Adózni kell a babaruha után

Szerző: Devecsai János Forrás: digibiz.hu

Címkék: adó | aukció

2011.
11.27.
10:58

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Jövőre lehet, hogy már azoknak is adózniuk kell a bevételük után, akik kis tételben használják az aukciós oldalakat. A bevezetés ugyan a küszöbön áll, de nem tudni ki fog gondoskodni az érintettek tájékoztatásáról.

Komoly meglepetés érheti azokat 2012. januárjától, akik a használt tárgyaik eladásával pótolják ki a fizetésüket vagy egyszerűen csak a neten szeretnének megszabadulni a feleslegessé vált otthoni lomoktól. Ha az új személyi jövedelemadózási szabályokat elfogadják, akkor az aukciós oldalakon zajló üzletelést szigorúbb szabályozás közé fogják és magasabb adókkal terhelik.

Számla nélkül a babaruha adóalap

Rossz szájízt hagy, ha egy közkedvelt -korábban viszonylag szabadon űzhető- internetes tevékenységet a jogalkotók szorosabb korlátok közé terelnek, de könnyen belátható, hogy a korábbi gyakorlatnál az eladók előtt egy kiskapu maradt nyitva. Elég egy futó barangolás valamelyik nagyobb portálon, hogy egyértelmű legyen: az amatőr árusok mellett sokan üzletszerűen, nagy választékban árulják a portékáikat. Ha valaki a működő bolt mellett az aukciós oldalakat is igénybe veszi vagy épp saját online vagy offline üzlet helyett használja őket, könnyen lehet, hogy ezzel az adó forintok befizetését akarja kikerülni. Itt ráadásul még a számlaadás sem kötelező. A jelenlegi törvények szerint a Vatera.hu vagy a TeszVesz-hez hasonló site-okon évi 200 ezer forint jövedelemig adót sem kell fizetni az ingó értékesítésből származó vagyon után (ez 25 százalékos nyereséghányad mellett évi 800 ezer forint bevételt jelent). Bár régebben nem voltak meg hozzá a törvényi keretek a NAV már korábban is büntetést rótt ki azokra a tagokra, akikről üzletszerű eladást feltételezett. Annak ellenére is, hogy az üzletszerűség fogalmát a korábbi adótörvények nem tisztázták. Ha a tervezetet megszavazza az országgyűlés akkor azok, akik tartósan vagy rendszeres jelleggel értékesítenek az ilyen site-okon hivatalosan is gazdasági tevékenységet fognak végezni. Az is aki például a lecserélésre váró ruháit akarja eladni.

A tervbe vett új szabályozás bűntető erejének azonban nagy a szórása, mivel megnehezíti az átlag felhasználók dolgát is. Ahhoz, hogy valaki ne járjon pórul jobb ha minden ingóságáról beszerzési számlát is tart otthon. Ha ugyanis eladásra kerülnek és igazolni lehet, hogy az értékük kevesebb, mint a beszerzési áruk volt akkor nincs jövedelem, tehát adózni se kell. Persze az 5-10 éves használt tárgyak értékesítésénél számlát követelni nem túl életszerű. De érdemes például gyermekruhák vásárlásakor észben tartani, hogy a blokk elrakása még jól is jöhet. Aki ezt nem teszi meg annál az eladás értékének 90 százaléka automatikusan jövedelemnek számít, ami után 16 százalékos személyi jövedelemadót és 27 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

Az aukciós oldalak egyelőre hallgatnak

Jelenleg a legnagyobb problémát a tájékoztatás jelenti. Az aukciós oldalak látogatóinak legtöbbje aligha járatos az adótörvényekben, így ha a szabályozás átmegy a Parlamanten a tudtuk nélkül követhetnek el adócsalást. Mivel csak tervről van szó a Digibiz által megkeresett oldalak nem akartak nyilatkozni, de információink szerint a lehetséges szabályváltoztatások miatt az érintett site-ok üzemeltetői már felvették egymással a kapcsolatot. Egyelőre nincs közös álláspontjuk, de úgy vélik, hogy elsősorban a hatóság felelőssége, hogy megfelelően tájékoztassa az érintetteket. Nyilván az aukciós oldalak csalódott ügyfeleik tömeges elvesztésétől is tartanak.

A vásárlóknak azért jó hír is akad: az idén elfogadott Európai Uniós keretirányelvnek megfelelően hamarosan a neten vásárolt termékektől akár 14 nappal a vétel után is el lehet állni. Igaz a hazai kormányrendelet még kidolgozás alatt áll: könnyen lehet, hogy az új szabály az aukciós oldalakon csak a fix árral szereplő termékekre és azokra az eladókra fog vonatkozni, akik gazdasági tevékenységi körben értékesítő jogi személyként vannak fent az oldalon.

    
1 hozzászólás 

2011.
12.16.
13:35

kirgula
Ez a hr portálos bérkalkulátor itt jobboldalon nagyon gáz. Hogy gondoltak megnyitni egy ekkora helyen egy teljes oldalt? Nevetségesre sikerült. Én a helyetekben nem erőltetném ezt a hirdetést.

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Vatera vagy Teszvesz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kémek a sasfészekben

Mindenkinek lehet olyan ismerőse, aki bár aktív internethasználó, mégis nagy ívben elkerüli a közösségi oldalakat. Hogy miért? Egy részük állítólag azért, mert "hivatalból" tilos megjelennie a webes nyilvánosság előtt. Persze azokról is csak sejtéseink lehetnek, akik szolgálatot teljesítenek, amikor éppen lájkolnak.

Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés