A német nagyvárosok megadták magukat a Street View-nak

Szerző: digibiz Forrás: MTI / digibiz.hu

Címkék: Street View | Google

2010.
11.18.
14:08

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Húsz német nagyváros látható a Google utcanézegetőben, a Street View-n. A nagyfelbontású panorámaképeket - a németek érzékenysége miatt - csak fokozatosan tették fel az internetre, csütörtöktől viszont Berlin, Hamburg és München mellett további 17 város is bejárható. Azonban még így is sokan maradnak, akik tiltakoznak az utcanézegető ellen, az egyik német falu például töröltetné magát.

Az első utcanézetek november elején kerültek fel a maps.google.com oldalra, amely elsősorban a személyiségi jogi bizonytalanságok, illetve adtakezelési hiányosságok miatt okozott aggodalmakat. Az amerikai informatikai vállalat ígéreteihez híven húsz német nagyvárost tett elérhetővé a nagyfelbontású panorámaképekkel kiegészített utcanézegetőjén. A városok feltérképezése már jóval korábban befejeződött (például Berlin egyes területeit 2008 nyarán fényképezték), azonban a személyiségi jogi kérdésekre gondosan ügyelő német szövetségi kormány addig nem engedte a szolgáltatás elindítását, amíg a polgárok kifogásaira nem találtak megnyugtató megoldást.

AFP foto

A németek szimpátiáját a Google azzal próbálta megnyerni, hogy nemcsak az arcokat és a rendszámtáblákat, hanem a házakat, kerteket is töröltetni engedte a műholdas térképéhez kapcsolódó utcanézetekből. Több mint 245 ezer német háztartás élt ezzel a lehetőséggel, így a Street View német változatában nemcsak a nemzetbiztonsági szempontból jelentős objektumok lehetnek kimaszatolva.

A Google akkor veszítette el számos ország bizalmát, mikor kiderült, hogy az utcanézeteket rögzítő, kamerákkal felszerelt járműveik "véletlenül" a titkosítás nélküli Wi-Fi-hálózatokról is rögzítettek adatokat. Az informatikai vállalat később elismerte, hogy 2006-tól kezdve több mint 30 országban gyűjtött hálózati információkat, amelyeket folyamatosan törölni fognak, és az elmúlt négy év gyakorlatával ellentétben hálózati adatokat sem rögzítenek többé.

A németek egyébként olyannyira nem szívlelik a Street View-t, hogy nemrég egy teljes falu, Parum mondott nemet a Google utcanézegetőjére. A lakók petíciót küldtek, amiben a falu teljes törlését kéri a térképről. Azonban nem ők az egyetlenek, akik tiltakoznak ellene. Szeptemberben megtiltották a cseh hatóságok a Google számára, hogy tovább alkalmazza a Street View szolgáltatását.

Nyár elején a magyar adatvédelmi biztos, Jóri András is kérdőre vonta a Google-t. Az ombudsman a Google Street View szolgáltatás kapcsán korábban is felszólalt, ugyanis az alkalmazás olyan képeket rögzít, amelyeken személyes adatok (járókelők képmása vagy a rendszámuk) látható, ez pedig Magyarországon törvényt sért. Még akkor is, ha a program elméletileg automatikusan kitakarja őket, ugyanis a gyakorlatban ez nem mindig valósul meg. Emellett azt is sérelmezte az adatvédelmi biztos, hogy a Google megőrzi az eredeti felvételeket.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Okosan mérni

Ha olyasmiről hallunk, hogy valami értünk, fogyasztókért van, mindjárt elkezdődik a kutatás holmi sanda háttérérdek után. Nincs ez másként a smart meteringgel - tükörfordításban az okos méréssel - sem. A Berg Insights prognózisa szerint az okos mérési technológia térhódítása a először Ázsiában valósul meg, de 2015-ig Európában is 111 millió háztartásba jutnak el az okos mérőeszközök.

Smart metering: kinek van erre energiája? Smart metering: kinek van erre energiája?

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés