Amerika a "Semleges Internet" ellen

Szerző: Szabó Kata

Címkék: FCC | Netflix | Verizon

2011.
02.24.
14:23

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Nem vesztegetik idejüket a Kongresszusban a jelenlegi demokrata Barack Obama elnök ellenzékeként működő republikánusok, hogy visszavonják a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) decemberi "Semleges Internet" (Net neutrality) szabályzatát, mely bizonyos szélessávú-internet szolgáltatókra vonatkozik.

Az "Open Internet" szabályozás (amit a "Net semlegességre" használnak) megtiltaná a jogszerű tartalmak, weboldalak, alkalmazások, és eszközök blokkolását, valamint tiltaná a speciális adatcsomagok indokolatlan megkülönböztetését. A republikánusok most ezt a szabályozást kívánják semmissé tenni.

Múlt héten a Fehér Házban meghallgatásokat tartottak az új szabályrendszerrel kapcsolatban. A republikánusok tartották magukat ahhoz, hogy a rendszer felesleges, és nem tartozik az FCC hatásköre alá, de sok demokrata is szkeptikus volt a tervezettel kapcsolatban.

A meghallgatásokat követően a Ház és a Szenátus "rosszalló határozatot" bocsátott ki arra vonatkozólag, hogy a Kongresszus semlegesítse az FCC szabályozását. Úgy gondolták, hogy az visszafogná az internet fejlődését, és a befektetéseket, munkalehetőségeket.

Az új szabályokat ellenző határozatról 60 napon belül kell szavazni, elfogadása visszavonná azokat. Az érvényességhez egyszerű többség kell, viszont Barack Obamának lehetősége van megvétózni az egészet. Ha mégsem sikerül keresztülvinniük a határozatot, a republikánusoknak más eszközeik is vannak a visszaszorításra. Például elérhetik, hogy pénzeket vonjanak el az új szabályozás bevezetésétől.

A nagy hálózattulajdonosok is mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne lépjen életbe a szabályozás. Több jel is mutat arra, hogy a mobilinternet robbanásszerű terjedésével nem tudják tartani a lépést az amerikai szolgáltatók, ezért számukra létkérdés a korlátozás lehetősége.

Az Egyesült Államokban a sávszélesség legnagyobb használói az online filmkölcsönzők, mint amilyen a Netflix. Ezeket a szolgáltatókat "büntetnék" a szolgáltatók, vagy külön díjat szabnának ki azokra, akik ezeket a rendszereket használják. De már bevett gyakorlat az is, hogy az internetszolgáltatóktól "garantált" sávszélességet lehet vásárolni annak érdekében, hogy az adott tartalom megfelelően elérhető legyen. Természetesen más, az internetszolgáltatóknak nem fizető tartalmak kárára.

Az iPhone4-gyel piacra lépő második legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Verizon, a felhasználókat is korlátozni kezdte, amikor világossá vált, hogy a számos új felhasználó jelentősen terheli a hálózatot.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Menő a netes TV

Egyre többen néznek televíziót internetes platformon, ám messze még az idő, amikor a felhasználók minden tekintetben e verzió mellett teszik majd le voksukat. Az online tévézés ettől függetlenül máig kiaknázatlan reklámlehetőségeket rejt.

Az online tévénézők a jelenleginél több reklámot is eltűrnének Az online tévénézők a jelenleginél több reklámot is eltűrnének

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés