Bajban a Google

Szerző: digibiz Forrás: techrunch.com, wsj.com

Címkék: Google | Android Market | Gmail

2011.
03.06.
23:19

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Még alig ült el a botrány a kiürült Gmail postafiókok körül, máris újabb problémával kellett szembenéznie a Google-nek: vírusos alkalmazások kerültek az Android Market-be. A cég egyszerűen a távolból törli a telefonokról az érintett programokat. A Google árfolyama január közepe óta 7%-ot vesztett értékéből.

A becslések szerint körülbelül 260 ezerszer töltötték le az 58 fertőzött alkalmazást, amelyek az elmúlt napokban kerültek be az Android piacterére.

A Google szakemberei szerint a fertőző alkalmazások a mobiltelefonok egyedi azonosítóját, úgynevezett IMEI számát osztották meg, de más egyéb személyes adat nem került veszélybe.

A fertőzött alkalmazások nagy számú megjelenése és az Android Market nyilvánvaló sérülékenység emellett érdekes a megoldás módszere is.

A Google ugyanis a felhasználó aktív beavatkozása nélkül törli az érintett alkalmazásokat a felhasználók mobiltelefonjairól, igaz a felhasználókat emailben értesítik a műveletről. Ebben az esetben ugyan hasznos, ugyanakkor mégis elgondolkodtató, hogy a szolgáltató képes a távolból belenyúlni a telefonunkba, és akár alkalmazásokat is eltávolít, átállít a mi beleegyezésünk és akár tudtunk nélkül.

Az alapproblémát ugyanakkor nem oldják meg, a "támadó" alkalmazások az Android operációs rendszer biztonsági réseit használták ki. A Google kibocsátott ugyan egy javítást, de a mobiltelefon operációs rendszerek frissítését csak a szolgáltatók vagy a telefon gyártók közreműködésével tudják elvégezni.

A legnagyobb gondnak az tűnik, hogy a Google a jelek szerint nem tudja megakadályozni, hogy rosszindulatú alkalmazások kerüljenek az Android Marketbe.

A Google esetében ez az elmúlt időszakban ez már a második olyan probléma, amely valamely kulcsalkalmazását érinti.

Éppen egy hete tapasztalhatták Gmail felhasználók ezrei, hogy eltűntek a leveleik, kontaktjaik. Az első számok 200 ezer érintettről szóltak, a cég igyekezett cáfolni a számokat, a hivatalos álláspont szerint 30-40 ezer érintett lehetett, akik egy hibás hardverbeállításnak lettek áldozatai. A Google mindenkit igyekezett megnyugtatni, hogy adatai biztonságban vannak, és biztosítani fogja, hogy azok minél hamarabb elérhetőek legyenek.

Mindkét eset rávilágít, hogy mennyire sérülékeny a "felhő" világa, ugyanakkor a Google fontos pozíciókat veszíthet az Apple-lel szemben, ha folytatódnak a hasonló problémák, mert a nagy rivális, egyébként sokkal zártabb alkalmazás "boltjában" még sosem okoztak problémát fertőzött programok.

A Google részvényeinek árfolyama a január 18-i 640 dolláros csúcs óta zuhan, a február 28-án bekövetkezett Gmail incidenskor a papír 615 dollártól március 2-ig bezuhant 600 dollár alá, 596-nál is járt az árfolyam. Jelenleg valamivel 600 dollár fölötti értéken kereskednek a Google részvényekkel a tengerentúlon.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Céges honlap vagy blog?

További villámkérdések  Szavazás állása

Domainháború közeleg

Évtizedek óta kőbevésett szabályok uralták a domain piacot, csupán apróbb fejlődés, például újonnan létrejövő országoknak kiosztott domainek színesítették a palettát. Viszont a 2010-es évek elejére tervezett forradalmi változások napjainkban lettek aktuálisak, így már készülhetünk a nagy domainháborúkra.

Hamarosan elfelejthetjük a jelenlegi domain rendszert Hamarosan elfelejthetjük a jelenlegi domain rendszert

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés