Fókuszban a Digitális Magyarország Program

Szerző: digibiz

Címkék: SzEK.org | Digitális Magyarország Program

2010.
11.18.
14:35

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Digitális Magyarország Program keretein belül nagy hangsúly fektetnek, többek között, a hazai e-ügyintézés fejlesztésére. A SzEK.org levelében támogatásáról biztosította a minisztériumot, valamint hozzászólt és kifejtette véleményét az adó- és jogrendszerrel kapcsolatban, a támogatások és pályázatok felhasználásáról valamint az oktatás hatékonyabbé tételével kapcsolatban.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium november végén társadalmi vitára bocsátotta a nyilvánosságra hozott infokommunikációs stratégiát, a Digitális Magyarország Programot. 2014-ben már a munkahelyek 90%-a IKT készségekkel és tudásokkal felvértezett munkavállalók számára lesz csak elérhető. 2015-re az EU elvárásai szerint hazánknak el kell érnie, hogy a lakosság több mint fele rendszeresen és készségszinten használja az e-ügyintézési szolgáltatásokat vagy vásároljon on-line.

Dr. Nyitrai Zsolt, infokommunikációs államtitkár az egy hete lezajlott Informatika a társadalomért konferencián elmondta, hogy 2014-ben megduplázzák az E-ügyintézésben résztvevők számát, 2 millió főre számítanak (jelenleg egy millióan használják). A tervek szerint lesz eRecept, eTaj kártya, eFizetés, eSzámlázás és mobilszabályozás.

A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK.org), mint a hazai elektronikus kereskedelem kiemelkedő szereplőit összefogó társadalmi szervezet elkészítette és továbbította észrevételeit a program kapcsán a minisztériumnak.

A SzEK.org a célok többségével egyetért és támogatja azokat, sőt a megfogalmazott célok egy részét a SzEK.org tagjai, a magyarországi e-gazdaság, e-kereskedelem piacvezető szereplői a maguk területén és hatáskörében már megvalósították. A digitális ügykezelés és ügymenet, elektronikus számlázás, online fizetés, elektronikus kommunikáció, távmunka mind olyan eszközök, amelyeket ezek a vállalkozások naponta használnak. Azt azonban hangsúlyozták, hogy a magyarországi e-kereskedők nem multinacionális vállalatok, hazai szakemberek munkájának köszönhetik a sikert. Éppen ezért a SzEK.org felajánlotta együttműködését a Digitális Magyarország Programnak.

 Levelük folytatásában kifejtik, hogy nem értik a válságadó kiterjesztését az e-kereskedelemre. Véleményük szerint az intézkedés minimális adóbevételt fog hozni, ám az innovációra törekvő cégeket hátrányos helyzetbe hozza.

Véleményük szerint a pályázati támogatások ritkán szolgálják jól az elektronikus kereskedelem fejlődését. Azt javasolják, hogy a már üzletileg jól működő vállalkozásokat rövid távú, közvetlen üzleti haszonnal nem járó, de az informatikai, üzleti, fogyasztói kultúra fejlődését szolgáló fejlesztésekben támogassák. Végül az informatikai oktatás jelenlegi színvonalát, hasznosságát bírálták. Szerintük közelebb kéne hozni az oktatást a valósághoz.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Gmail vagy Thunderbird?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés