Apple: Itt az OSX Lion és két tökéletesnek látszó netbook

Szerző: KV Forrás: digibiz.hu

Címkék: Apple | Steve Jobs

2010.
10.21.
00:35

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Új szoftvercsomagok, új asztali operációs-rendszer és új hardverek, a netbook piacra szánt MacBook Airek. Ez teszi ki az Apple szerdán bejelentett termékpalettáját, amivel minden rajongó megelégedhet egy időre.

A cupertinoi Apple főhadiszálláson fogadott újságírók minden korábbinál nagyobb terülj-terülj asztalkámról számoltak be a reprezentációs reggelit illetően. Az ismét élő, online videóadásban jelentkező Steve Jobs és csapata - aki azonban ezúttal kizárólag Apple oprendszerek alól tette elérhetővé tájékoztatójukat -  ezen sem spórolt. Kár is lett volna, hiszen igen nagyszabású bejelentés volt az október 20-i, amely valamivel több, mint egy és háromnegyed órán át zajlott és több szoftvercsomagot érintő újításon kívül - a kiszivárgott híreknek megfelelően - két új laptop modellt is hozott.

engadget.com
Több kép a keynote-ról

A színpadra lépő Jobs szokás szerint a pénzügyi eredményekkel nyit: 13, 7 millió eladott Macintosh gép 22 milliárd dollár bevételt hozott, a teljes bevételüknek ez azonban csupán a harmada. Az amerikai asztaligép- piacon már 22%-os a részesedésünk, 600 ezer regisztrált fejlesztő dolgozik platformjuk alá, kiderül továbbá, hogy kínai üzleteiknek van a legnagyobb forgalma a világon.
    
iLife 11 - sok kicsi újítás

Az AutoCad Mac-es verziójának bejelentése után az iLife csomag kerül bemutatásra, melynek 11-es verziója sok újítást tartalmaz, még egyszerűbbé teszi a felhasználók számára fényképeik kezelését és világhálón való megosztását, de gyakorlatilag semmi igazán átütő megoldással nem szolgál. Türelmesen nézzük végig az iMovie 11 új funkcióit is, amelyek között már jóval több érdekes, az amatőr videókészítők számára is a profizmus varázsának látszatát adó újdonság szerepel, például valós időben képes effektelni hangsávjainkat, az automata arcfelismerést már mozgóképben is lehetővé teszi, és egy erre épülő, automatikus trailer készítő alkalmazást is tartalmaz.  Ennek elég megadnunk szereplőink nevét, az esemény címét és dátumát, kiválasztani néhány akciódús, csoportos vagy éppen egyéni snittet, amelyből a program teljesen élethű, Hollywood-i a trailert fabrikál, tényleg lenyűgöző módon. Mindez láthatóan a helyszínen lévő közönség körében is igen nagy sikert arat.

engadget.com

Ezt követően a Garage Band 11-es verziójának bemutatása következik, amely korrekt gitár vagy zongoraleckék összeállításával tanítja a felhasználót hangszeren játszani és az amatőr előadásból is képes abszolúte profi hangzást varázsolni. A teljes iLife csomagot részletesen mutatják be Jobs csapatának tagjai, majd a blokk zárásaként Steve lép ismét a színpadra és bejelenti, hogy minden új Macintoshoz ingyen adják a csomagot, az upgrade-előknek pedig 49 dollárjába kerül majd az USA-ban.

Új asztali operációs-rendszer

A következő napirendi pontként a Facetime desktop gépekre való kiterjesztését jelenti be, amely az eddig eladott 19 millió videochatre alkalmas eszköz - tehát az összes iPhone 4 és új generációs iPod Touch-on - kívül már minden kamerával felszerelt Macintosh gépen elérhetővé teszi az videótelefonálás funkcióját.

Ezek után jön a nagy falat, az új Mac OSX operációs-rendszer, a Lion bejelentése. A vezető elv, az esemény nevét is adó,  "Back to the Mac" koncepció volt, amely az érintőképernyős eszközök szabadságát, könnyedségé és egyszerűségét igyekszik visszaültetni a kiindulási alapként szolgáló asztali operációs-rendszerbe. Ezentúl Macre is AppSore-ból lehet majd szoftvert vásárolni, amelynek iOS-es vetziójából eddig 7 milliárd alkalmazát tölöttek le a felhasználók.  Az új OSX támogatja majd az érintőképernyős eszközökön keresztül történő vezérlést, valamint új touchpad-orientált vezérlő gesztusok kerülnek bevezetésre az eddigiek mellé. Mindez azonban csak 2011 nyarán érkezik, az App Store azonban 90 napon belül elérhető lesz a korábbi OSX-ekben is.

Betörés a netbook-piacra

A szintén megszokott színpadelemnek mondható "one more thing", azaz a Columbo-tól átvett van még egy dolog szlogen ezúttal az új MacBook Air modelleket takarja. Melyeket azzal mutat be Jobs, hogy igyekeztek egy laptopot és egy táblagépet keresztezni, annak minden előnyével. Így a két méretben 14 és 12 colos kivitelben érkező MacBook Airekben nem lesz sem optikai olvasó, sem merevlemez, utóbbit az SSD (azaz a fényképezőkből is ismert flash memória váltja) , ami sokkal gyorsabb és megbízhatóbb, valamint a vincseszterekkel ellentétben nem tartalmaz mozgó alkatrészeket.

Az áruk is és a jellegük  is egyértelműen a netbook piacra predesztinája az új MacBook Air modelleket, amivel kijelenthetjük, hogy a táblagépek piacának megteremtése után a netbook piacra is betört Steve Jobs cége, és ha így folytatja, ott is komoly sikereket könyvelhet el magának a jövőben.

    
1 hozzászólás 

2010.
10.27.
22:18

kocsinszky
kicsit nagyvonalú azt mondani hogy a fényképezőkből ismert flash = SSD
akkor a moszkvics is = b52 stratofortress?

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Biciklivel vagy autóval?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés