Naponta kétszer gyűjt adatot az Apple

Szerző: digibiz Forrás: hvg.hu/digibiz.hu

Címkék: Apple | iPhone | adatgyűjtés

2010.
07.21.
13:05

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az Apple beismerte, hogy 12 óránként adatokat gyűjt az iPhone-felhasználók földrajzi helyzetéről. Elmondásuk szerint azonban nem köthető személyhez az információ, és csupán adatforgalmi minták elemzésére használják. Azt is hozzátették: csak azokról a felhasználókról gyűjtik ezeket, akik engedélyezték a helyzetfüggő szolgáltatásokat telefonjukon.

Az Apple, Ed Markey demokrata és Joe Barton republikánus képviselő kérdéseire adott 13 oldalas válaszában ismerte el, hogy a 3.2-es operációs rendszert, illetve a 4-es verziószámú iOS-t futtató iPhone-ok GPS-moduljai által küldött adatokat minden 12 órában begyűjtik vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. A GPS ilyenkor egy véletlenszerűen generált számmal jelöli meg a földrajzi információt, amely így nem köthető az adott felhasználó személyéhez - adta hírül a hvg.hu, a PC World-re hivatkozva.

A cég saját bevallása szerint az adatforgalmi minták elemzésére használja az így begyűjtött adatokat, amelyet kizárólag azoktól a felhasználóktól töltenek le, akik engedélyezték a helyzetfüggő szolgáltatások használatát a telefonon, illetve akik legalább egy olyan alkalmazást használnak, amely igénybe veszi a készülék GPS-modulját. Az Apple emellett a közeli mobiltornyok és wifi-hálózatok információit is begyűjti. A régebbi iPhone-modellek esetében a Google illetve a Skyhook Wireless cégek adatbázisait alkalmazta a helyzetfüggő szolgáltatásokhoz, azonban az OS 3.2-től kezdve már saját rendszert helyeztek üzembe.

Hasonló botrány a Google-nél

Mint ismeretes a a Google Streetview fényképező autói is begyűjtöttek olyan adatokat munkájuk során, mely szabálytalannak bizonyult: jelszó nélküli Wi-Fi hálózatokról sikerült információkat beszerezniük.  Ezt a cég el is ismerte még májusban, és azonnal elérhetetlenné tette őket, ám ettől függetlenül nem szűntek meg az őket érő támadások: amikor kiderült, hogy e-mailekhez tartozó jelszavakat is begyűjtöttek, akkor újabb per indult ellenük. Több ország adatvédelmi biztosa, így a magyar ombudsman is, nyílt levélben fordult a kereső céghez, melyben tájékoztatást kért a hazánkban begyűjtött adatokról.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Twitter vagy Buzz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Mi értelme van az MTI-nek?

Rendhagyó dologra vállalkoztunk. Arra tettünk kísérletet, hogy megvizsgáljuk, milyen arányban hasznosulnak a Magyar Távirati Iroda által készített anyagok fontos hazai hírfelhasználó portálokon. Ami egyben természetesen a saját tartalom nagyságrendjére is utal.

Mi értelme van az MTI-nek? Mi értelme van az MTI-nek?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés