A WikiLeaks felülvizsgálja titkos dokumentumait

Szerző: digibiz Forrás: MTI/digibiz.hu

Címkék: Wikileaks | nyomozás | Pentagon | Svédország

2010.
08.13.
10:42

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A WikiLeaks nem hátrál meg, továbbra is nyilvánosságra akarj hozni a titkos háborús adatokat, annak ellenére, hogy már a Pentagon fenyegeti őket. Most azonban bejelentették, hogy jobban odafigyelnek mit adnak ki a kezükből, mert nem áll szándékukban bajba sodorni senkit, aki nem érdemli meg. Közben már a jogvédő csoportok is felemelték ellenük a hangjukat.

Ahogy arról már a napokban beszámoltunk, a Wikileaks azon a 91 ezer háborús iraton felül, amit már nyilvánosságra hozott, még 15 ezer oldalnyi dokumentumot akar bemutatni az afganisztáni háborúról. Julian Assange a honlap szóvivője most azonban azt közölte, hogy ezek közül már 7 ezer titkos fájlt átfésültek, nehogy közzétételükkel bajba sodorják az afgán polgárokat. Assange szerint a dokumentumok átvizsgálása nagyon költséges és alaposságot igénylő munka.

A WikiLeaks oknyomozó honlap július végén több tízezer oldalnyi bizalmas iratot szivárogtatott ki az afganisztáni hadműveletekről. A dokumentumokban olyan afgánok neve is fellelhető, akik információkat szolgáltattak az ázsiai országba vezényelt amerikai erőknek. Washington szerint a kiszivárogtatott bizalmas információk súlyos következményekkel járhatnak az ázsiai országban harcoló amerikai katonákra, szövetségeseikre és afgán partnereikre nézve, emberéletek foroghatnak kockán.

A Pentagon követel, a jogvédők bírálnak

A Pentagon szóvivője múlt héten közölte, hogy a védelmi minisztérium követeli a WikiLeaks-től, hogy azonnal adja át az amerikai kormánynak az összes dokumentumot, amelyet közvetlenül vagy közvetve megszerzett a védelmi minisztérium adatbázisaiból, és e dokumentumokat törölje az internetes oldalairól, a számítógépeiből és archívumaiból". Azt még nem lehet tudni, hogy a felszólításon kívül mit tesznek annak érdekében, hogy valóban hozzájussanak az iratokhoz.

A minap több nemzetközi jogvédő csoport arra kérte a Wikileakset, hogy a titkos dokumentumokból távolítsa el azokat az adatokat, amelyek alapján azonosíthatóvá és támadhatóvá válnak az amerikai és más erőkkel együttműködő emberek. Csütörtökön egy újabb nemzetközi szervezet, a Riporterek Határok Nélkül bírálta a honlapot "hihetetlen felelőtlensége" miatt.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Farmville vagy MaffiaWars?

További villámkérdések  Szavazás állása

Augmented reality: Hallott már róla?

Az augmented reality mobiltechnológiára való átterjedése előrevetíti, hogy a jövőben mobiljaink fő feladata lesz tetszőleges pillanatban összekötni a digitális és a valódi világot. Kereséseinket intuitív módon, a fizikai világra kiterjesztve futtathatjuk, a találatok pedig szintén kézzelfogható valóságként érkeznek szempillantás alatt.

A kiterjesztett valóság üzleti lehetőségei A kiterjesztett valóság üzleti lehetőségei

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés