Beismerte a Google az adatlopást

Szerző: digibiz Forrás: MTI / digibiz.hu

Címkék: Google | Street View

2010.
10.25.
18:40

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Beismerte a Google, hogy a Street View utcanézegető alkalmazás bővítésénél a nem titkosított Wi-Fi hálózatokról jelszavakat és elektronikus leveleteket is rögzítettek a térképezést végző speciális járműveikkel. A Street View körül egyre több a botrány és egyre nagyobb a tiltakozás ellene.

Napokkal az amerikai informatikai vállalat beismerése előtt a kanadai adatvédelmi biztos jelentette be, hogy a Google az utcanézetekkel együtt teljes elektronikus levelezéseket is rögzített, ezzel pedig több tízezer kanadai jogait sértette meg. A Google korábban mindössze azt ismerte elA Google korábban mindössze azt ismerte el, hogy a Street View szolgáltatás adatgyűjtésével párhuzamosan "véletlenül" rögzített bizonyos személyes adatokat, miközben a vállalat azzal védekezett, hogy a járművek folyamatos mozgásából adódóan csak töredékinformációkról lehet szó.

mouthygirl.comA vállalat szóvivője elmondta, hogy a kifogásolt, mintegy 600 gigabájtnyi hálózati információt a Google személyiségjogi szempontokból korábban nem nézte át, és csak az adatgyűjtés jogszerűségét kutató nemzetközi vizsgálatból derült ki, hogy bizonyos esetekben teljes hivatkozások, elektronikus levelek, címek és jelszavak is vannak a rögzített adatok között. Alan Eustace, a Google fejlesztési és kutatási igazgatóhelyettese hivatali blogjában kijelentette, hogy súlyos hibát követtek el az adatok rögzítésénél, és ahol lehet, mielőbb törölik ezeket. A Google 2006-tól kezdve több mint 30 országban gyűjtött Wi-Fi hálózati információkat.

Hollandiát és Új-Zélandot beleértve jelenleg hat országban zárult le a Google elleni vizsgálat. Ahol az informatikai cég lehetőséget kap rá, mielőbb törli a kifogásolt adatokat, hozzátéve, hogy a Street View fényképezését végző járművek, az elmúlt négy év gyakorlatával ellentétben többé nem gyűjtenek Wi-Fi információkat.

Már sok probléma adódott a Google autók működése körül, amiket korábban össze is gyűjtöttünk. Több országban sem fogadják örömmel az utcákat rögzítő járműveket. Legutóbb például Németországban a vállalatnak el kellett homályosítania azt a 244 ezer házat, aminek gazdái nem akartak az interneten szerepelni. A cég kamerás autói több mint nyolc és félmillió házat fényképeztek le eddig, ezeknek csupán 2,89 százaléka fog hiányozni a térképről.

    
1 hozzászólás 

2013.
11.06.
16:41

Kopácsi János
Már mindenki mindent lop az internetten! Senki és semmi nincsen biztonságban!! A titkos szolgálatok a goole a microsoft tehát aki csak tud mindenki lop!! Ez az én véleményem!!

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Apple vagy Nokia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés