Szélessáv fejlesztések a világban - itthon még várat magára

Szerző: digibiz Forrás: Index.hu / digibiz.hu

Címkék: szélessáv | internet

2010.
11.29.
09:15

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A nemrég diadalmaskodott ausztrál munkáspárt mindenki számára elérhető tette a szélessávú internetet az országban. Már nem csak náluk állampolgári jog az internetes hálózat kiépítése, Nagy-Britanniában és Finnországban is vannak élharcosai az ügynek. Hazánkban egyelőre nincs elfogadott javaslat.

Az ausztrál kongresszus szorosan ugyan (30:28 arányban), de megszavazta az ország internetellátását nagyságrendekkel javító csomagot, amiben 36 milliárd ausztrál dollárért (7100 milliárd forint) húznak ki üvegszálas kábeleket, és viszik el mindenhová a szélessávú netelérést - írja az Index.hu. Az internettel kapcsolatos ígéretek a választásokat szeptemberben minimális előnnyel megnyerő Munkáspárt kampányában központi elemek voltak.

flickr.comFinnországban már alapvető jog az internet-hozzáférés. Hivatalos források szerint az 5,3 milliós lakosú országban a háztartások 99 százaléka már rendelkezik szélessávú összeköttetéssel, a törvény teljes betartásához nyáron összesen 4000 háztartást kellett már csak bedrótozni. A nemzeti projektek hátterében az a felismerés áll, hogy bár a mai életben például az állampolgári jogok, az ügyintézés gyakorlásához egyre inkább szükséges az, hogy a polgárok rendelkezzenek széles sávú internetes kapcsolattal, ennek ellenére még a legfejlettebb országokban is akadnak olyan  régiók, ahol ez a lehetőség még nem adott. Arról, hogy miképp kell mindenki számára a széles sávú minimumot biztosítani, rengeteg elképzelés létezik. A legtöbb koncepció - így a magyar is - a kábeles megoldásban gondolkodik. Svájcban és Nagy-Britanniában is voltak már a finnhez hasonló törekvések, de törvényt még sehol sem hoztak erre, legfeljebb ajánlásokat. A briteknél augusztusban Martha Lane Fox brit multimilliomos nő, a lastminute.com társalapítója vállalkozott arra, hogy a világhálóról mindeddig kiszorult tízmillió britet bevonja az internet világába. (Arról nincsenek friss információink, hogy hol tart az fejlesztés.)

A tavalyi év egyik igen fontos eseménysorozata volt, Baja Ferenc akkori infokommunikációért felelős szakállamtitkár kampánya egy állami nagyprojektért, a Nemzeti Digitális Közmű (NDK) megvalósításáért. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerint azonban a Baja-féle terv óriási költséget jelentett volna (150 milliárd forint) ezért megvétózta a javaslatot és kijelentette, hogy még rengeteg elképzelés létezik a szélesáv-hálózat kiépítésére. A legtöbben itthon is a kábeles megoldást választanák, de egyelőre az olyan kérdésekre sem tudják még  választ, hogyan juttassák el a kistelepülésekre a gerincvezetéket, miképp hangolják össze az állami befektetést a magáncégek terveivel, ki fogja elvégezni a szükséges munkálatokat, milyen pénzből stb. "A szélessávú infrastruktura-fejlesztési elképzelésük megvan, de a teljes kormányzati informatikai rendszert át kell vizsgálni és egy kézbe kell tenni" - emelte ki korábban Fellegi Tamás. Azóta nem született nyilvános határozat a hazai szélessáv elterjesztésére.

A Cisco nyár elején nyilvánosságra hozta a 2009 és 2014 közötti időszakra vonatkozó globális internetes adatforgalmi előrejelzését. A Visual Networking Index (VNI) szerint a világ teljes internetforgalma 2014-re várhatóan a 2009-es több mint négyszeresére nő. Az adatforgalom növekedése mögött továbbra is elsősorban a videoforgalom bővülése áll. A hálózatok sávszélességének és az internet sebességének növelésére irányuló fejlesztések, valamint a HDTV és a 3DTV technológia növekvő népszerűsége egyaránt kulcsfontosságú szerepet játszanak ebben.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Linux vagy Windows?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online pókerezik?

Idén májustól szigorodott a pókertermekre vonatkozó szabályozás, ami miatt szűkülnek a játéklehetőségek, már ami az élő játékot illeti. Megnéztük, mennyiben hajtja ez az online póker malmára a vizet.

Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés