Évi kétmilliárd online szerencsejátékból

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu

Címkék: szerencsejáték | póker | adó

2011.
09.26.
17:25

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Itthon már az országgyűlés előtt van a Szerencsejáték törvény (Szjtv) módosítása, amely 20%-os adóval sújtaná a szektort. A digibiz.hu által megkérdezett szakértő éves szinten mindössze 10 milliárdnyira becsüli a megadóztatható összeget. Az amerikaiak nem játszhatnak online szerencsejátékot, Európában a tagállamok önállóan szabályozhatják az online szerencsejáték piacaikat. Itthon az online sportfogadás továbbra is szabályozatlan marad.

A kormány sokadik akciótervében megjelent a hazai online szerencsejáték megadóztatásának terve is. Az innen származó adóbevétel nagyon nehezen becsülhető, hiszen a szerencsejátékokra vonatkozó, jelenleg hatályos törvény egyszerűen nem vesz tudomást az online szerencsejátékok létezéséről, így a terület egyelőre teljesen szabályozatlan, azaz szabad a pálya. Ezen a helyzeten változtatna a Rogán Antal képviselő által hétfőn Szjtv-hez benyújtott módosításcsomag, amely bevezetné a távszerencsejáték fogalmát, amely alá a lóversenyfogadás és a kártyajáték tartoznak, ha azt hírközlő eszköz és rendszer útján szervezik. Ez tehát azt jelenti, hogy a hazai szabályozás egyértelműen a szerencsejátékok közé sorolja az online pókert.

A tervezet az adóhatóság engedélyéhez köti 2012. január elsejétől az távszerencsejáték szolgáltatást, a legalább 200 millió forintnak megfelelő tőkével rendelkező szervező székhelyének az Európai Gazdasági Térség egy tagállamában kell lennie, de követelmény az is, hogy magyarországi székhelyű vagy lakhelyű képviselővel mindenképpen rendelkeznie kell. Az engedélyeket 5 évre adnák ki, ezek újabb 5 évre meghosszabbíthatók lennének

Az engedéllyel nem rendelkező szolgáltató akár 100 millió forintos bírsággal is sújtható, nem hirdethet és nem jelenhet meg médiatámogatóként, bankszámláit be kell fagyasztani, weblapját elérhetetlenné kell tenni. A javaslat rögzíti, hogy az adó alapja a tiszta játékbevétel 20%-a. A javaslat nem terjed ki az online kaszinójátékokra és az online sportfogadásra, így ez a terület továbbra is szabályozatlan, a szolgáltatás továbbra is adómentes Magyarországon, holott például az Egyesült Államokból először ezeket tiltották ki.

Totális tiltás az USA-ban

A digibiz.hu által megkérdezett, de neve elhallgatását kérő szakértő elmondta, hogy az online szerencsejáték üzemeltetők szolgáltatásait egy 2006-os törvény egyszerűen kitiltotta az Egyesült Államokból, megtiltva az amerikai állampolgároknak, hogy bármilyen jellegű online szerencsejátékot játszanak.

A sportfogadási oldalak, mint például a SportingBet, azonnal leálltak. A pókeroldalak üzemeltetői azonban abban bíztak, hogy be tudják bizonyítani: a póker nem szerencsejáték, azaz a játék tudásnak nagyobb szerepe van mint a szerencsének, ráadásul míg a többi játékban a "bank" ellen kell játszani, addig a pókerben a résztvevők egymás ellen küzdenek, a szolgáltató csak a "felületet" biztosítja, csak ezért kér pénzt. Az amerikai hatóságok nem fogadták el az érveket és idén áprilisban zárolták a szolgáltatók számláit, ami végképp ellehetetlenítette a működésüket. A tengerentúlon olyan oldalak álltak le mint a Full Tilt Poker, a Pokerstars, vagy az Ultimate Poker, az amerikai állampolgároknak tehát továbbra is maradnak az offline kaszinók. A Full Tilt Poker teljesen összeomlott, a játékosokat nem fizették ki, jelenleg befektetőt keresnek.

Európában a tagállamok szabályozhatnak

Európában nincs egységes szabályozás az online szerencsejáték iparra nézve, másrészt az egyes országok, Magyarországhoz hasonlóan lemaradtak a szabályozással, így a szolgáltatók sokáig viszonylag könnyű helyzetben voltak. Elvileg elegendő egy máltai bejegyzés, az EU tag ország ugyanis kedvező feltételekkel bocsát ki  úgynevezett "remote gaming" (távolról irányított játék) licencet szerencsejáték üzemeltetők számára, amelyet aztán a szolgáltatások szabad áramlására hivatkozva, az Európai Unió egész területén használnak.

Szeptember elején azonban ez a helyzet megváltozott, a magyar szabályozási irányt egy nemrég megjelent európai bírósági döntés is támogatja. A szeptember elején nyilvánosságra hozott ítélet kimondta, hogy online szerencsejáték szolgáltató cég nem hivatkozhat a szolgáltatások európai unión belüli szabad áramlásának egyébként alapvető szabályára, az egyes tagállamok önálló licencpolitikát alakíthatnak ki. Az ügy előzménye az volt, hogy az osztrák állam beperelt egy Máltán bejegyzett online szerencsejáték szolgáltatót, amely nem rendelkezett helyi engedélyekkel. Ezeknek a kiváltását a szolgáltatások szabad áramlásának uniós jogelvére hivatkozva tagadták meg. Végül az ügyet tárgyaló osztrák bíróság fordult az Európai Bírósághoz. Hasonló piacvédő licencpolitikát folytat Olaszország és Franciaország is.

Az Európai Unió nem sieti el: várhatóan 2012-ben tűzi napirendre a terület szabályozásának kérdését, miközben a tagállamok nem szeretnék elveszteni a kontrollt szerencsejáték piacaik felett, hiszen ez jelentős bevételt termel a számukra.

Alacsony adóbevétel

Míg az online szerencsejáték világpiac egyes becslések szerint eléri a 80 milliárd eurót, a szakértő szerint a hazai online szerencsejátékban, a játékosok által jellemzően kockáztatott 5-10 ezer forintból a játékokba befizetett összeg mintegy 100 milliárd forint lehet évente, amiből mintegy 90 milliárdot a cégek nyereményként visszafizetnek, így egy körülbelül 10 milliárdos bevétel jelentheti az adóalapot. Ezt sújtaná a tervezetben szereplő, 20%-nyi adó. Ez azt jelentené, hogy a magyar költségvetésben tátongó lyukakat vélhetően nem az online pókerre kivetett adóból befolyó évi kétmilliárd fogja betömködni, ugyanakkor a szabályozással átláthatóvá, teljesen legálissá válik az online szerencsejáték, ami újabb játékosok megjelenését segítheti elő.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Twitter vagy Buzz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online pókerezik?

Idén májustól szigorodott a pókertermekre vonatkozó szabályozás, ami miatt szűkülnek a játéklehetőségek, már ami az élő játékot illeti. Megnéztük, mennyiben hajtja ez az online póker malmára a vizet.

Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés