A szlovének is felfedezték az üvegzsebet

Szerző: digibiz Forrás: TechCrunch.com

Címkék: Supervizor

2011.
08.24.
15:51

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Szlovéniában a Supervizor nevű alkalmazást, melyen keresztül az állam költéseit lehet figyelemmel kísérni. Magyarországon évek óta kötelezően publikálják az állami szervek a megkötött szerződések nagyságrendjét és tartalmát, ám még senkinek nem jutott eszébe ezeket egy oldalon publikálni és kereshetővé tenni.

A szlovén alkalmazást az ország korrupcióellenes bizottsága készítette, és szlovén nyelven bárki számára elérhető. Az elég nehezen kereshető adatok 2003-ig nyúlnak vissza, mielőtt Szlovénia csatlakozott volna az Európai Unióhoz, és olyan forrásokból vannak, mint a pénzügyminisztérium, vagy az állami közigazgatási kifizetések hivatala. Ezek hitelességéért ugyanakkor nem vállal felelősséget a korrupcióellenes bizottság.

Magyarországon a közintézményeknek, önkormányzatoknak honlapjaikon 2003-óta kell publikálniuk azokat a szerződéseiket amelyekben állami forrásokat költenek el beruházásokra, szolgáltatások vagy termékek megvásárlására, mint amilyenek például a mobiltelefonok vagy a személygépkocsik. A szerződés nevét a beszerzés módját és tárgyát, a szerződő fél nevét, a szerződés értékét, a szerződés megkötésének időpontját és a szerződés időtartamát kell elérhetővé tenni. Az adatokat jellemzően pdf-ben publikálják az egyes intézmények. 

A kezdeményezés azonban a mai napig nem éri el célját, mert nincs olyan kormányzati portál, amely ezeket összesítené és kereshetővé tenné, így bár az adatgyűjtésben jóval a szlovének előtt járunk, a hazai rendszer még intézményekre bontva is alig teljesíti az eredeti elvárásokat.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Vatera vagy Teszvesz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés