Áprilistól egy gombnyomással fizethetünk az államnak

Szerző: Vida Sándor

Címkék: elektronikus fizetés

2010.
12.20.
07:00

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Évtizedes adósságát törleszti a kormányzat: nem kell személyesen, vagy több helyre fizetni ugyanazon ügy, például egy autó behozatala, miatt - ígéri az elektronikus fizetési és elszámolási rendszer (EFER). December első hete óta tudjuk, hogy a banki hátteret az OTP biztosítja az egyébként majdnem négymilliárdos projektben. Az EFER áprilisban áll üzembe, igaz egyes okmányirodákban már nyár óta fizethetünk bankkártyával.

Bizonyos okmányirodákban már július 1-je óta a sárga csekkek mellett bankkártyával is fizethetnek az ügyfelek. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal (KEK KH) Sajtóirodája a digibiz.hu kérdésére elárulta, hogy "a KEK KH által működtetett Központi Okmányiroda tapasztalatai alapján a bankkártyás fizetés zökkenőmentes, az ügyfelek visszajelzése pozitív a szolgáltatással kapcsolatban." A Budapest, Visegrádi u. 110-112 szám alatti Központi Okmányirodában már január 1-je óta lehet bankkártyával fizetni. A tranzakciók száma eddig összesen 123 588 volt, havonta átlagosan 11 ezer.

 

Ez azonban csak egy átmeneti állapot, mert a 2011. április 1-jétől életbe lépő elektronikus fizetési és elszámolási rendszer (EFER) bevezetése új fejezetet hoz az egyszeri állampolgár életében. Az európai uniós forrásokból 3,9 milliárdnyi forrásból megvalósuló projekt eredményeképpen bizonyos hivatalokban már a jövő év elején tesztelhetik az e-fizetési szolgáltatást-tudtuk meg Szántó Tamástól, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnökhelyettesétől.

 

Ehhez azonban nélkülözhetetlen a fizetőkártya-elfogadói szolgáltatás nyújtása, és a fizetés lebonyolításához szükséges POS terminálok beszerzése. Az erre a célra kiírt nettó 416 milliós pályázatot  az OTP Bank nyerte. A tender keretében szállítandó 1575 terminál arra lesz elég, hogy március 31-éig hivatalonként egy terminált helyezhetnek üzembe.

 

Ettől az időponttól kezdve végre valahára rendezhetjük a közigazgatással szemben fennálló fizetési kötelezettségeinket a sárga csekkek mellett bankkártyával, internetes bankolás vagy mobiltelefon segítségével. A tranzakciós díjat (a kötelezettség 0,56 százalékát) a költségvetésből finanszírozzák.

 

A befizetési költségek átvállalásának felső összeghatáráról azonban még folynak az egyeztetések a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban - mondta a Digibiz.hu kérdésére Szántó Tamás. Az azonban bizonyos, hogy az új rendszerrel sokat spórol az állam. Elég, ha az E-Közigazgatás 2010 Programtervben leírt évi 6-8 milliárd forintra rúgó költségdíjat vesszük figyelembe, mely a vállalkozások az APEH számára külön-külön számlákra fizetett járulékaik átutalásának a költsége. 

Természetesen továbbra is az ügyfél dönt arról, hogy melyik fizetési módozatot választja. Első körben az összes okmányirodában, bizonyos Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Vám- és Pénzügyőrség (VP) kirendeltségeken áll majd rendelkezésre az elektronikus fizetési lehetőség. A jövőben azonban további intézmények is csatlakozhatnak a rendszerhez, így a fővárosi és megyei földhivatalok.

 

Az új rendszerrel mindenki nyer - ígéri a kormányzat. Gyorsul a kiszolgálás az állami intézményekben, csökkennek a sorok. Nem kell több helyre fizetni ugyanazon ügy miatt. Az ügyletek átfutási ideje 15-20 százalékkal csökkenhet. Létrejön egy teljesen elektronikus, egyszerűsített ügyintézési folyamat. Egyetlen tranzakcióval kiegyenlíthető például a használt gépjármű behozatal esetén fizetendő a vám, az import ÁFA és a környezetvédelmi termékdíj.

 

Az összeg különböző befizetési számlák közti elosztása a Magyar Államkincstárban nyitott, intézményhez rendelt átvezetési számlák segítségével történik. Az EFER végzi a tranzakciós díj felosztását az intézmények között. A hivatalok maguk dönthetik el, hogy mely ügyleteket vonják be a rendszerbe. Az EFER kialakításában a Magyar Nemzeti Bank, mint szakértő vett részt. A teljes költségvetését tekintve 3,9 milliárdos projekt koordinációjáért a KIFÜ felel.

 

A rendszer szállítója a Getronics Magyarország Kft., amely 2009 júniusában nyerte el a nettó 1,68 milliárdos üzletet partnereivel, a Zalaszám Informatika Kft.-vel, az IND Kft.-vel, az IDOM 2000 Konzulens Zrt.-vel, valamint az eGov Consulting Kft.-vel. A forrás mintegy 70 százaléka magyar szakértők és informatikusok munkájának fedezésére szolgál, csak a maradék 30 százalék jut hardver- és alapszoftver-beszerzésre. A Getronics banki alkalmazások, itthon főleg ATM rendszerek kiépítésével és üzemeltetésével, autópálya informatikai rendszerek kialakításával és rendszerintegrációval foglalkozik, a Kft. nettó árbevétele tavaly elérte a 9,6 milliárd forintot.


A 2011-es költségvetési törvénytervezet a magyar állam részéről összesen 20,1 milliárd forintot irányoz elő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium büdzséjében a kormányzati informatika fejlesztésére, kialakítására. Az Elektronikus Közigazgatási Operatív Programban eredetileg rendelkezésre álló mintegy 100 milliárd forintból még mintegy 50 milliárdnyi európai uniós forrás áll rendelkezésre, a kormány várhatóan decemberben dönt az újabb projektekről.

 


    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Torrent vagy iTunes?

További villámkérdések  Szavazás állása

A Netrisk.hu megéri a pénzét?

A tavalyi évben közel 1,4 milliárd forintos árbevételt produkáló Netrisk.hu többségi tulajdonát a napokban szerezte meg az Enterprise Investors, több mint 6 milliárd forintért. Az üzlet nem csak az évi több száz millió forintos osztalékért érte meg.

Brutális növekedés a Netrisknél Brutális növekedés a Netrisknél

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés