Szabályozzák az internetet?

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: Internet | szabályozás | NHH | ORTT

2010.
04.27.
15:27

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Stop.hu értesülései szerint az új kormány az ORTT és az NHH összevonásával szabályozná az internetet. Tíz évvel ezelőtt a Fidesz első kormányzásának idején az akkori ORTT elnök már felvetette az internet megregulázásának ötletét, amikor a rendőrség a fórumozó focihuligánok adatait követelte az Internetto portáltól.

Az első komolyabb hazai internetes felhasználókat érintő adatkiszolgáltatási eset az volt, amikor fradidrukkerek 1998-ban egy meccs után szétverték az újpesti stadiont. A rendőrség a fórumozó vandálok adatait követelte az Internetto portáltól, amely nem adta ki azokat és Majtényi László akkori adatvédelmi biztoshoz fordult. Ő a portálnak adott igazat, mondván, a fórumozók adatait csak akkor adhatják ki, ha hozzájárultak azok nyilvántartásához. Majtényi ezt követően adatkezelési ajánlást adott ki.

A zabolátlan internet ugyanakkor folyamatosan téma volt. Két évvel az eset után az ORTT akkori elnöke vetette fel az internet állami ellenőrzésének gondolatát. Körmendy Ékes Judit kijelentette, hogy az internet szabályozására igenis szükség van Magyarországon, és ebben az ORTT akár irányító szerepet is vállalna, mert nincs szó másról, mint hogy az interneten a már létező büntető, személyiségi, szerzői, média és egyéb jogi alapelveket kell alkalmazni.

A piac válasza a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének 2001-es megalakulása volt, amely az internetes médiumok önszabályozó testületeként lépett fel. Azóta az internet számos ország jogalkotóit tartja izgalomban. A Riporterek Határok Nélkül elnevezésű szervezet évről évre közli azoknak az államoknak a listáját, amelyek valamiféle kontrollt gyakorolnak az internetes tartalmak felett.Az élboly évek óta változatlan, olyan államok tartoznak ide, amelyek saját nemzeti intranetet tartanak fenn, állampolgáraikat egyszerűen izolálják a világhálón. Ide tartozik Burma, Észak-Korea, Türkmenisztán és Kuba. Szaúd Arábia és Üzbegisztán nagyon komoly tartalmi szűrést végez és az internet használóit öncenzúrára kényszeríti. Kína, Egyiptom, Tunézia és Vietnám nagyon komoly cenzúrával sújtja a szociális és politikai témákban megszólalókat. Irán a nemrég átélt belpolitikai krízis után a világháló használóit, a rendszer ellenségének nyilvánította.

A fentieknél kevésbé radikális eszközökkel ugyan, de jó néhány állam végzi az internet folyamatos szűrését. A listát meglepő módon Ausztrália vezeti, akit Dél-Korea követ. Ezek az államok igyekeznek megnehezíteni, hogy a felhasználók megőrizhessék anonimitásukat. De ezen a listán szerepel Oroszország és Törökország, ez utóbbi államban például a Youtube nem elérhető.

Az államok igényét az internethasználók adatainak megismeréséhez jól példázza az a tény, hogy a Google nemrég hozta nyilvánosságra azt a térképet, amely bemutatja, hogy 2009 júniusa és decembere között mely államok hány esetben fordultak felhasználói adatokat kérve, vagy tartalmak törlését követelve az internetes óriáshoz. Magyarország egyelőre nem jelent meg a listán.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Céges honlap vagy blog?

További villámkérdések  Szavazás állása

Interjú a Jujj.hu eladásáról

A hazai online videózásnak és a netes közösségeknek bőven van hová fejlődnie. Az ezekben rejlő lehetőségekről, a nagy bevásárlásokról és portfólióbővítésről beszélgettünk Holman Endrével, a juj.hu-t és Cotcot.hu-t nemrég megvásárló Generál Média ügyvezetőjével. Olvassa el a teljes cikket!

Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés