Régiónként 1,5 milliárdból indulhat az e-ügyintézés

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: elektronikus ügyintézés | ASP pályázat | e-önkormányzat

2010.
04.01.
14:30

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Holnap lesz nyilvános a tavaly kiírt önkormányzati ASP pályázat eredménye. A pályázaton régiónként 1,5 milliárd forintot osztanak ki. Megnéztük, mire fordítható ez az összeg, és azt is, hogyan és mikorra épül ki a rendszer. Az NFÜ ígérete szerint holnap reggel elsőként közölhetjük a pályázati eredményeket.

Az e-önkormányzati szolgáltatások széles körben történő bevezetése és továbbfejlesztése hazai és európai uniós jogszabályok által is előírt kötelezettség - az e-ügyintézést 2011-től nálunk is kötelező bevezetni. Emiatt jött létre az a támogatási konstrukció, amelynek célja olyan költségalapú árazási modellre épülő ASP központok kialakítása, amelyek az önkormányzatok számára elérhetővé teszik az e-közigazgatási szolgáltatásokat. E rendszereken keresztül a lakosság, az egyéni vállalkozók és vállalkozások számára is elérhetővé válnak az elektronikus önkormányzati szolgáltatások.

Speciális konstrukció

Az e-ügyintézés technikai hátterét az önkormányzatok pályázati pénzből építhetik ki: a tavaly kiírt ASP pályázaton régiónként 1,5 milliárd forintnyi támogatáshoz juthatnak a kedvezményezett hivatalok. Mint Mosonyi Balázstól, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságának főigazgatójától megtudtuk, ez az összeg a rendszer kiépítésére és más önkormányzatok csatlakoztatására fordítható, nagyjából 50-50 százalékos arányban. A támogatás mértéke az ASP központ létrehozása esetén maximum 90 százalékos, az önkormányzatok csatlakoztatása esetén pedig maximum 95 százalékos - az önkormányzatok csatlakoztatása során az önrészt a csatlakozó önkormányzat is vállalhatja.
A központokat hosszú távon az teszi fenntarthatóvá, hogy a kedvezményezett önkormányzat előre tervezhető, alacsony mértékű szolgáltatási díj ellenében biztosítja az egyes alkalmazások igénybe vételét. A csatlakozó önkormányzatok számára a módszer szintén előnyös, nem kell licenszdíjakat fizetniük, vagy az üzemeltetéssel törődniük, ugyanakkor költséghatékony módon teljesíthetik a jogszabályi előírásokat, valamint olyan szolgáltatásokhoz jutnak, amelyre saját erőből nem lenne lehetőségük.  

Régiónként egy marad

Az APS pályázat nemrég zárult, a pályázók közül régiónként egy sikeres pályázatot választottak ki, azaz összesen hét nyertest hirdetnek még a héten. Pályázatot 13 nagyvárosi önkormányzat nyújtott be: Közép-Magyarországról, Észak-Magyarországról, a Dél-Alföldről és a Dél-Dunántúlról térségenként két-két pályázat, a Közép-Dunántúlról és a Nyugat-Dunántúlról egy-egy pályázat, az Észak-Alföldről pedig három pályázat érkezett. A központok kiépítése az eredményhirdetést követően kezdődik, a rendszer pedig nagyjából egy másfél év múlva lesz működőképes: "A központok legkésőbb 2011-re állhatnak föl. Ezt követően a csatlakozó önkormányzatok felé kell kiépíteni a rendszert" - mondja Mosonyi Balázs, majd hozzáteszi, ekkorra a központoknak már minden szolgáltatást nyújtaniuk kell. Maga a központ egyébként fizikailag az azokat üzemeltető nagyvárosi önkormányzatok szerverparkjában, vagy általuk igénybe vett szerverparkokban lesz.

A gyámügytől az építésügyig

Mint megtudtuk, az ASP központok minimális portfóliójában lennie kell iratkezelő- és workflow rendszernek, önkormányzati portál rendszernek, szociális igazgatási rendszernek, adóügyi alkalmazásnak, ipari és kereskedelmi igazgatási rendszernek, építéshatósági rendszernek, gazdálkodási rendszernek, gyámügyi rendszernek, testületi munka támogató rendszernek - a központon keresztül nem csak az önkormányzatok belső rendszereit lehet majd üzemeltetni, hanem rajtuk keresztül lehet igényelni többek közt az építési engedélyt is.

A minimumon túl a kedvezményezett önkormányzat saját forrásait és a bevételeit felhasználva - támogatási forrás igénybe vétele nélkül - további alkalmazásokat, modulokat is biztosíthat az ASP központ ügyfelei számára. "A konkrét szoftvereket az önkormányzatok közbeszerzési eljárás keretében szerzik be, majd ezeket értékesítik tovább a csatlakoztatott önkormányzatok felé. A gyakorlatban ez úgy működik majd, hogy a szoftvereket az ASP központ ajánlja ki, annak a portfóliójából lehet kiválasztani és megvásárolni, attól függően, hogy mire van szüksége az adott önkormányzatnak" - magyarázza az Irányító Hatóság vezetője.

Az NFÜ ígérete szerint holnap reggel elsőként közölhetjük a pályázati eredményeket.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Foursquare vagy Gowalla?

További villámkérdések  Szavazás állása

Az adat az új olaj

"Az [origo] portál címkehalmaza például szinte kimeríthetetlen. Tartalmazza ugyanis a portál teljes archívumának - közel 400 ezer cikk - címkéit is. Ennyi szöveget képtelenség lett volna utólag kézzel felcímkézni, a feladatot a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja által fejlesztett algoritmus végezte el."

"Az adat az új olaj" - interjú az Origo Zrt. távozó tartalomfejlesztési vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés