A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Szerző: W.J. Forrás: digibiz.hu

Címkék: internet

2010.
08.16.
12:28

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

Előtanulmányok, hétfőn

Lehet abban valami, hogy a Lehet Más a Politika - támogatók híján - pénzügyi gondokkal küzd. Különben aligha békélnének meg azzal a helyzettel, hogy valaki egyszerűen lenyúlja a szokásjog szerint nekik járó doménnevet. Pedig a párt értelemszerűen szeretne túlterjeszkedni a nagyvárosi körön, ennek pedig kézenfekvő és költséghatékony felülete lenne a web. Tételezzünk fel ugyanakkor egy olyan helyet az országban, amelyiken színvonalas az infrastruktúra, fejlett a nethasználat, de valaki hiába keres rá a nyilvánvalóan adódó lmp.hu oldalra, csak egy otromba hárombetűs plakátot talál ott. (Végül csak egy kis gugli, és persze a lehetmas.hu-n elkezdhettük a kutakodást holmi önkormányzati választási előkészületek után.)

Az önkormányzati választások tematikájához kapcsolódó anyagok mennyiségét illetően egyértelműen látszik az MSZP-nél: valamiféle hosszú hajrát indítanak. Megjelenik ebben a témakörben Kaposvár, Békéscsaba, Eger és Szigetszentmiklós, persze azért Tarlósnak is kijut egy oldalvágás.

Mobilizáló elem ugyanakkor egy darab sincs, nem látszik, hogy valami szervezett szándék mutatkozna a kampány előkészítésében, és még egy halovány kis Facebook-linkre sem futotta, más, "kötelező" webkettes elemekről nem is beszélve: a szocialista párt alighanem másodlagosnak tekinti saját weboldalát ebből a szempontból, aktivistáik hiába keresnének valamiféle kézzelfogható útmutatót.

Illetve igazságtalanság volna ilyet állítani: egy interaktív térkép révén elméletileg valamennyi helyi MSZP-szervezettel fel lehet venni a kapcsolatot. De hogy miért is? Arról kevés szó esik. 

Zsúfolt a naptár


A Jobbik eseménynaptárja egészen októberig be van táblázva a választásokhoz kapcsolódó rendezvényekkel. Láthatóan az ő szimpatizánsaik, aktivistáik mozognak a leginkább otthonosan ebben a közegben, és komolyan is veszik a dolgot. Igaz, stilárisan kissé megbicsaklik, amikor - hétfőn - a főoldalon Duró Dóra ad interjút egy online orgánumnak: a Jobbik honlapján a Jobbik szóvivője harmadik személyben szól a Jobbikról. Ekkora távolságtartás aligha indokolt.

Vas megye, Pécs, Szabolcs, főpolgármester-jelölt, kampánysegítő-toborzás jelzi az egész pályás letámadást, még akkor is, ha a szóvivő szerint országos kampányfőnökük nincs, így központosított kampányuk sem lesz, inkább a megyei szervezetekre vár főszerep. A weboldal tanúsága szerint komoly lehetőségnek tekintik a közösségi oldalak használatát, megtalálható tehát valamennyi fontos webkettes elem.

Egy szélsőjobboldali portál jóindulatúnak semmiképpen sem nevezhető kijelentése szerint nyaralni mentek a 2/3-os forradalmárok, és a Fidesz weboldala elsőre ezt az állítást látszik alátámasztani: a téma vonatkozásában július 8-i keltű a hír, miszerint 8 millió csúszott át Molnár Gyula privát számlájára - előkészítendő az újbudai szocialista polgármester októberre esedékes földbe döngölését.

Persze azért két frissebb írás is jelzi, hogy jelen van az önkormányzati tematika (Konzultációsorozat Miskolcon, Árvízkárosult gyerekek), igaz, talán még túlontúl hangsúlytalanul, a webben rejlő szervezési potenciálra a legkevésbé sem fókuszálva, a közösségi oldalakban rejlő potenciált vélhetően más csatornákon keresztül igyekszik kihasználni a kormányzó párt.

A kormányzó párt kommunikációs apparátusának mentségére legyen mondva: megszokták, hogy a sajtó lesi - akár potenciális - képviselőik minden rezdülését, isszák azok szavait, s az offline és online média felületein gyakorlatilag állandó a jelenlétük, például amikor Rogán Antal bejelenti, hogy mégiscsak Budapest szívében maradna polgármester, s nem sorakozik fel főpolgármester-helyettesként Tarlós István mögé. A mostani látszólagos passzivitás azért is meglepő, mert a 2010-es országgyűlési választásokon messze az ő webes jelenlétük volt a legjobb, volt külön választási oldal például, amelyen a jelöltekről lehetett infókat megtudni.

Olvassa tovább a cikket!

    
1 hozzászólás 

2010.
08.16.
20:42

Borsi Gábor Tégás
A Jobbik az egyetlen olyan parlamenti párt ameik esélyel indúlhat a legtisztább pártok versenyén a födíjért ezért sem a Jobbikot sem Duró Dórit nem kéne piszkálni azért hogy hanyadik szmélyben nyilatkoznak a pártról mert akár hanyadik személyben is beszélnek a Jobbikosok a pártjukról azt mindíg "(Nemzeti)tisztelettel" fogják teni Mivel a Jobbik a NemzetiEröt Képviseli Ne piszkáljanak már minket minden csepnyi dolgokkal.Ha azal törödnének hogy az országunkra fordítanának enyi kis energiát Nem a Jobbik piszkálására akkor már jobban álna az ország !Elnézést minden helyesírási hibáért nem vagyok riporter hogy enyi neférjen bele!Nagyon szépen kérem gondolják át mit írnak aJobbikról legközelebb.Mert bár még fiatal párt a parlamentben demár többet tettek az országért mint az edig ott ücsörgö tehén csordák.PL:MSZ(m)P,FiDESZ(Azaz a Zsicit)KDnP,lmp(kis szdsz(azaz a langyos radiátorok pártja)

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Twitter vagy Buzz?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online pókerezik?

Idén májustól szigorodott a pókertermekre vonatkozó szabályozás, ami miatt szűkülnek a játéklehetőségek, már ami az élő játékot illeti. Megnéztük, mennyiben hajtja ez az online póker malmára a vizet.

Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben Egymillió eurós rake-et hagyunk az illegális online pókertermekben

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés