A Nokia mégsem hódítja meg Amerikát

Szerző: digibiz Forrás: The Wall Street Journal / digibiz.hu

Címkék: Nokia | Apple

2011.
01.24.
11:15

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Míg az Apple amerikai eladásait növeli a Verizonnal, addig a Nokia visszalépett a tengerentúli piac meghódításától. A finn mobil óriás töröltette egyik okostelefonja, az érintőképernyős X7 forgalmazását, amit ebben az évben kezdett volna el az AT&T.

Az X7 lett volna az első Nokia okostelefon, amivel kifejezetten az Egyesült Államok közönségét célozták meg, azóta, hogy a Microsoft üzleti divíziójának korábbi vezetője, Stephen Elop lett a Nokia vezérigazgatója tavaly szeptemberben. A nem várt érvénytelenítés miatt továbbra is hátrányos helyzetben marad a cég az amerikai piacon.

Szakértők szerint a Nokia az Apple, a BlackBerry és az androidos telefonok mögött kullog. Korábban megírtuk, hogy globálisan nézve már csak a Nokia előzi meg az androidos készülékek eladását, noha Kelet-Európában az Apple már kezdi utolérni a Nokiát. Használat szempontjából azonban más a helyzet, ugyanis hazánkban az internetezésben, azaz az oldalletöltéseket tekintve toronymagasan vezet az Apple készülékcsalád.

Egy, a Nokiához közel álló forrás szerint azért vonták vissza a telefont, mert véleményük szerint az nem kapott kellő előzetes reklámot és támogatást az AT&T-től. Hozzátette, hogy a Nokia más piacokon tervezi az X7 bevezetését.

Így a Nokia már csak az N8-as okostelefonjára támaszkodhat a tengerentúlon, amit tavaly vezettek be szállítási támogatás nélkül, ami nagyban csökkentette az esélyeit, ugyanis elég drágán árulják. A vásárlók a Nokia weboldaláról 469 dollárért juthatnak hozzá a készülékhez. Ezzel szemben a legolcsóbb iPhone 199 dollár, és a Google telefonjai is hasonló áron kaphatóak két év hűségnyilatkozatért cserébe.

Míg a Nokia csak botladozik a piacon, addig más cégek nagy léptekkel húznak el mellette. A Motorola, a Samsung és a HTC is bemutatta ez év elején debütáló készülékeit, az iPhone 4-t pedig februártól forgalmazza a Verizon.

A Nokia - Apple harc egyébként egyre kiélezettebb, ugyanis ezúttal az Apple perelte be a Nokiát, hogy érvénytelenítsék az érintőképernyővel kapcsolatos szabadalmi vádakat. A Nokia saját elmondása alapján nem aggódik az ügy miatt, mert véleményük szerint mind a 37 vádjuk megalapozott az Apple ellen.

A finn gyártó piaci részesedése a harmadik negyedévben 30 százalék körül alakult, mely egyetlen negyedév alatt 3 százalékos visszaesést jelent. A Nokia okostelefonok piaci részaránya szintén csökkent, hiszen a második negyedéves 41 százalékos részesdése 37 százalékra mérséklődött.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Biciklivel vagy autóval?

További villámkérdések  Szavazás állása

Tud különbséget tenni?

Jelenleg 500 MB-os mobilnet csomagra havi 2000 forinttól elő lehet fizetni, a 3-4 GB-os csomagok ára 4000 forint, a 7-14 GB-osaké pedig 6000 forint körül van. Ezzel párhuzamosan a vezetékes előfizetések ára sebességtől és adatmennyiségtől függően 2800 (1 GB) és 14000 forint között mozog, de van olyan csomag is, amely 4000 forint körüli összegért biztosít korlátlan hozzáférést.

Mobil kontra vezetékes net Mobil kontra vezetékes net

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés