Negyedéves jelentések: Fellendülőben a számítógép-piac

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu / MTI

Címkék: Acer | Intel | számítógép piac | negyedéves jelentés

2010.
04.22.
11:40

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A személyi számítógépeket gyártó és forgalmazó, világszinten második Acer az előzetes adatok szerint darabszámban mintegy 20 százalékkal növelte eladásait az első negyedévben a magyar piacon, ám azt hogy elkezdődött-e a valódi fellendülés a piacon, a második és a harmadik negyedév mutatja meg igazán.

Az Acernak 21 százalékos részesedése van a magyar piacon, ezzel birtokolva az első helyet - mondta Majoros Miklós, az Acer magyarországi kereskedelmi képviseletének vezetője, aki szerint a harmadik negyedév lesz a legizgalmasabb, mert ekkor kiderül, hogy mekkora készleteket halmoztak fel a kereskedők. Bár a gépek átlagára folyamatosan csökken - ma már 60-90 ezer forintért is lehet hordozható gépet kapni - a válság miatt az olcsóbbak iránt inkább csökkent a kereslet: azok, akik ilyen árkategóriájú eszközt vennének, számláik kifizetésére spórolnak, s nem hordozható gépet, notebookot, netbookot vásárolnak.

Golubeff Róbert, az Intel dél-kelet európai marketing vezetője az MTI-nek elmondta, a processzor-üzlet az első negyedéves adatok alapján nagyon jól megy, a cég a bázishoz képest az idén több mint 400 százalékkal tudta növelni a nyereségét. Igaz, a bázis alacsony volt, de az eladások azt mutatják, fellendülőben van a piac. "Ha így folytatódik tovább, akkor lassan elmondhatjuk, hogy vége a válságnak" - mondta Golubeff, aki hozzátette, hogy az idei első negyedév teljesítménye alig maradt el a tavalyi negyedik negyedévitől, ami a piac ciklikusságát figyelembe véve, nem szokványos, az eladásokat nézve, egyelőre jók az áprilisi adatok is.Az marketing vezető szerint a fellendülés azért is következett be, mert a vállalatok már nemcsak akkor fejlesztik a szerverparkjukat, ha nagyobb teljesítményre van szükségük, hanem akkor is, ha takarékoskodni akarnak. Ma már egy szerver kiszolgálja az teljesítményigényt, mint tíz-tizenöt 4-5 éves gép. Egy gép üzemeltetése pedig jóval kisebb helyet vesz igénybe és sokkal kevesebb energia kell hozzá. Az Intel első negyedéves adatai igazolják az amerikai piackutató a Gartner márciusi előrejelzését, miszerint az idén a gazdasági helyzet javulásával különösen a hordozható eszközök iránt nő meg a kereslet. Világszerte 366,1 millió számítógép eladására lehet számítani, ami 20 százalékkal több a tavalyinál. Korábban csak 13 százalékos növekedést jósolt a cég. A világpiac értékben 12 százalékkal 245 milliárd dollárra bővülhet 2010-ben. Tavaly világszerte 5,2 százalékkal több személyi számítógépet adtak el, mint egy évvel korábban. Összesen 306 millió eszköz kelt el tavaly.

A magyar piacon tavaly mintegy 400 ezer hordozható gépet adtak el, ami már jóval több mint a fele, egyes gyártók esetében akár 80 százaléka is lehet az értékesített személyi számítógépeknek, s mintegy 10 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A hordozható gépek átlagára bruttó 100-120 ezer forint. A szakértők azt várják, hogy az idén stabilizálódik a piac, majd 2010 végén már növekedésnek indul.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Kindle vagy iPAD?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés