A kultúrában is Google

Szerző: digibiz Forrás: The Washington Post / Digibiz.hu

Címkék: Google Art Project | Google | múzeum | Országos Széchényi Könyvtár

2011.
02.02.
14:57

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az Országos Széchényi Könyvtár februártól közösségi szolgáltatásokkal újította meg a webes jelenlétét, közben a Google már nagy felbontásban mutatja be a világ leghíresebb festményeit, és bebarangolhatjuk a múzeumokat is.

Az Országos Széchényi Könyvtár közösségi felületei február elsején mutatkoztak be. Blogot indítottak, megosztják fényképeiket, videó csatornát gondoznak, audió állományokat osztanak meg és egyéb dokumentumtípusok is elérhetők az internetes kommunikációs eszközök segítségével. A könyvtárból már a Foursquare-re is be lehet jelentkezni, később kedvezményeket is kaphatnak a becsekkolók.

A hazai központi könyvtár eddigi legnagyobb digitalizálási projektje 2003-ban indult, a weben mára már elérhető az összes Mátyás király korabeli corvina nagy felbontású változata.

A legnagyobb könyv digitalizálási projektet természetesen a Google indította el, amelynek a célja egész könyvtárak digitalizálása, sok vitát váltott ki, Európában kifejezetten támadták a kezdeményezést, féltve a szerzői jogokat. Legutóbb az Osztrák Nemzeti Könyvtár történelmi gyűjteményének láttak neki. A cél itt is természetesen a keresőrendszer hasznosítása.

A kultúra iránti elhivatottság mellett a technológia sokoldalúságának bemutatása inspirálhatta a kereső óriás újabb nagy dobását is. A Google Art Project zárt térben hasznosította a korábban a nagyvárosok utcáit három dimenzióban rögzítő Street View technológiát, segítségével a felhasználó online mozoghat a világ 17 legjelentősebb művészeti galériájában. Lehetőség nyílik közelebbről megvizsgálni az alkotásokat, amelyeken akár még a hajszálvékony repedések is láthatóvá válnak - írja a The Washington Post.

Google YouTube

A kereső óriás által felsorakoztatott múzeumok listája impozáns: a Metropolitan Museum of Art, a Museum of Modern Art és a new york-i Frick Gyűjtemény, valamint a washingtoni Smithsonian's Freer Gallery of Art. Európából megtalálható több londoni, madridi, moszkvai, amszterdami és firenzei múzeum is.

"Átlagosan hétmilliárd pixelből állnak a képek, ami ezerszer nagyobb mint egy átlagos digitális fényképezőgép esetében" - mondta a projekt vezetője, Amit Sood.

Sok múzeum rendelkezik már tárlatuk online adatbázisával. A Google Art Project abban különbözik ezektől, hogy ezt egy úgynevezett "keresztül sétáló" funkcióval kombinálja, így a felhasználó akár azt is láthatja, hogyan lógnak a képek a falon.

Elérhetőek olyan ikonikus képek mint például Botticellitől a Vénusz születése vagy Rembrandt Éjjeli őrjárata. Viszont a világ leghíresebb és legfontosabb múzeumai egyelőre hiányoznak a listáról, a párizsi Louvre és a Musee d'Orsay. Ha a projekt sikeresnek bizonyul, akkor a jövőben újabb múzeumok csatlakozhatnak hozzá, akár az előbb említettek is.

Jelenleg a látogatók 385 teremben, 468 alkotó több mint 1000 nagy felbontású művével ismerkedhetnek meg.

A Google projektje nem egyedülálló. Olaszországban 2005 óta fut egy projekt, amelynek célja a legnevesebb freskók nagy felbontású rögzítése. Így a például Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című freskója is közvetlen közelről tanulmányozható. 

A hazai múzeumokban őrzött kincsekben még alig gyönyörködhetünk a weben, az interaktivitásra azért van példa. A Szépművészeti Múzeum például netes tárlatvezetést kínál az okostelefon tulajdonosoknak. Igaz, az interaktivitás egyelőre kimerül abban, hogy a látogatók ingyen WiFi-t használhatnak és megnézhetnek egy okosmobilokra optimalizált weboldalt, amelyen egyelőre egy gyerekeket célzó játékos tárlatbemutató szolgáltatást találnak.


    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Nők vagy Wikipédia?

További villámkérdések  Szavazás állása

Közösségi médaikonzerv

A myVIP-re naponta 220.000 hozzászólás és 200.000 képfeltöltés érkezik, több mint 40 millió képet és 700.000 videót tárolnak, ez átlagosan 200.000 képfeltöltést jelent. Az iWiW jelenleg 56 millió fényképet tárol, a felhasználók naponta 30 ezer képet kommentelnek, és 120 ezer új fotót töltenek fel az oldalra.

Alkalmazásban a jövő - hazai közösségi oldal körkép Alkalmazásban a jövő - hazai közösségi oldal körkép

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés