A Nokia mégsem hódítja meg Amerikát

Szerző: digibiz Forrás: The Wall Street Journal / digibiz.hu

Címkék: Nokia | Apple

2011.
01.24.
11:15

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Míg az Apple amerikai eladásait növeli a Verizonnal, addig a Nokia visszalépett a tengerentúli piac meghódításától. A finn mobil óriás töröltette egyik okostelefonja, az érintőképernyős X7 forgalmazását, amit ebben az évben kezdett volna el az AT&T.

Az X7 lett volna az első Nokia okostelefon, amivel kifejezetten az Egyesült Államok közönségét célozták meg, azóta, hogy a Microsoft üzleti divíziójának korábbi vezetője, Stephen Elop lett a Nokia vezérigazgatója tavaly szeptemberben. A nem várt érvénytelenítés miatt továbbra is hátrányos helyzetben marad a cég az amerikai piacon.

Szakértők szerint a Nokia az Apple, a BlackBerry és az androidos telefonok mögött kullog. Korábban megírtuk, hogy globálisan nézve már csak a Nokia előzi meg az androidos készülékek eladását, noha Kelet-Európában az Apple már kezdi utolérni a Nokiát. Használat szempontjából azonban más a helyzet, ugyanis hazánkban az internetezésben, azaz az oldalletöltéseket tekintve toronymagasan vezet az Apple készülékcsalád.

Egy, a Nokiához közel álló forrás szerint azért vonták vissza a telefont, mert véleményük szerint az nem kapott kellő előzetes reklámot és támogatást az AT&T-től. Hozzátette, hogy a Nokia más piacokon tervezi az X7 bevezetését.

Így a Nokia már csak az N8-as okostelefonjára támaszkodhat a tengerentúlon, amit tavaly vezettek be szállítási támogatás nélkül, ami nagyban csökkentette az esélyeit, ugyanis elég drágán árulják. A vásárlók a Nokia weboldaláról 469 dollárért juthatnak hozzá a készülékhez. Ezzel szemben a legolcsóbb iPhone 199 dollár, és a Google telefonjai is hasonló áron kaphatóak két év hűségnyilatkozatért cserébe.

Míg a Nokia csak botladozik a piacon, addig más cégek nagy léptekkel húznak el mellette. A Motorola, a Samsung és a HTC is bemutatta ez év elején debütáló készülékeit, az iPhone 4-t pedig februártól forgalmazza a Verizon.

A Nokia - Apple harc egyébként egyre kiélezettebb, ugyanis ezúttal az Apple perelte be a Nokiát, hogy érvénytelenítsék az érintőképernyővel kapcsolatos szabadalmi vádakat. A Nokia saját elmondása alapján nem aggódik az ügy miatt, mert véleményük szerint mind a 37 vádjuk megalapozott az Apple ellen.

A finn gyártó piaci részesedése a harmadik negyedévben 30 százalék körül alakult, mely egyetlen negyedév alatt 3 százalékos visszaesést jelent. A Nokia okostelefonok piaci részaránya szintén csökkent, hiszen a második negyedéves 41 százalékos részesdése 37 százalékra mérséklődött.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Torrent vagy iTunes?

További villámkérdések  Szavazás állása

Mi értelme van az MTI-nek?

Rendhagyó dologra vállalkoztunk. Arra tettünk kísérletet, hogy megvizsgáljuk, milyen arányban hasznosulnak a Magyar Távirati Iroda által készített anyagok fontos hazai hírfelhasználó portálokon. Ami egyben természetesen a saját tartalom nagyságrendjére is utal.

Mi értelme van az MTI-nek? Mi értelme van az MTI-nek?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés