A Wikileaks mellé állnak a svédek

Szerző: digibiz Forrás: IT Café/digibiz.hu

Címkék: Wikileaks | Svédország

2010.
08.18.
10:25

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Wikileaks botrány tovább hömpölyög. Bár a svéd kormány bejelentette, hogy hiába támogatja egy hazai cég az oknyomozó portál munkáját, ők mégsem kívánnak beleszólni az ügybe, most újból az országukra figyelnek világszerte. Egy svéd bulvárlap ugyanis alkalmazza a Wikileaks alapítóját, így biztosítva neki a szólásszabadságot.

A közelmúltban a különféle forrásokból megszerzett titkos amerikai kormányzati dokumentumokat nyilvánosságra hozó Wikileaks alapítója, a több civil szervezet által veszélyesnek, a Pentagon szerint pedig különösen keresettnek minősített Julian Assange, a szó szoros értelmében bujkált - írta az IT café. Ezért nagy változást hozhat életében, hogy egy svéd bulrvárlap, az Aftonbladet felvette munkatársai közé, így most már az újságírókat és a szólásszabadságot kiemelten védő svéd alkotmány garantálhatja érinthetetlenségét.

Assange augusztus 13-án találkozott a lap főszerkesztőjével, Jan Helinnel, és megállapodtak, hogy az információszabadság nagy indulatokat kiváltó harcosa a svéd újság kolumnistája lesz. Az Aftonbladet másnapi számának címoldalára már a vele készült interjú került fel. A beszélgetés során Assange elmondja, hogy bőven lesz írnivalója, témahiányban nem fog szenvedni, havonta egyszer publikál. Arra a kérdésre, hogy a svéd lap együtt fog-e a jövőben dolgozni a Wikileaks csapatával, illetve, hogy jelent-e az együttműködés számukra információs előnyt, Assange kitérőleg válaszolt.

Elmondta, hogy elképesztő nyomás alatt állnak, mind ő személy szerint, mind vállalkozása, az amerikaiak által megindított propagandahadjárat nehéz helyzetbe hozta őket, de ugyanakkor örömmel számolt be arról is, hogy támogatóik, szimpatizánsaik száma is növekszik. Megerősítette azt a napokban általuk hivatalosan bejelentett hírt is, hogy hiába kéri az amerikai védelmi minisztérium - az érzékeny, esetlegesen ártatlanokat veszélyeztető adatok törlése után -, folytatják a birtokukba jutott afganisztáni dokumentumok közlését. A csoport eddig egymillió dollárnyi adományt kapott, de ez valószínűleg nem lesz elég, tovább gyűjtenek. Ugyanakkor önkénteseket is keresnek, akik egy e célra létrehozott honlapon jelentkezhetnek a megszerzett anyagok lefordítására, hogy minél szélesebb körben legyenek azok ismertek.
A WikiLeaks oknyomozó honlap július végén több tízezer oldalnyi bizalmas iratot szivárogtatott ki az afganisztáni hadműveletekről. Washington szerint a kiszivárogtatott bizalmas információk súlyos következményekkel járhatnak az ázsiai országban harcoló amerikai katonákra, szövetségeseikre és afgán partnereikre nézve, emberéletek foroghatnak kockán. Ezért a Pentagon követeli, hogy adják át az iratokat, amit a WikiLeaks nem hajlandó teljesíteni.
Miért éppen svéd újság?

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy svéd internetes cég beismerte, hogy segít a WikiLeaks oknyomozó honlapnak a titkos dokumentumok közzétételében. A PRQ a szólásszabadságra hivatkozva előszeretettel kínálja szolgáltatásait kétes hírű honlapoknak. Mikael Viborg, a cég tulajdonosa szerint bár a svéd hatóságok tudnak róla, mind ez idáig nem próbálkoztak a leállításukkal. A vezető közölte, hogy a WikiLeaksnek Svédországon kívül is vannak "tartalékszerverei", s ha valamelyik szerver leáll, mások veszik át a feladatát. Ezek a szerverek lenyomozhatatlanok - tette hozzá. Anders Jorle svéd külügyi szóvivő azt közölte, hogy az amerikai hatóságok nem keresték meg a svéd kormányt a WikiLeaks-szerverek ügyében, és nem is tervezi, hogy beavatkozzon ebbe a történetbe.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Nők vagy Wikipédia?

További villámkérdések  Szavazás állása

ÜGYFÉLKAPU

Bár karbantartás miatti leállások a jövőben is várhatók, az ügyfélkapu köszöni szépen, rekord látogatottság mellett működik. A közel ötmilliárdos EU-s finanszírozású rendszer fejlesztéséről Oláh Istvánt, az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatot és a Kormányzati Portált üzemeltető Kopint-Datorg Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.

Két éven belül illeték is fizethető az ügyfélkapun keresztül - interjú Két éven belül illeték is fizethető az ügyfélkapun keresztül - interjú

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés