A web blokkolása is lehet illegális

Szerző: digibiz

Címkék: web | Európai bíróság

2011.
04.18.
16:32

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az Európai Bíróság egyik tanácsadója támadja a belga bíróságok döntését arra vonatkozólag, hogy egy internet szolgáltatónak szűrnie és blokkolnia kell a másolásvédett tartalmak P2P-n történő forgalmát.

Pedro Cruz Villalón szerint ez a fajta blokkolás korlátozza a felhasználók szabad, személyes kommunikációhoz és adatvédelemhez való jogát, és az információ szabad áramlását. Cruz Villalón a belga bíróságok jogértelmezését kritizálta, ahol a Sabam nevű jogvédő szervezet nyerni tudott a Scarlet internet szolgáltatóval szemben. Az ügy még 2004-ig nyúlik vissza, amikor a Sabam úgy találta, hogy a Scarlet felhasználói jogvédett tartalmakat osztanak meg a cég által biztosított internet szolgáltatáson keresztül. 2007-ben egy bírósági döntés arra kötelezte a Scarlet-et, hogy megállítsa a másolásvédett tartalmak szabad áramlását. A szolgáltató azonban a Belga Fellebviteli Bírósághoz fordult az ítélet miatt, akik tavaly az Európai Bírósághoz továbbították az ügyet.

A tanácsadó szerint a szolgáltatókat nem lehet hirtelen arra kényszeríteni, hogy szűrőket építsenek be rendszerükbe egy ilyen döntés miatt, ráadásul a saját költségükön. Cruz Villalónnak az a véleménye, hogy a blokkolás által nem csak a Scarlet előfizetőinek jogai, de azon emberek jogai is sérülnek, akik velük kommunikálnak. Ők ráadásul lehet, hogy nem is belga állampolgárok, és akkor semmi közük nincsen a Sabam-hoz például.

Cruz Villalón véleménye befolyásolhatja az Európai Bíróság döntését, de nem kötelező érvényű. Jelenleg több hasonló per van folyamatban például az Egyesült Királyságban, ahol a Talk Talk és a BT felülvizsgálati kérelmet adott be a helyi digitális gazdasági törvény miatt. A szolgáltatók szerint az EU alaptörvényeinek megsértése lenne, ha kémkedniük kellene a felhasználóik után, akár a blokkolásos forma miatt. Itt még várnak a bírósági döntésre, ami függhet az Európai bíróság végső határozatán is a belga ügyben.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Safari vagy Chrome?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kémek a sasfészekben

Mindenkinek lehet olyan ismerőse, aki bár aktív internethasználó, mégis nagy ívben elkerüli a közösségi oldalakat. Hogy miért? Egy részük állítólag azért, mert "hivatalból" tilos megjelennie a webes nyilvánosság előtt. Persze azokról is csak sejtéseink lehetnek, akik szolgálatot teljesítenek, amikor éppen lájkolnak.

Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés