Iszap-katasztrófa a magyar weben

Szerző: digibiz Forrás: Median Webaudit/ digibiz.hu

Címkék: vörösiszap | Median | Index.hu | Origo.hu

2010.
10.21.
11:41

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az október elején történt katasztrófa óta minden nap a hírportálok címoldalán szerepel a vörösiszap. A Median vizsgálata szerint október első felében százezrek követték nyomon a devecseri és kolontári szerencsétlenség fejleményeit a hazai hírportálokon. Mostanra némileg visszaesett az olvasottság, de a lapok többségénél még mindig kiemelt helyen szerepel a téma.

Néhány napja megírtuk, hogy a tíz legolvasottabb online cikk közül hét írt a szerencsétlenségről, míg az ötvenes toplistában huszonkettő. A Median vizsgálata szerint október 4-én, a katasztrófa napján több mint 144 ezren olvasták az Index és az Origo cikk vezető cikkét a történtekről. Másnapra szinte duplájára nőtt a téma iránt érdeklődő olvasók száma. Az Index legfrissebb cikkét ekkor már 165 747-en olvasták el egy nap alatt, míg az Origo cikkét 121 502-en. Ezen a napon érte el olvasottsági csúcsát a két hírportál cikke, mert másnapra ismét csökkent a napi olvasottság.

Az október 6-ai publikációt már csak alig több mint 75 ezren olvasták az Indexen, míg az Origon megjelentet kicsivel kevesebben, 72 720-an. Az érdeklődés a hét folytatásában is nagyjából ezen a szinten maradt, hétvégén kicsivel csökkent, a legrosszabb olvasottságot az Origo szombati cikke hozta 40 313 napi látogatóval. Hétfőtől már egyre kevesebb olvasót vonz a téma, a legnépszerűbb cikk látogatóinak száma is épphogy 70 ezer kattintás fölé csúszik. Érdekes viszont, hogy az FN.hu-nak október 13-ára sikerült egy addigi eredményeikhez képest kiugróan magas látogatottságú cikket összehoznia 62 544-es olvasottsággal. A Median tájékoztatása szerint az utolsó szűk egy hétben már nem született legalább 40 ezres napi látogatottságú cikk a témában, így az alábbi listában sem szerepelnek részletesen ezek az adatok.

Median WebAudit

Utána néztünk, hogy most, két héttel később mennyire foglalkoznak az online napi lapok kiemelten a témával.
Az Index.hu egy "Iszap" elnevezésű képes rovatot szentelt a témának, ami azonban csupán a két legutóbbi cikket tartalmazza. Ez némileg megnehezíti a kutatást annak, aki szeretne alaposan utána nézni az eddig történteknek. A Népszabadság Online kiemelten foglalkozik a történtekkel, ők ugyanis egy "Iszapkatasztrófa Dosszié" elnevezésű gyűjtőhelyet hoztak létre a címoldal jobb felén. Ebben megtalálható az összes ide kapcsolódó cikk és fotó. Ráadásul, hogy interaktívabbá tegyék az erről szóló híradást, kiemelték a Twitter oldalukról a témában érkezett hozzászólásokat.

Ezzel szemben a Magyar Nemzet Online-on nyoma sincs annak, hogy a szerencsétlenség súlyosabb egy átlagos témánál. Noha szerepel az aktuális hír a főoldalon, de semmilyen megkülönböztetést, vagy figyelemfelkeltő szerkesztést nem kapott. A Startlap.hu viszont külön rovatot szentelt neki "Élet az iszapár után" címmel, ahol az összes hír visszaolvasható. Az Origo.hu-nál az olvasó csak akkor talál gyűjteményt a témáról, ha kellőképpen figyelmes és észreveszi a 24 óra hírei alatt pirosló "vörösiszap" szócskát. Erre kattintva azonban rendezetten sorakoznak az elmúlt napok hírei 10 oldalon keresztül. A Hírszerző.hu is létrehozott a lap jobb oldalán egy Iszapkatasztrófa című gyűjtőhelyet, aminek segítségével könnyen megtalálja az olvasó az ehhez kapcsolódó anyagokat. Valószínűleg hasznos ez a funkció, mert az oldal legolvasottabb cikkei között első helyen szerepelnek a katasztrófa helyszínén készült felvételek. 
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Bill Gates vagy Steve Jobs?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés