A mobilszolgáltatók belehúztak a hálózatfejlesztésbe

Szerző: digibiz Forrás: MTI/ digibiz.hu

Címkék: mobilszolgáltató

2010.
09.29.
15:03

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Telenor mellett a T-Mobile is fejleszti mobilinternetes szolgáltatását, ami azonban még csak kísérleti jelleggel működik. A hét elején napvilágot látott a hír, hogy a világban lassan ötmilliárd internetező lesz, így értehtő, ha szolgáltatók mindent megtesznek az ügyfelek kiszolgálásért. A sávszélesség növelésére irányuló fejlesztések már Angliában is megkezdődtek.

A Cisco és a Global Business Network minap kiadott közös tanulmányában érdekes dolgokat jósol a jövőről, többek között azt, hogy az internet jelenlegi növekedését és a gazdasági fejlődést (vagy éppen csökkenést) figyelembe véve, 2025-ben nagyjából ötmilliárd internetező lesz a világon. Nem is csoda, hogy a mobilszolgáltatók mindent megtesznek azért, hogy kiszolgálják a növekvő  ügyfélszámot, a megnövekedett igényekkel. A T-Mobile tegnaptól gyorsabb mobilinternetes technológiát tett elérhetővé ügyfelei számára több budapesti kerületben és néhány főváros környéki településen. Az újonnan bevezetett technológia a HSPA+(High Speed Packet Access) egy olyan drótnélküli szabványosított adatátviteli megoldás, melynek segítségével lényegesebben gyorsabb lehet a le- és feltöltés, a Wikipedia szerint 56/22 sávszélességre képes.

Alkalmazása még csupán kísérleti, de ha bebizonyosodik, hogy érdemesebb átállni erre, akkor a rendszert tovább bővíti a T-Mobile. A lefedettség egyelőre csak Budapest II., VII., IX. és XIV. kerületeinek bizonyos helyein, valamint Pilisvörösváron, Gödöllőn, Gyömrőn és Kerepesen, illetve az utóbbi két település környékén épült ki.

Telenor

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Telenor is bejelentette, hogy kétszázmillió euró értékben fejleszti hálózatát. A Boston Consulting Group felmérése szerint, ha 2020-ra a magyar háztartások 90 százaléka szélessávú internettel rendelkezik, akkor ez 88 ezer plusz állást teremt majd. A Telenor az LTE (Long Term Evolution) negyedik generációs hálózat kiépítését 2011 második felében tervezi. A ZTE Corp. augusztus második felében jelentette be, hogy hálózati berendezéseket szállít és negyedik generációs LTE hálózatot épít ki a mobilszolgáltatónak.  A szerződés értelmében a ZTE összekapcsolja a már meglévő második és harmadik generációs hálózati rendszert a kiépítendő negyedikkel.

Anglia - az összefogás jegyében

Szeptember elején arról adtunk hírt, hogy Angliában egyesült a T-Mobile és az Orange mobilszolgáltató annak érdekében, hogy 2G lefedettségük mindenhova kiterjedjen az országban, és így az ügyfél az éppen legjobb jelerősségű szolgáltatóra válthasson. Az így kialakult szövetségnek összesen 30 millió felhasználója van. Elemzők szerint ez még nem fogja lényegesen gyorsítani a mobilinternetezést, ezért a tervek szerint később átállnak majd a 3G sebességre is. A rendszer októbert ötödikétől él majd.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Skype vagy MSN?

További villámkérdések  Szavazás állása

Interjú a Jujj.hu eladásáról

A hazai online videózásnak és a netes közösségeknek bőven van hová fejlődnie. Az ezekben rejlő lehetőségekről, a nagy bevásárlásokról és portfólióbővítésről beszélgettünk Holman Endrével, a juj.hu-t és Cotcot.hu-t nemrég megvásárló Generál Média ügyvezetőjével. Olvassa el a teljes cikket!

Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés