A Facebook Credit gazdasági hatása II.rész - A készpénzfizetés kora bealkonyul

Szerző: digibiz

Címkék: Facebook | credit | pénz

2010.
10.19.
08:40

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Cikkünk első felében már megvizsgáltuk a Facebookon való virtuális vásárlást. A portfolio.hu elemzője szerint ugyan lehet számítani a virtuális pénz egyre nagyobb térnyerésére, de egyelőre a Gazdálkodj okosan! játékpénzeihez hasonlít. A jövő viszont egyértelmű: a Facebook Credit és egyéb hasonló, online fizetési szolgáltatások a hagyományos bankszámlával megegyező módon működnek, a készpénzfizetés kora egyre jobban bealkonyul.

A cikk első részét itt olvashatja el.

Az online játékokban áramló virtuális pénzek komoly botrányokat okozhatnak - hívja fel a figyelmet Somi András, a portfolio.hu elemzője. A Second Life nevű internetes játék valutája valódi amerikai dollárra váltható, több esetben ezért egyes játékosok gyanútlan játékostársaiktól a való világban megszokott hamis ígéretekkel csaltak ki komoly tételben virtuális pénzt, amely azonban dollárban számítva is jelentős összeget tett ki. Hasonlóan érdekes kérdést vetnek fel a World of Warcraft nevű fantáziavilághoz kapcsolódó különféle virtuális eszközök, "varázstárgyak", vagy akár a játékban szereplő teljes karakterek valós pénzért történő adásvétele.

A portfolio.hu elemzője szerint fontos kiemelni, hogy a Facebook Credit és egyéb hasonló, online fizetési szolgáltatások a hagyományos bankszámlával megegyező módon működnek. A pénz ugyanúgy megtalálható, követelhető, mint egy banknál, míg a sokszereplős online játékokban lévő "mesebeli" valuta és a valóság között sokszor csak a játékosok egymás közötti - játékon kívüli - tranzakciói teremtenek kapcsolatot, ezeknek a virtuális pénzeknek legtöbbször nem célja, hogy általában is pénzként viselkedjenek. Utóbbi helyzet tehát sokkal inkább hasonlít a Gazdálkodj okosan! játékpénzeihez, mint a valódi pénzügyi tranzakciókhoz.

A creditrendszer nem új keletű - mondja Somi András - hiszen a virtuális pénz alkalmazása egyre jobban teret nyer külföldön és itthon egyaránt. Hiszen mondhatni gombamód szaporodnak az online áruházak, az online fogadások, egyáltalán az online bankolás. A hitelintézetek számtalan eszközzel ösztönzik például ügyfeleiket, hogy internet segítségével bonyolítsák a különböző banki műveleteiket, például betét lekötéseiket.

Ezt például magasabb kamattal honorálják. Somi András szerint bár a virtuális pénz egyre jobban teret nyer, de a pénz fizikai valójában mindig megmarad majd. Igaz azt is hozzátette, hogy a készpénzfizetés kora egyre jobban bealkonyul, hiszen egy okos telefonnal lényegében már mindent megtudunk venni, mindent kitudunk fizetni és mindezt teljes biztonságban.

Az, hogy mennyire terjed a virtuális pénz mi sem bizonyítja jobban, hogy az amerikai kormány vagyonának 97 százalékát csak és kizárólag bankszámlákon, illetve egyéb elektronikus formában található. Elemzők szerint tíz éven belül teljes mértékben áttérhet a világ fejlettebb része a virtuális tőkére. Az elektronikus pénz tehát a modern világ egyik "csodája". Jelenleg azonban még sokan idegenkednek tőle. Pedig az előbb már említett elektronikus üzletek több embert érnek el, mint egy sarki bolt. És egyre többen választják külföldi utazásaik során a vásárlásnak ezt a formáját, hiszen az átutalások miatt egyszerűbbé váltak az adásvételek.

A tőzsde is egy ilyen világ. Fizikailag nem létező pénzek cserélnek gazdát és ha valaki nyer, akkor természetesen valaki más veszít. Manapság egyre többen próbálnak az interneten tőzsdézni. Egyrészt mert megcsappant a brókerekkel szembeni bizalom, másrészről, mert kevesen bíznak az állami ellátórendszerben. Az árak növekednek, de a bérek csökkennek, vagy stagnálnak, emiatt sokan úgy érzik, hogy képtelenek fenntartani egzisztenciájukat. Ezért választják egyre többen a pénzkeresetnek ezt a formáját.

Dél-Koreában már a játékokon, a webszájtokon használt virtuális pénzekkel való kereskedelem már valóságos iparággá nőtte ki magát, ezért a helyi kormány úgy döntött, hogy a virtuális pénzekre eztán hivatalos pénznemként tekintenek. Ez mindenfajta pénznemre vonatkozik. Hogy ennek milyen gazdasági vonatkozásai lesznek a jövőben az országra és világra, azt ma még senki ne tudja megmondani. A Dél- Koreai gyakorlat számtalan dolgot felvethet. Így például, hogyan alakul majd a virtuális pénz árfolyama, ha van egyáltalán neki. S ami több mint érdekes, a virtuális pénzen szerzett jövedelem hogyan adózik majd?!

A cikk első részét itt olvashatja el.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Augmented reality: Hallott már róla?

Az augmented reality mobiltechnológiára való átterjedése előrevetíti, hogy a jövőben mobiljaink fő feladata lesz tetszőleges pillanatban összekötni a digitális és a valódi világot. Kereséseinket intuitív módon, a fizikai világra kiterjesztve futtathatjuk, a találatok pedig szintén kézzelfogható valóságként érkeznek szempillantás alatt.

A kiterjesztett valóság üzleti lehetőségei A kiterjesztett valóság üzleti lehetőségei

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés