A befektetőknek nem elég a Google vezér

Szerző: digibiz Forrás: Wall Street Journal / digibiz.hu

Címkék: Google | bevétel

2011.
01.21.
12:04

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Tegnap megírtuk, hogy váratlanul távozott a Google éléről Eric Scmidt vezérigazgató. A döntés meglepő, főleg a negyedik negyedév sikereinek fényében. Lendületes növekedésnek indult a vállalat és 26 százalékkal növelte bevételét előző évhez képest. Ez nagyban köszönhető az e-kereskedelemnek és az Androidnak platform teljesítményének. A Google árfolyama a negyedéves számok bejelentése óta mégis zuhant.

A tíz év után távozó, a Google-ból az egyik legnagyobb online óriást faragó vezérigazgató pozícióját az egyik Google alapító, Larry Page veszi át.
 
Az elemzők azt várták, hogy a Google részvényenkénti nyeresége 8,07 dollár lesz, ami közel 20 százalékos növekedés az előző évhez képest. A bevételüket körülbelül 6 milliárd dollárra tették, ami 22 százalékos növekedés 2009-hez képest.
 
A keresőóriás túlszárnyalták az elvárásokat, mert 26 százalékos növekedést produkáltak előző évhez képest, és 16 százalékosat a harmadik negyedévhez képest, míg a szakértők 20 illetve 22 százalékot jósoltak.   
 
A Google leginkább az e-kereskedelemnek köszönheti a negyedik negyedév sikeres zárását. A vállalat piaci részesedése folyamatosan nő, 2010 végén 82,6 százalékát birtokolták.
 
A legnagyobb kihívás a Google számára, hogy ne csak a számítógépek és a kereső alapú internetezés kapcsán jusson az emberek eszébe, hanem az okostelefonokról és a táblagépekről is. Az Android operációs rendszer 2009-ben még csak a piac alig 4 százalékát tette ki, 2010 harmadik negyedévében viszont már a 25 százalékát, vagyis többet, mint az Apple iOS rendszere.

Az elemzők véleménye szerint a vezetői székbe visszatérő alapító a Google-nak újabb lendületet adhat, hiszen a cég presztízse az üzleti sikerek mellett Eric Scmidt vezérlete alatt megkopott az utóbbi néhány évben a sikertelen termékek, az adatvédelmi viták és a kínai terjeszkedést kísérő negatív vélemények miatt.

Úgy tűnik azonban, hogy a vezércsere sem elég a befektetőknek, a Google részvényeinek árfolyama január 18. óta csökken.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Foursquare vagy Gowalla?

További villámkérdések  Szavazás állása

Kémek a sasfészekben

Mindenkinek lehet olyan ismerőse, aki bár aktív internethasználó, mégis nagy ívben elkerüli a közösségi oldalakat. Hogy miért? Egy részük állítólag azért, mert "hivatalból" tilos megjelennie a webes nyilvánosság előtt. Persze azokról is csak sejtéseink lehetnek, akik szolgálatot teljesítenek, amikor éppen lájkolnak.

Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon Hivatalból eltiltva - Akiket hiába keresünk a Facebookon

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés