Az intelligens boltban mobilfizetés és digitális megoldások segítik a vásárlást

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: elektronikus számla | elektronikus ügyintézés | elektronikus kereskedelem

2010.
06.08.
16:06

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A magyar áruházláncok közül kettő nagy fába vágta a fejszéjét: digitális fejlesztésekkel bővítik az üzleteket. A digitális polccímkétől a mobilfizetésen át az önkiszolgáló kasszákig, minden megtalálható már itthon is.

A Coop szupermarket és a Magyar Telekom közös projektjének a célja (Szolnok- Jövő Áruháza), hogy olyan üzleti megoldást hozzanak létre, amelyben a XXI. századi infokommunikációs eszközök és alkalmazások használatával kényelmesebbé tehető a vásárlás. Ezek a szolgáltatások nem csak segítenek a termékek közötti eligazodásban, hanem szórakoztatóak is - írja a pénzcentrum.hu.

A "Jövő Áruházában" a legmodernebb infokommunikációs rendszer folyamatos tájékoztatást ad az aktuális információkról. A digitális polccímke a termék árán kívül számos más információt is megjelenít, többek közt a termékösszetevőket vagy a származási országot is. Az intelligens mérlegeken mérés közben videofilmek, képek, receptek adnak ötletet, például ahhoz, hogy mit főzzünk ma vacsorára. Kézbe vehető a vásárlás, a mobil eszközökön követhető a kosárban szereplő áru aktuális értéke. A pénztárnál a fizetés akár egy mobiltelefon segítségével is megoldható, vagy a mobilunkra megérkezett kupon felhasználható.


Fekete Tibor, a Coop Szolnok Zrt. vezérigazgatója a digibiz.hu kérdésére elmondta, hogy ők egy kész alkalmazást vezettek be, melynek köszönhetően ezen túl hasonlóan a mobil parkoláshoz, telefonon is ki lehet egyenlíteni a számlát a vásárlás során: "Leszerződtünk az FHB Bankkal, akik az ügyfeleik számára biztosítják a mobilfizetés lehetőségét. Ehhez csupán az szükséges, hogy a kereskedő is kössön egy szerződést a bankkal, valamint az FHB folyószámlával rendelkező ügyfél is jelezze, hogy szeretne élni a szolgáltatással."
A Szolnokon elindított projekt egy úgynevezett "pilot", azaz egyfajta tesztverzió. Az üzlet eredményeit folyamatosan értékelik, felmérik a vásárlók véleményét. A "Jövő Áruháza" koncepció idén még több Coop boltban megjelenhet, nagyvárosokban - Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten - várható hasonló üzlet.
Fekete Tibor azt is megjegyezte, hogy náluk a várakozási idő megszűnt, ugyanis ADSL kapcsolat van kiépítve a boltban, ami a tranzakciót gyorsabbá teszi. Arról nem is beszélve, hogy az átutalás is azonnal megtörténik, nem úgy, mint amikor bankkártyás vásárlás esetén akár napokat is várhatnak rá a kereskedők. Külön előnyt jelent, hogy nincs a vásárló számára plusz költsége a szolgáltatásnak.

A jövőbe fektet a Tesco is

Augusztustól radikálisan átalakul a Tesco Fogarasi úti hipermarkete is. Több profilt, így a például a telefonok, fényképezőgépek és fotóalkatrészek eladását az áruházon belül elkülönített üzletrészbe helyezik át. Az áruházlánc pénzügyi szolgáltatásai is elérhetőek lesznek, közvetlenül az eladótérben. Ami igazán érdekes, az a magyar kereskedelmi gyakorlatban eddig szinte teljesen ismeretlen önkiszolgáló kasszák hadrendbe állítása.

    
1 hozzászólás 

2010.
06.09.
08:00

Robi
Kíváncsian várom, főleg a Tesco újítását, milyen lesz ez az önkiszolgáló kassza?

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Foursquare vagy Gowalla?

További villámkérdések  Szavazás állása

Street View havi bontásban

Összegyűjtöttük a tavasz óta először Európában, majd egészen Ázsiáig terjedő botrány állomásait.

Street View-botrányok havi bontásban Street View-botrányok havi bontásban

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés