A magyar adatvédelmi biztos is kérdőre vonta a Google-t

Szerző: digibiz Forrás: digibiz.hu / MTI / emarketer.com

Címkék: Google | StreetView | adatvédelem

2010.
06.09.
09:25

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Egy tavalyi felmérés szerint az internetezők 30 százaléka kifejezetten aggódik a világhálón közzétett adatainak biztonságos kezelésében. A közösségi oldalak hiányos adatvédelmi intézkedései mellett a Google Street View illegális adatrögzítései borzolják a kedélyeket. Jóri András adatvédelmi biztos újabb levélben fordult az illetékesekhez.

Egyre többek számára válik világossá, hogy az interneten nem csak azok a személyes információk találhatók meg amiket magának tölt fel, hanem olyanok is, amikről nem is tudta, hogy léteznek. Egy 2009-es tanulmány szerint a 18 és 64 év közötti internet felhasználók 30%-a komolyan aggódik emiatt, a legjobban a 30 és 49 közötti korosztály fél ettől. 2006 óta növekedett azok száma, akik tesznek némi erőfeszítést annak érdekében, hogy ne jelenjen meg minden róluk a neten. A fiatalok talán már jobban átgondolják, hogy milyen személyes adatot tegyenek ki magukról a netre, az idősebb felhasználók viszont hajlamosak meghagyni az alapbeállításokat. Az "ezredfordulós generáció" 28%-a sohasem bízott különösebben a közösségi oldalakban, ennek megfelelően figyelmet fordítanak az adatvédelemre is. Az Insites Consulting felmérése szerint világszinten viszont az összes felhasználó 28%-a nagyon is megbízik a közösségi oldalak adatvédelmi eljárásaiban.

A Google Streetview borzolja a kedélyeket

Jóri András Adatvédelmi Biztos levélben fordult a Google Inc. magyarországi képviselőihez, amelyben tájékoztatást kért a Street View szolgáltatás kapcsán gyűjtött hazai adatokról. Nem ez az első eset, hogy egy ország kifogásolja a Google adatgyűjtési módszereit, mert a cég az esetek nagy százalékában egyes vezeték nélküli hálózatokra vonatkozó adatokat is rögzítettek. A Google erről nem tájékoztatta az európai országok adatvédelmi biztosait.

AFP foto

A magyar ombudsman a Google Street View szolgáltatás kapcsán korábban is felszólalt, ugyanis az alkalmazás olyan képeket rögzít, amelyeken személyes adatok (járókelők képmása vagy a rendszámuk) látható, ez pedig Magyarországon törvényt sért. Még akkor is, ha a program elméletileg automatikusan kitakarja őket, ugyanis a gyakorlatban ez nem mindig valósul meg. Emellett azt is sérelmezte az adatvédelmi biztos, hogy a Google megőrzi az eredeti felvételeket.

A jelenlegi megkeresés abba a vizsgálatba illeszkedik, amely az Európai Unió adatvédelmi biztosait tömörítő úgynevezett 29-es Munkacsoport koordinálásával zajlik. Kezdeményezése nyomán minden európai adatvédelmi biztos ugyanazokat a kérdéseket teszi fel a Google helyi képviseleteinek, és a fellépésüket továbbra is koordinálják.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Céges honlap vagy blog?

További villámkérdések  Szavazás állása

Az adat az új olaj

"Az [origo] portál címkehalmaza például szinte kimeríthetetlen. Tartalmazza ugyanis a portál teljes archívumának - közel 400 ezer cikk - címkéit is. Ennyi szöveget képtelenség lett volna utólag kézzel felcímkézni, a feladatot a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja által fejlesztett algoritmus végezte el."

"Az adat az új olaj" - interjú az Origo Zrt. távozó tartalomfejlesztési vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés