Negyedéves jelentések: Fellendülőben a számítógép-piac

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu / MTI

Címkék: Acer | Intel | számítógép piac | negyedéves jelentés

2010.
04.22.
11:40

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A személyi számítógépeket gyártó és forgalmazó, világszinten második Acer az előzetes adatok szerint darabszámban mintegy 20 százalékkal növelte eladásait az első negyedévben a magyar piacon, ám azt hogy elkezdődött-e a valódi fellendülés a piacon, a második és a harmadik negyedév mutatja meg igazán.

Az Acernak 21 százalékos részesedése van a magyar piacon, ezzel birtokolva az első helyet - mondta Majoros Miklós, az Acer magyarországi kereskedelmi képviseletének vezetője, aki szerint a harmadik negyedév lesz a legizgalmasabb, mert ekkor kiderül, hogy mekkora készleteket halmoztak fel a kereskedők. Bár a gépek átlagára folyamatosan csökken - ma már 60-90 ezer forintért is lehet hordozható gépet kapni - a válság miatt az olcsóbbak iránt inkább csökkent a kereslet: azok, akik ilyen árkategóriájú eszközt vennének, számláik kifizetésére spórolnak, s nem hordozható gépet, notebookot, netbookot vásárolnak.

Golubeff Róbert, az Intel dél-kelet európai marketing vezetője az MTI-nek elmondta, a processzor-üzlet az első negyedéves adatok alapján nagyon jól megy, a cég a bázishoz képest az idén több mint 400 százalékkal tudta növelni a nyereségét. Igaz, a bázis alacsony volt, de az eladások azt mutatják, fellendülőben van a piac. "Ha így folytatódik tovább, akkor lassan elmondhatjuk, hogy vége a válságnak" - mondta Golubeff, aki hozzátette, hogy az idei első negyedév teljesítménye alig maradt el a tavalyi negyedik negyedévitől, ami a piac ciklikusságát figyelembe véve, nem szokványos, az eladásokat nézve, egyelőre jók az áprilisi adatok is.Az marketing vezető szerint a fellendülés azért is következett be, mert a vállalatok már nemcsak akkor fejlesztik a szerverparkjukat, ha nagyobb teljesítményre van szükségük, hanem akkor is, ha takarékoskodni akarnak. Ma már egy szerver kiszolgálja az teljesítményigényt, mint tíz-tizenöt 4-5 éves gép. Egy gép üzemeltetése pedig jóval kisebb helyet vesz igénybe és sokkal kevesebb energia kell hozzá. Az Intel első negyedéves adatai igazolják az amerikai piackutató a Gartner márciusi előrejelzését, miszerint az idén a gazdasági helyzet javulásával különösen a hordozható eszközök iránt nő meg a kereslet. Világszerte 366,1 millió számítógép eladására lehet számítani, ami 20 százalékkal több a tavalyinál. Korábban csak 13 százalékos növekedést jósolt a cég. A világpiac értékben 12 százalékkal 245 milliárd dollárra bővülhet 2010-ben. Tavaly világszerte 5,2 százalékkal több személyi számítógépet adtak el, mint egy évvel korábban. Összesen 306 millió eszköz kelt el tavaly.

A magyar piacon tavaly mintegy 400 ezer hordozható gépet adtak el, ami már jóval több mint a fele, egyes gyártók esetében akár 80 százaléka is lehet az értékesített személyi számítógépeknek, s mintegy 10 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A hordozható gépek átlagára bruttó 100-120 ezer forint. A szakértők azt várják, hogy az idén stabilizálódik a piac, majd 2010 végén már növekedésnek indul.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Kindle vagy iPAD?

További villámkérdések  Szavazás állása

Akcióban a szezonális termékek

A webáruházak többsége nem készül külön akcióval a nyárra, inkább az őszi és téli időszakhoz hasonlóan a szezonális termékeket kínálják kedvezménnyel. Az internetes üzletek a válság miatt nem változtattak az árazási szokásaikon, azonban így is növelték vásárlóik számát.

Nyári akciók nélkül is bővülnek a webshopok Nyári akciók nélkül is bővülnek a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés