahol az informatikai cég lehetőséget kap rá, mielőbb törli a kifogásolt adatokat, hozzátéve, hogy a Street View fényképezését végző járművek, az elmúlt négy év gyakorlatával ellentétben többé nem gyűjtenek Wi-Fi információkat.

Már sok probléma adódott a Google autók működése körül, amiket korábban össze is gyűjtöttünk. Több országban sem fogadják örömmel az utcákat rögzítő járműveket. Legutóbb például Németországban a vállalatnak el kellett homályosítania azt a 244 ezer házat, aminek gazdái nem akartak az interneten szerepelni. A cég kamerás autói több mint nyolc és félmillió házat fényképeztek le eddig, ezeknek csupán 2,89 százaléka fog hiányozni a térképről.

    
1 hozzászólás 

2013.
11.06.
16:41

Kopácsi János
Már mindenki mindent lop az internetten! Senki és semmi nincsen biztonságban!! A titkos szolgálatok a goole a microsoft tehát aki csak tud mindenki lop!! Ez az én véleményem!!

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

ADSL vagy mobilnet?

További villámkérdések  Szavazás állása

A Netrisk.hu megéri a pénzét?

A tavalyi évben közel 1,4 milliárd forintos árbevételt produkáló Netrisk.hu többségi tulajdonát a napokban szerezte meg az Enterprise Investors, több mint 6 milliárd forintért. Az üzlet nem csak az évi több száz millió forintos osztalékért érte meg.

Brutális növekedés a Netrisknél Brutális növekedés a Netrisknél

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés