A Wikileaks mellé állnak a svédek

Szerző: digibiz Forrás: IT Café/digibiz.hu

Címkék: Wikileaks | Svédország

2010.
08.18.
10:25

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Wikileaks botrány tovább hömpölyög. Bár a svéd kormány bejelentette, hogy hiába támogatja egy hazai cég az oknyomozó portál munkáját, ők mégsem kívánnak beleszólni az ügybe, most újból az országukra figyelnek világszerte. Egy svéd bulvárlap ugyanis alkalmazza a Wikileaks alapítóját, így biztosítva neki a szólásszabadságot.

A közelmúltban a különféle forrásokból megszerzett titkos amerikai kormányzati dokumentumokat nyilvánosságra hozó Wikileaks alapítója, a több civil szervezet által veszélyesnek, a Pentagon szerint pedig különösen keresettnek minősített Julian Assange, a szó szoros értelmében bujkált - írta az IT café. Ezért nagy változást hozhat életében, hogy egy svéd bulrvárlap, az Aftonbladet felvette munkatársai közé, így most már az újságírókat és a szólásszabadságot kiemelten védő svéd alkotmány garantálhatja érinthetetlenségét.

Assange augusztus 13-án találkozott a lap főszerkesztőjével, Jan Helinnel, és megállapodtak, hogy az információszabadság nagy indulatokat kiváltó harcosa a svéd újság kolumnistája lesz. Az Aftonbladet másnapi számának címoldalára már a vele készült interjú került fel. A beszélgetés során Assange elmondja, hogy bőven lesz írnivalója, témahiányban nem fog szenvedni, havonta egyszer publikál. Arra a kérdésre, hogy a svéd lap együtt fog-e a jövőben dolgozni a Wikileaks csapatával, illetve, hogy jelent-e az együttműködés számukra információs előnyt, Assange kitérőleg válaszolt.

Elmondta, hogy elképesztő nyomás alatt állnak, mind ő személy szerint, mind vállalkozása, az amerikaiak által megindított propagandahadjárat nehéz helyzetbe hozta őket, de ugyanakkor örömmel számolt be arról is, hogy támogatóik, szimpatizánsaik száma is növekszik. Megerősítette azt a napokban általuk hivatalosan bejelentett hírt is, hogy hiába kéri az amerikai védelmi minisztérium - az érzékeny, esetlegesen ártatlanokat veszélyeztető adatok törlése után -, folytatják a birtokukba jutott afganisztáni dokumentumok közlését. A csoport eddig egymillió dollárnyi adományt kapott, de ez valószínűleg nem lesz elég, tovább gyűjtenek. Ugyanakkor önkénteseket is keresnek, akik egy e célra létrehozott honlapon jelentkezhetnek a megszerzett anyagok lefordítására, hogy minél szélesebb körben legyenek azok ismertek.
A WikiLeaks oknyomozó honlap július végén több tízezer oldalnyi bizalmas iratot szivárogtatott ki az afganisztáni hadműveletekről. Washington szerint a kiszivárogtatott bizalmas információk súlyos következményekkel járhatnak az ázsiai országban harcoló amerikai katonákra, szövetségeseikre és afgán partnereikre nézve, emberéletek foroghatnak kockán. Ezért a Pentagon követeli, hogy adják át az iratokat, amit a WikiLeaks nem hajlandó teljesíteni.
Miért éppen svéd újság?

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy svéd internetes cég beismerte, hogy segít a WikiLeaks oknyomozó honlapnak a titkos dokumentumok közzétételében. A PRQ a szólásszabadságra hivatkozva előszeretettel kínálja szolgáltatásait kétes hírű honlapoknak. Mikael Viborg, a cég tulajdonosa szerint bár a svéd hatóságok tudnak róla, mind ez idáig nem próbálkoztak a leállításukkal. A vezető közölte, hogy a WikiLeaksnek Svédországon kívül is vannak "tartalékszerverei", s ha valamelyik szerver leáll, mások veszik át a feladatát. Ezek a szerverek lenyomozhatatlanok - tette hozzá. Anders Jorle svéd külügyi szóvivő azt közölte, hogy az amerikai hatóságok nem keresték meg a svéd kormányt a WikiLeaks-szerverek ügyében, és nem is tervezi, hogy beavatkozzon ebbe a történetbe.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Vatera vagy Teszvesz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kétmilliós netbankos körkérdés

Jóval kétmillió fölött jár már az internetbanki szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek száma. Megnéztük, a kutatások szerint kikről is van szó, és összevetettük az adatokat a bankoktól kapott információkkal. Kiderült, hogy az összképet erősen árnyalják az egyes bankok közti különbségek.

Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat? Kétmilliós körkérdés: kik használják az online banki szolgáltatásokat?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés