A médiacsomag egy részének tárgyalását őszre napolják

Szerző: digibiz Forrás: MTI, TASZ

Címkék: médiatörvény | internet szabályozás | NHH | MTE

2010.
06.18.
13:26

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A médiatörvény tervezete körüli botrány a tetőfokára hágott: Rogán Antal csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az előzetes híresztelésekkel ellentétben, már nyáron megtörténik a közmédiumok felügyelőbizottságainak összevonása, és "csupán" a médiatartalmak szabályozásának kérdését tárgyalják később. A digibiz.hu összegezte az elmúlt napok eseményeit.

Rogán Antal és Cser-Palkovics András június 11-én nyújtotta be öt előterjesztést tartalmazó médiacsomagját az Országgyűlésnek. Ebben többek közt az áll, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) összevonásával létrejönne a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az elképzelések szerint az NMHH mellett felállítanának egy Médiatanácsot, továbbá egy műsorszolgáltatást támogató és vagyonkezelő alapot is - adta közre az MTI. Ezek mellett a tervezetben újra megjelenik a válaszadás jogának intézménye (lex Répássy), amelyet az első Orbán-kormány idején már egyszer alkotmányellenesnek találtak a bírák. E szerint ugyanis nem csak a ténybeli tévedések, hanem a szubjektív sérelemérzet alapján is válaszközlemény közzétételére kötelezhető a sajtó és az internetes blogok is. Egyúttal minden sajtóorgánumra kiterjedne a törvényjavaslat, így a szolgáltatásokat fenntartó honlapokra is, hogy egy országos érdeklődésre számot tartó hírről, eseményről kötelesek beszámolni.

Egyeztetést sürgetnek a szakmai szervezetek

Közösen lépett fel a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, valamint a Sajtószakszervezet, akik kifogásolták, hogy a nyilvánosság és a szakmai szervezetek teljesen mellőzésével készült el egy olyan törvényjavaslat, amely a magyar írott és az elektronikus sajtó működését alapvetően újraszabályozná. A szervezetek indítványozták a törvényjavaslat parlamenti vitájának elhalasztását, és az egyeztetések azonnali megkezdését. Hasonló tartalmú követelést fogalmazott meg a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Nemzeti Média Kerekasztal is. A parlament kulturális bizottsága csak apró változtatásokat támogatott a médiacsomagban, negyvennégy módosító indítvány érkezett az ellenzéki pártoktól, akik szintén ezen a napon kivonultak a sajtóbizottság üléséről.

Állásfoglalás

A Társaság A Szabadságjogokért álláspontja szerint a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslat olyan követelményeket és közlési kötelezettségeket ír elő valamennyi kereskedelmi tartalomszolgáltatónak (televízió, rádió, nyomtatott sajtó) és a honlapok, blogok üzemeltetőinek, amelyek a szólásszabadságot és a szerkesztői szabadságot súlyosan sértik. A javaslat szerint a törvény hatálya alá tartozó valamennyi tartalomszolgáltató köteles regisztrálni a média felügyeletét ellátó hatóságnál, beleértve a 250 ezer magyar nyelvű blogot és több millió magyar nyelvű szerkesztett honlapot is. A TASZ álláspontja szerint a szabad véleménynyilvánítás joga is csorbul a hatósági regisztrációval, indokolatlan az ilyen jellegű adminisztrációs teher bevezetése valamennyi szolgáltatóra vonatkozóan.
A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete a digibiz.hu kérdésére azt válaszolta, hogy a törvényjavaslatról elkészített állásfoglalását a javaslattal kapcsolatos bizonytalanságok okán most nem teszi közzé. Remélik, hogy szakmailag egyeztetett, új törvényjavaslat készülhet el az érintett szervezetek bevonásával.

Már nyáron véghez viszik a változtatások egy részét

Bár olyan információk szivárogtak ki, hogy őszig nem lesz szavazás a médiacsomagról, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának csütörtök délutáni ülése közben Rogán Antal sajtótájékoztatót tartott, melyen elmondta: működőképes és olcsóbb közmédiumokat szeretne a Fidesz, ezért azokat a változásokat, amelyek a média működését kiegyensúlyozottabbá és olcsóbbá teszik, még a nyári ülésszak alatt végigviszik a parlamenten - tájékoztatott az MTI. A Fidesz csak a "médiaalkotmánynak" nevezett, a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló javaslatot halasztja az őszi ülésszakra. "Ennek érdekében össze fogjuk vonni a közmédiumok felügyelőbizottságait, és végig fogjuk vinni azokat a módosításokat, amelyek a kiegyensúlyozottságot szolgálják" - fogalmazott Rogán Antal.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google Docs vagy Dropbox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Nagyító alatt a televíziós weboldalak

A hazai tévés weboldalak piacán a kereskedelmi tévék a tartalomszolgáltatás terén még gyerekcipőben járnak, de a közösségi megoldásokban rejlő lehetőségeket egyre inkább igyekeznek kihasználni. Az MTV.hu mindkét fronton jó példát állít, közösségi szinten a dél-afrikai vébével vettek friss lendületet. Üde színfolt az Origo két új tévés weboldala is.

Hazai tv-k weboldalai - messze még a trend Hazai tv-k weboldalai - messze még a trend

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés