Óriási lehetőséget kapott az Opera az iPhone-ra írt miniböngészővel

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu / MTI / prim.hu/ hup.hu

Címkék: Apple | Opera | okostelefon

2010.
04.14.
07:41

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az Apple saját fejlesztésű böngészői mellett a norvég Opera Software az első, amely lehetőséget kapott a több mint 50 millió iPhone tulajdonos meghódítására. A hír hallatára a norvég szoftvercég részvényei 5,7 százalékkal emelkedtek.

A norvég Opera Software ASA kiadta egyre népszerűbb Opera böngészőjét a még népszerűbb, Linux-alapú Android platformra. Az Android-ra egyelőre beta állapotban elérhető Opera Mini 5 számos, desktop-on megszokott szolgáltatást kínál. Ilyen például a tabbed browsing, jelszókezelő, könyvjelzők, illetve a vizuális könyvjelzőként ismert "Speed Dial".

A Mini népszerűsége abban rejlik, hogy a szoftverrel keresett internetes oldalak más mobilböngészőkkel ellentétben nem közvetlenül töltődnek le, hanem a mobiltelefonok processzorait kímélve, illetve a korlátozott adatelérési sebességhez igazodva, a szolgáltatók szerverein keresztül "lebutítva" optimalizált méretben jeleníthetők meg. Az Opera Software az Apple-től március 23-án kérte a böngésző elfogadását. A szoftver három héttel később, kedden vált elérhetővé az App Store-ból, azaz az iPhone-ra szánt szoftverek egyetlen legális elosztási pontjáról.
A Google tulajdonában álló Linux alapú operációs rendszert 2008 végén mutatták be a nagyközönségnek, az Android tavaly év végére 4-5 százalékos részesedést ért el az okostelefonok piacán. Számos tekintélyes gyártó, többek között az LG Electronics és a Motorola is egyre nagyobb figyelmet fordít az Android alapú telefonokra. A Google február 16-i adati szerint a világon ekkor napi 60 ezer androidos telefont értékesítettek - írta a hír kapcsán a prim.hu
A fejlesztők szerint az átlagosan egy hetet igénylő engedélyezési procedúra azért tarthatott ilyen sokáig, mert az Apple telefonjának népszerűségét az internetezési lehetőség is nagyban meghatározza. "Az Opera Software vezette a Microsoft Internet Explorer böngészőprogramja elleni csatát, amelynek eredményeként 200 millió európai Windows használó választhat szabadon a böngészők között. Ennek tudatában talán az Apple sem akart az Operával harcolni" - vélekedett a Strand Consult tanácsadói cég vezetője.

A Statcounter.com statisztikai oldal szerint továbbra is az Opera Mini a legnépszerűbb mobiltelefonos böngésző, amelyet még az Apple iPhone böngészőjénél is többen használnak. A norvég fejlesztők szerint az Operával hatszor gyorsabb honlapletöltési sebesség mellett akár 90 százalékkal csökkenhet az adatforgalom.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Vatera vagy Teszvesz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés