A Windows Phone 7 ütőképes smartphone platform lehet

Szerző: KV Forrás: digibiz.hu

Címkék: Windows Phone | okostelefon

2010.
10.12.
09:39

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Microsoft igen sokáig húzta-halasztotta, hogy előálljon saját, valamire való okostelefon platformjával, de úgy tűnik nem hiába. Igaz csak külsőségekben sikerült elhatárolódniuk az iPhone-diktálta smartphone-világtól, de ez akár elég is lehet arra, hogy nagy számban hódítsák magukhoz az okostelefonoktól eddig idegenkedő vásárlókat.

A New York-i Windows Phone 7 bemutató eseményt Steve Balmer nyitotta, akiről bármi nemű személyeskedés, elfogultság, vagy márkafanatizmus nélkül állíthatjuk, hogy még mindig kiválóan hozza a hibbant biztosítási-ügynök fizimiskát.  Némi bevezető után közli, nagyon bíznak benne, hogy a megjelentek érteni fogják, miben különbözik a Windows Phone 7 a többi okostelefon-platformtól.

engadget.com


"Minden pillanatban kellemes élményt okozó, csodálatos kincsesbánya" - Balmer így foglalja össze az általuk kínált élményt. A saját szót túlontúl hangsúlyozva (saját fotóink, saját leveleink, saját kezdőlapunk) el is jutunk saját magunkhoz, azaz a telefonon létrehozható egész alakos avatarunkhoz -  Balmer nem is késlekedik bemutatni saját digitális alteregóját. Ezek után pedig a készülékek következnek, egész pontosan 9 darab, melyek már mind a Windows Phone 7-et futtatják operációsrendszerként. Van köztük fizikai billentyűs modell, zenehallgatásra optimalizált modell, extra-nagyképernyős modell és különösen strapabíró modell egyaránt.

engadget.com

Amiben láthatólag még mindig nagyon erős a Microsoft, az a disztribúció. A fenti készülékeket ugyanis 30 ország 60 mobilszolgáltatója kezdi forgalmazni a következő hetekben. A legerősebb AT&T képviselője, Ralph de la Vega egyből a színpadon is terem, hogy elmondja, kapcsolatuk a Microsofttal évek óta töretlen, és vannak ugyan szkeptikusaik, de ők inkább a vásárlói igényekre koncentrálnak, ő pedig személy szerint meg van róla győződve, hogy pontosan tudják, mire is van szükségük a vásárlóknak.  Majd a "4G irányába haladó" hálózatunk erősségéről beszél és arról, hogy november 8-ától nem egy, nem kettő, hanem három Windows Phone 7 rendszerű készüléket forgalmaznak majd, melyeket egyenként be is mutat a nagyközönségnek.

engadget.com

Itthon a Vodafone-nál az LG Optimus 7, a T-Mobile-nál pedig a Samsung Omnia 7 lesz az első kapható Windows Phone 7 készülék.

A következő szereplő a színpadon Joe Belfior, a Microsoft fejlesztési igazgatója, aki azt prezentálja, milyen lépéseken keresztül történt a WP7 megalkotása. Elképzelésük szerint a kezdőképernyőt a jó használhatóság érdekében tovább kellett egyszerűsíteni. Ez végső soron a kijelző 8 egyenlő részre osztásával létrejövő szabályos négyzetekbe helyezett parancsikonok segítségével került megvalósításra. A parancsikonok pedig nem csupán applikációkhoz vezethetnek, hanem naptárbejegyzéseink, fontosabb kontaktjaink, vagy bevásárló-listánk is könnyen elérhető innen.

A WP7-et futtató mobiloknak egységesen három fizikai gombjuk van (leszámítva a QWERTY-s modelleket), ezekkel navigálhatunk az olyan alap funkciók között, mint a térképböngésző Bing Directions, az Office kistestvéreként előlépő OneNote, az iTunes microsoftos megfelelőjéül szolgáló Zune, vagy az előre installált eBay, IMDb, és Twitter appok között.  Hovatovább a Windows Phone Marketplace jelenleg 86 alkalmazást kínál - fizetős és ingyenes szoftver egyaránt található köztük, a napokon belül várható teljes indulás után pedig 2000-re majd az applikációk száma. És láss csodát, mindez előbb lesz majd elérhető Európában és Ázsiában (október 21-én), mint az Egyesült Államokban, ahová csak november elején vezetik be.

Összességében tehát kijelenthető, a Microsoft úgy tűnik nem hiába váratott olyan sokat új mobilplatformjára, hiszen magabiztos megjelenésű, kiforrott operációs rendszert dobtak piacra, a szolgáltatások terén azonban gyakorlatilag csak a rivális Apple-t és a Google-t utánozzák, mind kereső, mind terképprogram, mint zenevásárló felület, mind játékplatfom tekintetében. Az okostelefon-piac azonban a hétköznapi vásárlók körében még csak most kezd beindulni és ha a már elérhető tengernyi új technológiát a Microsoftnak sikerül befogadhatóvá tennie a mainstram userek számára, még az is lehet, hogy a Windows Phone 7 piacvezető okostelefon platformmá léphet elő.
A készülék listája, melyek Windows Phone 7-et futtatnak: HTC 7 Surround, HTC HD7, HTC 7 Trophy, HTC 7 Mozart, Dell Venue Pro, Samsung Focus, Samsung Omnia 7, LG Optimus 7/7Q, LG Quantum, HTC 7 Pro

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Explorer vagy Firefox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kijátszható a Facebook?

Annak ellenére, hogy szerepe egyre inkább felértékelődik, a legnépszerűbb közösségi oldal keresője egyelőre nincs felkészülve a csalásokra. Sőt, egy FB- marketinggel foglalkozó cég friss tanulmánya szerint kisebb-nagyobb trükkökkel pillanatok alatt juttatható tetszőleges rajongói oldal a találati lista élére.

Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni Kijátszható a Facebook - kis csalással könnyű élre jutni

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés