A multik a legnagyobbaknál sem hirdetnek online

Szerző: digibiz Forrás: Wall Street Journal

Címkék: Facebook | hirdetés

2011.
11.08.
12:05

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A helyi vállalkozások hirdetnek a Facebookon, a nagyvállalatok inkább csak az ingyenes funkciókat használják ki. A Google is nehezen győzi meg a legnagyobb hirdetőket.

A közösségi oldalak hirdetési bevételei jövőre világszerte meghaladják a 8 milliárd dollárt, 2013-ban pedig már megközelítik a 10 milliárd dollárt. 2012-ben a Facebook 5,78 milliárd dollár hirdetésből származó bevételre tehet szert, amely a világ online hirdetési költésének összesen 6,1 százaléka, az Egyesült Államok online költéseinek pedig már 7,9 százaléka. Várhatóan idén lehagyja a Yahoo-t, és az Egyesült Államokban az elsőszámú display hirdetési oldallá válik. 

A Facebook becsült piaci értéke jelenleg 70 milliárd dollár körül van, amely arra alapul, hogy a vállalatok sokat fognak hirdetésekre költeni az oldalon. A közösségi oldal bevételei - amelynek nagyrésze a hirdetésekből származik - 1,6 milliárd dollár körül voltak az év első felében, amely 800 millió dollárral több mint egy évvel korábban.

A gyarapodó bevételek ellenére a Facebooknak komoly gondot okoz, hogy a nagyvállalatok minimális összeget fordítanak az oldal fizetős funkcióira, így a hirdetésekre és a Sponsored Stories-ra. A ComScore adatai szerint a 2011. júliustól szeptemberig tartó negyedévben a Facebookon megjelent hirdetések 62 százaléka kisebb, helyi vállalkozásoktól érkezett. Összehasonlításképp a Yahoo-n ez az arány csak 23 százalék.

Jó példa a Ford Motor, amely a Focus 2012-es online kampányára körülbelül 95 millió dollárt költött összességében, ezzel szemben Facebook hirdetésekre mondhatni, csak filléreket. Ennek ellenére közösségi kampányukkal 43 ezer új rajongót gyűjtöttek és sikerült magukhoz vonzaniuk a fiatalabb korosztályt is. Jelenleg majdnem 900 ezer lájkolójuk van a Facebookon.

A nagyvállalatok hirdetési szokásai nagyon lassan változnak, és az online felületek egyelőre nem tűnnek vonzónak. Jó példa erre az online hirdetési piacot vezető Google, amelynek top 10 költője mindössze 5%-t adja az egyesült államokbeli bevételeinek.

A keresőóriás, amely a becslések szerint idén 12,8 milliárd dollár hirdetési bevételre tesz szert, a 2000-es évek óta a helyi kis és közepes vállalkozások hirdetéseiből él.

Amikor a Google a kilencvenes években színre lépett, akkor kezdetben a kereső technológiák kiépítésére fókuszáltak, még mielőtt a hirdetések irányába indultak volna. 1998-ban komoly vetélytársuk akadt, a GoTo.com, amelynek keresőjében már fizetni lehetett a helyekért. A Google hasonló hirdetési termékét végül 2000-ben indította el. A legfontosabb különbség az volt, hogy a rendszer figyelembe vette a hirdetés relevanciáját annak érdekében, hogy a megfelelő helyre helyezhesse el a kereső oldal eredményei között, ám a megoldásra kezdetben csak a kis és közepes vállalkozások voltak kíváncsiak, a nagyvállalatok nem igazán érdeklődnek a Google ajánlotta hirdetési lehetőségek iránt. 

A British Petrol, a mely a világ harmadik legnagyobb olajvállalata, a Mexikói öbölben történt olajkatasztrófát követően tavaly nyáron kezdett kulcsszavakat vásárolni a Google-től, mint pl.: "olaj kiömlés", "szivárgás". Az AdAge Digital adatai szerint ennek köszönhetően tavaly júniusban már több mint 3,5 millió dollárt költöttek a keresőnél, ezzel a Google hatodik legnagyobb hirdetőjévé váltak. A tavaly júniusi költési listát az AT&T telekommunikációs cég vezette több mint nyolc millió dolláros költéssel, az Amazon a negyedik, a könyvkereskedőt az eBay követi. A top tíz költő tizedik tagja, az ADT Security már "csak" 2,19 millió dollárt költött tavaly júniusban. A világ legnagyobb olajtársasága, az Exxon-Mobile mindössze 34 ezer dollárt költött a vizsgált hónapban. Összesen 47 olyan vállalat volt, amely 1 millió dollárnál többet költött, míg 1356 cég költött 10 ezer és 100 ezer dollár között.

A számok alapján egyértelmű, hogy még a vezető online szolgáltatók számára is hosszabb időre lesz szükség, hogy oldalaikon hirdetőként jelenjenek meg a világ legnagyobb cégei.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Céges honlap vagy blog?

További villámkérdések  Szavazás állása

Közösségi médaikonzerv

A myVIP-re naponta 220.000 hozzászólás és 200.000 képfeltöltés érkezik, több mint 40 millió képet és 700.000 videót tárolnak, ez átlagosan 200.000 képfeltöltést jelent. Az iWiW jelenleg 56 millió fényképet tárol, a felhasználók naponta 30 ezer képet kommentelnek, és 120 ezer új fotót töltenek fel az oldalra.

Alkalmazásban a jövő - hazai közösségi oldal körkép Alkalmazásban a jövő - hazai közösségi oldal körkép

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés