Az elektronikus ügyintézés iratainak megőrzése

Szerző: digibiz Forrás: Galambosi András

Címkék: szakértő | IKT |

2010.
03.01.
15:21

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az elmúlt évtizedek, évszázadok napi történéseit jól leképezik a levéltárak anyagai. Az egyes korok vonatkozó "hatósági" eljárásainak, igazgatási ügyeinek megfelelő nyilvántartások megőrzése, feldolgozása és a kutathatóság biztosított, feltéve, hogy az eredeti iratok papír alapon állnak rendelkezésre. A rendelkezésre álló anyagok alapján lehetőség van pl. műkincsek eredeti tulajdonosnak történő visszaadására is. A jogorvoslati lehetőségeken túl az iratok kulturális értéke is méltányolandó.

Az első számítógépek megjelenésével megkezdődött az állami, hatósági nyilvántartások, adatbázisok elektronizálása is. Az IKT széles körű elterjedésével, folyamatosan megszűnnek a nem elektronikus formában vezetett nyilvántartások. A fejlesztések nem kiegyensúlyozottak, vannak ágazatok, ahol a papír alapú megoldások kiváltása lassabban történik. Ha figyelembe vesszük a közfeladatot ellátó szervezet körének nagyságát (definíciótól függően akár húszezer intézmény sorolható ide) az sem meglepő, hogy megbecsülni sem lehet az alkalmazott megoldások számát. Csak találgatni lehet, hogy a közszféra heterogén rendszereinek üzemben tartása milyen megterhelést jelent a nemzetgazdaság számára. De vajon mi marad meg a rendszerekből 5-10-15 év múlva? És mi lesz vajon 100 év múlva?

A korábbi korok dokumentumait veszély fenyegeti. Egyedi példányok, a papír, a festék ki van téve a környezet korrodáló hatásainak. Fény hatására egyes festékek lebomlanak. A papír savasodik. De mindezek olyan időtávon jelentkeznek, amely időtávok az elektronikus adathordozók vonatkozásában elképzelhetetlenek. Nem kell hosszan részletezni a problémakört, mindenki tapasztalta már a gyors technológiaváltások hátrányait is. Vajon a jelen korszak hatósági ügyei kapcsán lesz lehetőségünk jogorvoslatra a jövőben?

denisvrublevski.at.tut.by


Az elmúlt év nagy műszaki bravúrja volt a nyolcvanas évek végén előállított titkosszolgálati mágnesszalagok adatainak lementése, azaz a mai kor adathordozóira való átmásolása. A projekt, ami mindösszesen 40 MB adat átmásolását jelentette, hosszú előkészítést és jelentős létszámú szakmai apparátust igényelt. Vajon mi történik a pár évvel későbbi időkben keletkezett kárpótlási adatokkal, a kiutalt, átadott kárpótlási jegyek nyilvántartásával, netán ezen jegyek felhasználásának nyilvántartásával?

A problémák, fenyegetések hosszasan sorolhatók. De mi lehet a megoldás? Vajon minden egyes adatbázisért a mostanihoz hasonló mentőexpedíciót kell majd szervezni? Mondani sem kell, természetesen van megoldás. Nem feltétlen kell valami újat kitalálnunk, hiszen tőlünk nyugatabbra pontosan ugyanez a folyamat zajlott, zajlik le. Körül kell tehát nézni, és a jó technikai megoldásokat a hazai viszonyokra kell adaptálni. Milyen módon lehetne sikeres az adaptáció? Új szervezetet kell kialakítani, mondván, hogy új feladatról van szó, vagy a meglevő intézményrendszer feladatait érdemes újragondolni? Reális elképzelés-e a közszféra intézményrendszere által létrehozott egyre növekvő mennyiségű adatának egyetlen központi elektronikus archívumban történő megőrzése?

Egy másik megközelítés lehet az elosztott működés. Ahogy most is léteznek területi levéltárak a területi szervek iratainak megőrzésére, úgy létrehozhatók területi e-levéltárak is. Az egyes területi e-levéltárak közös platformon működhetnek, és az elosztott tárolás miatt lehetőség van az adatbiztonság mértékének maximalizálására is. A lehetséges architektúra bemutatására nincs lehetőség e cikk keretei között.

Van még egy aspektus, ami kulcsfontosságú a hosszú távú megőrzés szempontjából. Ez pedig az alkalmazott technológiák nyíltsága, szabadsága. Annak érdekében, hogy az egyes ágazatok (beleértve a levéltárakat is) finanszírozási, beruházási hullámzásai, ingadozásai ne járjanak adatvesztéssel, az alkalmazott technológiáknak nyílt forráskódú megoldásokon, nyílt szabványokon kell alapulniuk. Ha mindezen fenti megfontolásokkal okosan élünk, a jövőben talán nem lesz szükség a titkosszolgálati listák megmentéséhez hasonló különleges  mentőakciókra.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook csoport vagy céges honlap?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nagyító alatt a televíziós weboldalak

A hazai tévés weboldalak piacán a kereskedelmi tévék a tartalomszolgáltatás terén még gyerekcipőben járnak, de a közösségi megoldásokban rejlő lehetőségeket egyre inkább igyekeznek kihasználni. Az MTV.hu mindkét fronton jó példát állít, közösségi szinten a dél-afrikai vébével vettek friss lendületet. Üde színfolt az Origo két új tévés weboldala is.

Hazai tv-k weboldalai - messze még a trend Hazai tv-k weboldalai - messze még a trend

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés