Adóparadicsomban landolnak a Google milliárdok

Szerző: digibiz Forrás: businessweek, guardian, emarketer, digibiz.hu

Címkék: google

2010.
12.24.
13:00

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Szép karácsonyi ajándékot kapott a keresőóriás: a francia kormány úgy döntött, hogy idén januárban mégsem nem vezetik be az online hirdetési bevételekre vonatkozó úgynevezett "Google-adót". A keresőóriás megadóztatására világszerte keresik a megoldást, mert a cég legális adóelkerülési módszereket alkalmazva az Egyesült Államokon kívüli bevételei után mindössze 2,4%-nyi adót fizet. A cégnek mindenesetre jól megy, a napokban 1,9 milliárdért vett irodaházat New Yorkban.

Az eredeti tervek szerint az új adó elsősorban a nagy hirdetési bevétellel rendelkező online szolgáltatókat sújtotta volna január elsejétől, így a Google és a Yahoo! bevételeit csapolta volna meg Franciaország, a legfőbb indoklás szerint azért, mert ezek a cégek Európában nem fizetnek adót a bevételeik után.


Azonban egy hónappal ezelőtt, november 23-án a Google dublini székhelyét elszámolási központtá nyilvánította, így azóta aki Európában, a Közép Keleten vagy Afrikában veszi igénybe a Google szolgáltatásait, egy írországi számlára fizeti be a pénzt. De az összegek nem állnak meg Dublinban, azonnal továbbutalják Hollandiába.


Mivel Írország nem sújtja különadóval az Európai Unión belüli átutalásokat, így összesen körülbelül 1% adót kell fizetni a művelet után. Hollandiában a keresőóriás papíron tart fent egy céget, ez a Google Netherlands Holdings, amelynek a BusinessWeek szerint nincs egyetlen alkalmazottja sem. Ezt követően az Írországból átutalt pénz 99,8%-a - hála a nagylelkű holland adózási szabályoknak - egy bermudai számlára érkezik meg.

A francia kormány eredeti szándéka tehát ellehetetlenült, hiszen a Google végül is fizet adót, még ha minimálisat is.


A francia kormány ezért úgy igyekezett módosítani az eredeti jogszabályt, hogy inkább a hirdetőkre mintsem a hirdetési platformokra írta elő a befizetési kötelezettséget. Ez pedig az egész francia online iparágat sújtotta volna, főleg a startup-okat, a tiltakozások miatt a kormány egyelőre meghátrált. A módosítás támogatói ugyanakkor kifejtették, hogy a klasszikus nyomtatott és elektronikus média szereplői fizetik a reklámadót, így nem fogadható el, hogy a web a versenytorzító módon előnyösebb helyzetbe kerüljön.


Pedig minden olyan szépen indult, az éves szinten 20 millió eurósra tervezett bevételből kulturális tartalmakat és művészeket támogattak volna. A Google és Párizs viszonya régóta nem felhőtlen, adóügyi és személyiségi jogi problémák miatt a francia kormány folyamatosan támadja a keresőóriást.


Az Enders Analisys becslése szerint 2009-ben az online hirdetési költések Franciaországban elérik az 1,9 milliárd eurót, a Google részesedése a keresőhirdetések szegmensében 90%-os. A cégnek mindenesetre jól megy, a napokban 1,9 milliárdért vette meg New York negyedik legnagyobb irodaházát.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Foursquare vagy Gowalla?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés