A Yahoo tiszta, az Apple szennyez

Szerző: digibiz

Címkék: Yahoo | Apple

2011.
04.22.
13:55

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Legalábbis a Greenpeace szerint. Aki rangsorolta az adatközpontokat aszerint, hogy azok mennyi károsanyagot bocsájtanak ki és mennyi energiát fogyasztanak.

A Greenpeace szerint a hatalmas szolgáltatás tömeget működtető adatközpontok adják a világ energiafogyasztásának 1,5-2 százalékát, és ez évente 12 százalékkal növekszik. Meglepő, hogy az egyébként igen radikális, és mindig a csak a rossz dolgokra rámutató Greenpeace előnyöket is talált a központok terjedésében. Egyre többen dolgozhatnak otthonról, és a digitális megoldások sokkal kisebb károsanyag termelődéssel járnak, mint a fizikai termékek létrehozása.

A Clean Energy Index 10 nagy adatközponttal rendelkező céget sorol fel, ahol azok kerültek előre akik nagyrészt megújuló energiaforrásokkal dolgoznak. Ezért a Google a Yahoo és az Amazon kapták itt a legmagasabb pontokat. A Coal Intensity lista pedig azt mutatja, hogy mennyire használnak a cégek olyan telepeket, melyek a széntől függnek. Itt aki kevés pontot kap az a nyerő. A Yahoo mindkét lista előnyös részén teljesített jól, náluk a jövőre nézve is az a cél, hogy egyre inkább eltávolodjanak a szénenergiától a megújuló energiaforrások felé. Az Apple viszont rosszul szerepelt mindkét indexen, valószínűleg azért is, mert most indítottak be egy hatalmas új adatközpontot Észak-Karolinában, ami egy szén alapú hálózatról kapja az energiát. Mellesleg a Facebook-nak és a Google-nek is van itt adatközpontja, és a Facebook ugyanúgy rosszul áll a listán mint az Apple. A Google viszont elkötelezett a tiszta energiaforrások mellett, ami utóbbi befektetéseikben is meglátszott, és ez a Greepeace-nél előnyös.

A Greenpeace listája inkább útmutató, hiszen a cégek nem osztanak meg energiatermelésükről minden információt. Ez érthető, hiszen egyik vállalat sem adja ki pénzügyi és energiával kapcsolatos adatait.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook csoport vagy céges honlap?

További villámkérdések  Szavazás állása

A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre

Szabó Mártonnal, az iWiW alapítójával és korábbi vezetőjével csendes leköszönése alkalmából beszélgettünk. Távozásának egyszerű az oka: 8 év alatt elfáradt. Továbbra is segíti tanácsaival az Origo-t de most inkább pihen és utazik. Twitterezni valószínűleg nem fog, de a blogírást elképzelhetőnek tartja. Mint mondja, sosem volt még ennyire érdekes a social media világa, a fejekben viszont volna mit helyére tenni. Mi nagyon örülnénk, ha belefogna, mert Marcit jó hallgatni. Nehezen is tudtuk abbahagyni, így a vele készült interjút két részletben közöljük, rövidített videóanyaggal spékelve.

"A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre" - interjú Szabó Mártonnal, az iWiW korábbi vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés