A web blokkolása is lehet illegális

Szerző: digibiz

Címkék: web | Európai bíróság

2011.
04.18.
16:32

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az Európai Bíróság egyik tanácsadója támadja a belga bíróságok döntését arra vonatkozólag, hogy egy internet szolgáltatónak szűrnie és blokkolnia kell a másolásvédett tartalmak P2P-n történő forgalmát.

Pedro Cruz Villalón szerint ez a fajta blokkolás korlátozza a felhasználók szabad, személyes kommunikációhoz és adatvédelemhez való jogát, és az információ szabad áramlását. Cruz Villalón a belga bíróságok jogértelmezését kritizálta, ahol a Sabam nevű jogvédő szervezet nyerni tudott a Scarlet internet szolgáltatóval szemben. Az ügy még 2004-ig nyúlik vissza, amikor a Sabam úgy találta, hogy a Scarlet felhasználói jogvédett tartalmakat osztanak meg a cég által biztosított internet szolgáltatáson keresztül. 2007-ben egy bírósági döntés arra kötelezte a Scarlet-et, hogy megállítsa a másolásvédett tartalmak szabad áramlását. A szolgáltató azonban a Belga Fellebviteli Bírósághoz fordult az ítélet miatt, akik tavaly az Európai Bírósághoz továbbították az ügyet.

A tanácsadó szerint a szolgáltatókat nem lehet hirtelen arra kényszeríteni, hogy szűrőket építsenek be rendszerükbe egy ilyen döntés miatt, ráadásul a saját költségükön. Cruz Villalónnak az a véleménye, hogy a blokkolás által nem csak a Scarlet előfizetőinek jogai, de azon emberek jogai is sérülnek, akik velük kommunikálnak. Ők ráadásul lehet, hogy nem is belga állampolgárok, és akkor semmi közük nincsen a Sabam-hoz például.

Cruz Villalón véleménye befolyásolhatja az Európai Bíróság döntését, de nem kötelező érvényű. Jelenleg több hasonló per van folyamatban például az Egyesült Királyságban, ahol a Talk Talk és a BT felülvizsgálati kérelmet adott be a helyi digitális gazdasági törvény miatt. A szolgáltatók szerint az EU alaptörvényeinek megsértése lenne, ha kémkedniük kellene a felhasználóik után, akár a blokkolásos forma miatt. Itt még várnak a bírósági döntésre, ami függhet az Európai bíróság végső határozatán is a belga ügyben.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Netbook vagy iPad?

További villámkérdések  Szavazás állása

Olajszennyezés és Google

Az emberiség történetének egyik legkomolyabb olajszennyezéssel járó természeti katasztrófájában érintett BP olajtársaság nem fukarkodik, a jelek szerint minden pénzt megér nekik, hogy valamelyest javíthassanak sérült reputációjukon. Ennek kapcsán felmerül a kérdés, milyen mértékben képesek a nagyvállalatok befolyásolni a neten terjedő híreket azzal, hogy felvásárolják a Google-nél a kontextusban érintett keresőszavakat.

Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa Keresőszó-vásárlással szépíthető a természeti katasztrófa

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés