A Windows Phone 7 ütőképes smartphone platform lehet

Szerző: KV Forrás: digibiz.hu

Címkék: Windows Phone | okostelefon

2010.
10.12.
09:39

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Microsoft igen sokáig húzta-halasztotta, hogy előálljon saját, valamire való okostelefon platformjával, de úgy tűnik nem hiába. Igaz csak külsőségekben sikerült elhatárolódniuk az iPhone-diktálta smartphone-világtól, de ez akár elég is lehet arra, hogy nagy számban hódítsák magukhoz az okostelefonoktól eddig idegenkedő vásárlókat.

A New York-i Windows Phone 7 bemutató eseményt Steve Balmer nyitotta, akiről bármi nemű személyeskedés, elfogultság, vagy márkafanatizmus nélkül állíthatjuk, hogy még mindig kiválóan hozza a hibbant biztosítási-ügynök fizimiskát.  Némi bevezető után közli, nagyon bíznak benne, hogy a megjelentek érteni fogják, miben különbözik a Windows Phone 7 a többi okostelefon-platformtól.

engadget.com


"Minden pillanatban kellemes élményt okozó, csodálatos kincsesbánya" - Balmer így foglalja össze az általuk kínált élményt. A saját szót túlontúl hangsúlyozva (saját fotóink, saját leveleink, saját kezdőlapunk) el is jutunk saját magunkhoz, azaz a telefonon létrehozható egész alakos avatarunkhoz -  Balmer nem is késlekedik bemutatni saját digitális alteregóját. Ezek után pedig a készülékek következnek, egész pontosan 9 darab, melyek már mind a Windows Phone 7-et futtatják operációsrendszerként. Van köztük fizikai billentyűs modell, zenehallgatásra optimalizált modell, extra-nagyképernyős modell és különösen strapabíró modell egyaránt.

engadget.com

Amiben láthatólag még mindig nagyon erős a Microsoft, az a disztribúció. A fenti készülékeket ugyanis 30 ország 60 mobilszolgáltatója kezdi forgalmazni a következő hetekben. A legerősebb AT&T képviselője, Ralph de la Vega egyből a színpadon is terem, hogy elmondja, kapcsolatuk a Microsofttal évek óta töretlen, és vannak ugyan szkeptikusaik, de ők inkább a vásárlói igényekre koncentrálnak, ő pedig személy szerint meg van róla győződve, hogy pontosan tudják, mire is van szükségük a vásárlóknak.  Majd a "4G irányába haladó" hálózatunk erősségéről beszél és arról, hogy november 8-ától nem egy, nem kettő, hanem három Windows Phone 7 rendszerű készüléket forgalmaznak majd, melyeket egyenként be is mutat a nagyközönségnek.

engadget.com

Itthon a Vodafone-nál az LG Optimus 7, a T-Mobile-nál pedig a Samsung Omnia 7 lesz az első kapható Windows Phone 7 készülék.

A következő szereplő a színpadon Joe Belfior, a Microsoft fejlesztési igazgatója, aki azt prezentálja, milyen lépéseken keresztül történt a WP7 megalkotása. Elképzelésük szerint a kezdőképernyőt a jó használhatóság érdekében tovább kellett egyszerűsíteni. Ez végső soron a kijelző 8 egyenlő részre osztásával létrejövő szabályos négyzetekbe helyezett parancsikonok segítségével került megvalósításra. A parancsikonok pedig nem csupán applikációkhoz vezethetnek, hanem naptárbejegyzéseink, fontosabb kontaktjaink, vagy bevásárló-listánk is könnyen elérhető innen.

A WP7-et futtató mobiloknak egységesen három fizikai gombjuk van (leszámítva a QWERTY-s modelleket), ezekkel navigálhatunk az olyan alap funkciók között, mint a térképböngésző Bing Directions, az Office kistestvéreként előlépő OneNote, az iTunes microsoftos megfelelőjéül szolgáló Zune, vagy az előre installált eBay, IMDb, és Twitter appok között.  Hovatovább a Windows Phone Marketplace jelenleg 86 alkalmazást kínál - fizetős és ingyenes szoftver egyaránt található köztük, a napokon belül várható teljes indulás után pedig 2000-re majd az applikációk száma. És láss csodát, mindez előbb lesz majd elérhető Európában és Ázsiában (október 21-én), mint az Egyesült Államokban, ahová csak november elején vezetik be.

Összességében tehát kijelenthető, a Microsoft úgy tűnik nem hiába váratott olyan sokat új mobilplatformjára, hiszen magabiztos megjelenésű, kiforrott operációs rendszert dobtak piacra, a szolgáltatások terén azonban gyakorlatilag csak a rivális Apple-t és a Google-t utánozzák, mind kereső, mind terképprogram, mint zenevásárló felület, mind játékplatfom tekintetében. Az okostelefon-piac azonban a hétköznapi vásárlók körében még csak most kezd beindulni és ha a már elérhető tengernyi új technológiát a Microsoftnak sikerül befogadhatóvá tennie a mainstram userek számára, még az is lehet, hogy a Windows Phone 7 piacvezető okostelefon platformmá léphet elő.
A készülék listája, melyek Windows Phone 7-et futtatnak: HTC 7 Surround, HTC HD7, HTC 7 Trophy, HTC 7 Mozart, Dell Venue Pro, Samsung Focus, Samsung Omnia 7, LG Optimus 7/7Q, LG Quantum, HTC 7 Pro

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Farmville vagy MaffiaWars?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés