Szélessáv fejlesztések a világban - itthon még várat magára

Szerző: digibiz Forrás: Index.hu / digibiz.hu

Címkék: szélessáv | internet

2010.
11.29.
09:15

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A nemrég diadalmaskodott ausztrál munkáspárt mindenki számára elérhető tette a szélessávú internetet az országban. Már nem csak náluk állampolgári jog az internetes hálózat kiépítése, Nagy-Britanniában és Finnországban is vannak élharcosai az ügynek. Hazánkban egyelőre nincs elfogadott javaslat.

Az ausztrál kongresszus szorosan ugyan (30:28 arányban), de megszavazta az ország internetellátását nagyságrendekkel javító csomagot, amiben 36 milliárd ausztrál dollárért (7100 milliárd forint) húznak ki üvegszálas kábeleket, és viszik el mindenhová a szélessávú netelérést - írja az Index.hu. Az internettel kapcsolatos ígéretek a választásokat szeptemberben minimális előnnyel megnyerő Munkáspárt kampányában központi elemek voltak.

flickr.comFinnországban már alapvető jog az internet-hozzáférés. Hivatalos források szerint az 5,3 milliós lakosú országban a háztartások 99 százaléka már rendelkezik szélessávú összeköttetéssel, a törvény teljes betartásához nyáron összesen 4000 háztartást kellett már csak bedrótozni. A nemzeti projektek hátterében az a felismerés áll, hogy bár a mai életben például az állampolgári jogok, az ügyintézés gyakorlásához egyre inkább szükséges az, hogy a polgárok rendelkezzenek széles sávú internetes kapcsolattal, ennek ellenére még a legfejlettebb országokban is akadnak olyan  régiók, ahol ez a lehetőség még nem adott. Arról, hogy miképp kell mindenki számára a széles sávú minimumot biztosítani, rengeteg elképzelés létezik. A legtöbb koncepció - így a magyar is - a kábeles megoldásban gondolkodik. Svájcban és Nagy-Britanniában is voltak már a finnhez hasonló törekvések, de törvényt még sehol sem hoztak erre, legfeljebb ajánlásokat. A briteknél augusztusban Martha Lane Fox brit multimilliomos nő, a lastminute.com társalapítója vállalkozott arra, hogy a világhálóról mindeddig kiszorult tízmillió britet bevonja az internet világába. (Arról nincsenek friss információink, hogy hol tart az fejlesztés.)

A tavalyi év egyik igen fontos eseménysorozata volt, Baja Ferenc akkori infokommunikációért felelős szakállamtitkár kampánya egy állami nagyprojektért, a Nemzeti Digitális Közmű (NDK) megvalósításáért. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerint azonban a Baja-féle terv óriási költséget jelentett volna (150 milliárd forint) ezért megvétózta a javaslatot és kijelentette, hogy még rengeteg elképzelés létezik a szélesáv-hálózat kiépítésére. A legtöbben itthon is a kábeles megoldást választanák, de egyelőre az olyan kérdésekre sem tudják még  választ, hogyan juttassák el a kistelepülésekre a gerincvezetéket, miképp hangolják össze az állami befektetést a magáncégek terveivel, ki fogja elvégezni a szükséges munkálatokat, milyen pénzből stb. "A szélessávú infrastruktura-fejlesztési elképzelésük megvan, de a teljes kormányzati informatikai rendszert át kell vizsgálni és egy kézbe kell tenni" - emelte ki korábban Fellegi Tamás. Azóta nem született nyilvános határozat a hazai szélessáv elterjesztésére.

A Cisco nyár elején nyilvánosságra hozta a 2009 és 2014 közötti időszakra vonatkozó globális internetes adatforgalmi előrejelzését. A Visual Networking Index (VNI) szerint a világ teljes internetforgalma 2014-re várhatóan a 2009-es több mint négyszeresére nő. Az adatforgalom növekedése mögött továbbra is elsősorban a videoforgalom bővülése áll. A hálózatok sávszélességének és az internet sebességének növelésére irányuló fejlesztések, valamint a HDTV és a 3DTV technológia növekvő népszerűsége egyaránt kulcsfontosságú szerepet játszanak ebben.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Twitter vagy Buzz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Tud különbséget tenni?

Jelenleg 500 MB-os mobilnet csomagra havi 2000 forinttól elő lehet fizetni, a 3-4 GB-os csomagok ára 4000 forint, a 7-14 GB-osaké pedig 6000 forint körül van. Ezzel párhuzamosan a vezetékes előfizetések ára sebességtől és adatmennyiségtől függően 2800 (1 GB) és 14000 forint között mozog, de van olyan csomag is, amely 4000 forint körüli összegért biztosít korlátlan hozzáférést.

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés