Bajban a Google

Szerző: digibiz Forrás: techrunch.com, wsj.com

Címkék: Google | Android Market | Gmail

2011.
03.06.
23:19

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Még alig ült el a botrány a kiürült Gmail postafiókok körül, máris újabb problémával kellett szembenéznie a Google-nek: vírusos alkalmazások kerültek az Android Market-be. A cég egyszerűen a távolból törli a telefonokról az érintett programokat. A Google árfolyama január közepe óta 7%-ot vesztett értékéből.

A becslések szerint körülbelül 260 ezerszer töltötték le az 58 fertőzött alkalmazást, amelyek az elmúlt napokban kerültek be az Android piacterére.

A Google szakemberei szerint a fertőző alkalmazások a mobiltelefonok egyedi azonosítóját, úgynevezett IMEI számát osztották meg, de más egyéb személyes adat nem került veszélybe.

A fertőzött alkalmazások nagy számú megjelenése és az Android Market nyilvánvaló sérülékenység emellett érdekes a megoldás módszere is.

A Google ugyanis a felhasználó aktív beavatkozása nélkül törli az érintett alkalmazásokat a felhasználók mobiltelefonjairól, igaz a felhasználókat emailben értesítik a műveletről. Ebben az esetben ugyan hasznos, ugyanakkor mégis elgondolkodtató, hogy a szolgáltató képes a távolból belenyúlni a telefonunkba, és akár alkalmazásokat is eltávolít, átállít a mi beleegyezésünk és akár tudtunk nélkül.

Az alapproblémát ugyanakkor nem oldják meg, a "támadó" alkalmazások az Android operációs rendszer biztonsági réseit használták ki. A Google kibocsátott ugyan egy javítást, de a mobiltelefon operációs rendszerek frissítését csak a szolgáltatók vagy a telefon gyártók közreműködésével tudják elvégezni.

A legnagyobb gondnak az tűnik, hogy a Google a jelek szerint nem tudja megakadályozni, hogy rosszindulatú alkalmazások kerüljenek az Android Marketbe.

A Google esetében ez az elmúlt időszakban ez már a második olyan probléma, amely valamely kulcsalkalmazását érinti.

Éppen egy hete tapasztalhatták Gmail felhasználók ezrei, hogy eltűntek a leveleik, kontaktjaik. Az első számok 200 ezer érintettről szóltak, a cég igyekezett cáfolni a számokat, a hivatalos álláspont szerint 30-40 ezer érintett lehetett, akik egy hibás hardverbeállításnak lettek áldozatai. A Google mindenkit igyekezett megnyugtatni, hogy adatai biztonságban vannak, és biztosítani fogja, hogy azok minél hamarabb elérhetőek legyenek.

Mindkét eset rávilágít, hogy mennyire sérülékeny a "felhő" világa, ugyanakkor a Google fontos pozíciókat veszíthet az Apple-lel szemben, ha folytatódnak a hasonló problémák, mert a nagy rivális, egyébként sokkal zártabb alkalmazás "boltjában" még sosem okoztak problémát fertőzött programok.

A Google részvényeinek árfolyama a január 18-i 640 dolláros csúcs óta zuhan, a február 28-án bekövetkezett Gmail incidenskor a papír 615 dollártól március 2-ig bezuhant 600 dollár alá, 596-nál is járt az árfolyam. Jelenleg valamivel 600 dollár fölötti értéken kereskednek a Google részvényekkel a tengerentúlon.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook csoport vagy céges honlap?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online utazás

Egy vezető amerikai gazdasági portál előrejelzése szerint a 2009-es recesszió követően idén lendületes növekedés várható az online utazási irodák piacán, 2012-re már 7 százalékos gyarapodásra számítanak elemzőik. Megkérdeztük az itthoni nagyokat, mire számítanak az idei szezonban, hogyan vészelték át a tavalyi szűk esztendőt.

Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés