A szlovének is felfedezték az üvegzsebet

Szerző: digibiz Forrás: TechCrunch.com

Címkék: Supervizor

2011.
08.24.
15:51

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Szlovéniában a Supervizor nevű alkalmazást, melyen keresztül az állam költéseit lehet figyelemmel kísérni. Magyarországon évek óta kötelezően publikálják az állami szervek a megkötött szerződések nagyságrendjét és tartalmát, ám még senkinek nem jutott eszébe ezeket egy oldalon publikálni és kereshetővé tenni.

A szlovén alkalmazást az ország korrupcióellenes bizottsága készítette, és szlovén nyelven bárki számára elérhető. Az elég nehezen kereshető adatok 2003-ig nyúlnak vissza, mielőtt Szlovénia csatlakozott volna az Európai Unióhoz, és olyan forrásokból vannak, mint a pénzügyminisztérium, vagy az állami közigazgatási kifizetések hivatala. Ezek hitelességéért ugyanakkor nem vállal felelősséget a korrupcióellenes bizottság.

Magyarországon a közintézményeknek, önkormányzatoknak honlapjaikon 2003-óta kell publikálniuk azokat a szerződéseiket amelyekben állami forrásokat költenek el beruházásokra, szolgáltatások vagy termékek megvásárlására, mint amilyenek például a mobiltelefonok vagy a személygépkocsik. A szerződés nevét a beszerzés módját és tárgyát, a szerződő fél nevét, a szerződés értékét, a szerződés megkötésének időpontját és a szerződés időtartamát kell elérhetővé tenni. Az adatokat jellemzően pdf-ben publikálják az egyes intézmények. 

A kezdeményezés azonban a mai napig nem éri el célját, mert nincs olyan kormányzati portál, amely ezeket összesítené és kereshetővé tenné, így bár az adatgyűjtésben jóval a szlovének előtt járunk, a hazai rendszer még intézményekre bontva is alig teljesíti az eredeti elvárásokat.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Foursquare vagy Gowalla?

További villámkérdések  Szavazás állása

Akcióban a szezonális termékek

A webáruházak többsége nem készül külön akcióval a nyárra, inkább az őszi és téli időszakhoz hasonlóan a szezonális termékeket kínálják kedvezménnyel. Az internetes üzletek a válság miatt nem változtattak az árazási szokásaikon, azonban így is növelték vásárlóik számát.

Nyári akciók nélkül is bővülnek a webshopok Nyári akciók nélkül is bővülnek a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés