Brutális növekedés a Netrisknél

Szerző: -cm- Forrás: digibiz.hu

Címkék: Netrisk.hu

2010.
07.02.
13:23

2 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A tavalyi évben közel 1,4 milliárd forintos árbevételt produkáló Netrisk.hu többségi tulajdonát a napokban szerezte meg az Enterprise Investors, több mint 6 milliárd forintért. Az üzlet nem csak az évi több száz millió forintos osztalékért érte meg.

Az Enterprise Investors (EI), Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb magántőke- és kockázati tőkealap-kezelője a napokban szerzett irányító többséget Magyarország piacvezető online biztosítási cégében, a 770 ezer regisztrált felhasználóval rendelkező Netrisk.hu-ban - a befektetőhöz a cég 80 százaléka került, mintegy 6 milliárd forintos vételár fejében, míg a maradék 20 százalékos tulajdoni hányad az eredeti tulajdonosoknál maradt, egyenlő arányban.

Mint a korábbi 50 százalékos tulajdonos MKB Euroleasing csoport szóvivőjétől megtudtuk, a tulajdonosok azért döntöttek az eladás mellett, mert a céget, bár az amúgy is jelentős hasznot termel és komoly potenciál van benne, rendkívül jó áron lehetett eladni. Nem hivatalos forrásokból egyébként úgy tudjuk, az most 80 százalékos részesedést szerző amerikai tulajdonosi háttérrel rendelkező lengyel befektetőnek az a terve, hogy miután a szolgáltatást még néhány európai országban elindítja és növeli a volument, mint közép-európai szolgáltatót értékesíti tovább a céget.

Megéri a pénzét

A magyar piacon kiemelkedőnek számít a 6 milliárd forintos értékesítés, ám az összeg nagysága ez esetben koránt sem meglepő. Kis Ervin Egon, a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért Közhasznú Egyesület (SzEK.org) elnöke úgy véli, a magas vételárát a cég piacvezető és úttörő szerepe indokolta, valamint azt, hogy az online biztosítási piacban még most is hatalmas a potenciál. "Ha megnézzük, anno az iWiW úgy kelt el 1 milliárd forintért, hogy sem árbevételt nem termelt, sem kiforrott üzleti modellje nem volt. Ezzel szemben a Netrisk már most egy jól felépített, hatalmas árbevétellel rendelkező cég, amely jól átlátható rendszeren keresztül termeli a pénzt. Ezzel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy az online cégek vagyonának értékelésére különbözik a hagyományos cégekétől, mivel itt jellemzően nincsenek épületek, azaz nincs ingatlanvagyon, nincsenek olyan látható eszközök, amelyek termelik a jövedelmet. Vannak viszont olyan virtuális online eszközök, amelyek a könyvelésben nem számszerűsíthetők, a piac viszont értékeli őket. Az online cégek értékét emiatt nem csak az eredmény határozza meg, hanem az árbevétel, annak növelése, valamint a felhasználószám és annak bővülése."

Brutális számadatok

A Netrisk hatékonyságát jól mutatja, hogy a cég árbevétel arányos nyeresége 2008-ban 44 százalékos, 2009-ben 50 százalékos volt, vagyonarányos jövedelmezősége pedig a 2008-as 1348 százalékról 2009-re 2047 százalékra ugrott. A cég a tavalyi évet közel 1,4 milliárdos nettó árbevétellel és közel 600 millió forintos adózott eredménnyel zárta - az összeget osztalék formájában teljes egészében ki is fizették a tulajdonosoknak. A cég a 2008-as évben is kiemelkedő eredményt produkált; akkor 977 milliós nettó árbevétellel és 361 milliós adózott eredménnyel zártak, amit ugyancsak teljes egészben osztalékkifizetésre fordítottak.

Összehasonlításképp megnéztük, milyen eredményt produkál a Netrisk legnagyobb hazai konkurense, az 1995-ben alapított Biztosítás.hu Kft.: a cég 2009-es árbevétele 533 millió forint volt, ami a 2008-as eredményeknél 12 százalékkal magasabb, de még így sem éri el a Netrisk 2009-es árbevételének 40 százalékát. A cég adózott eredménye arányaiban még kevésbé közelíti meg a konkurensét: az adózott eredményt a 2008-as 75 millió forintról 2009-re ugyan közel 90 millió forintra növelte a cég, amit osztalék formájában ki is fizettek a tulajdonosoknak - ez az összeg azonban még így is csak negyede volt a Netrisk által fizetett osztaléknak. Minden persze nem jelenti azt, hogy a Biztositás.hu ne teljesítene irigylésre méltóan - csak éppen a Netrisk még így is jóval felülmúlja.

Egy kis cégtörténet

A tevékenységét 1994-ben családi vállalkozásként megkezdő Netrisk Kft. tulajdonosai a 2009-es mérlegforduló napján az MKB Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Rt. és a Double H Invest Ingatlanfejlesztő Kft. voltak, 50-50 százalékos arányban. A cég ügyvezetője a kezdetek óta Haraszti Zsolt, aki egészen 2005-ig magánszemélyként volt résztulajdonosa a cégnek. A vállalkozás tulajdonosi szerkezetében 2005-ben történt az első komolyabb változás, ekkor szerzett a cégben jelentős befolyást az MKB Euroleasing csoport, valamint Haraszti Zsolt és Haraszti József tulajdonolta Double H Invest Kft.

Az MKB Euroleasing idén februárban szállt ki a cégből, de csak közvetetten: ekkor lett tulajdonos a Carnet Invest Befektető és Vagyonkezelő Zrt, amelynek egyik tulajdonosa ugyancsak a korábbi tulajdonos MKB Euroleasing, míg a másik az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft. Az MKB Euroleasing ez utóbbi cégen keresztül is érdekelt maradt a Netriskben, ugyanis szintén résztulajdonosa az Eurorisknek. Az MKB Euroleasing Zrt.-nek egyébként 50 százalékban tulajdonosa az MKB Bank Zrt, 50 százalékban pedig 5 magyar magánszemély.

Az, hogy a Netriskbe beszállt a lengyel befektető, a korábbi tulajdonosok egymáshoz viszonyított tulajdoni arányait nem változtatta meg: az MKB Euroleasing csoport és Haraszti Zsolt korábban is 50-50 százalékba tulajdonolta a céget, most pedig, hogy az Enterprise Investors 80 százalékos részesedést szerzett, 10-10 százalék lett a tulajdoni arányuk.

    
2 hozzászólás 

2010.
07.04.
22:07


Szia, helyes mindkettő :) az árbevétel arányos nyereség úgy jön ki, hogy: üzleti eredmény/nettó árbevétel x 100. Ez a netrisknél 429 677 000/977 350 000x 100 (2008), illetve 700 352 000/1 405 559 000 x 100 (2009), így jön ki a 44 és az 50 százalék. Ami a következő mondatban szerepel, az viszont már nem az üzleti eredmény, hanem az adózott eredmény, ami egészen pontosan 361 680 000 meg a 597 448 000 - az adózótt eredményt azért használtam mutatószámnak, mert az osztalékfizetés miatt a mérleg szerinti eredmény itt nem sokat mondott volna, mivel nulla forint. A vagyonarányos jövedelmezőség meg úgy jön ki, h adózás előtti eredmény/saját tőke x 100, ezt most nem írom le külön, de így lesz 1348 meg a 2047 százalék.

2

2010.
07.02.
23:33

Szabolcs
Szia, elegge inkonzisztens a cikkben szereplo 'nyeresegessegi rata' azokkal az HUF-ban jelzett nyeresegessegi es arbeveteli szamokkal, amiket ugyanabban a paragrafusban olvasni. Melyik a helyes? Akkor mi a masik szam? Koszi, udv

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

ADSL vagy mobilnet?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés