A Facebook is rombolja a thai nyelvet

Szerző: digibiz Forrás: MTI/ digibiz.hu

Címkék: közösségi oldal | Twitter | Facebook

2010.
07.25.
20:30

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A thai kulturális szakemberek szerint az internetes kommunikáció - főként a Twitter és a Facebook - tehet arról, hogy a helyi fiatalok egyre kevésbé figyelnek anyanyelvük helyesírásra. A tisztségviselők azt szeretnék, ha a diákok ismét visszatérnének a hagyományos levélíráshoz.

A kulturális minisztérium vezette felmérésből kiderül, hogy tízből négy fiatal szerint a tiszta thai beszédet csak hivatalos alkalmakkor kellene használni. A thaiföldi fiataloknak mintegy harmadát nem zavarják a helyesírási hibák, a rövidítések és a gépelési hibák, amelyek gyakran előfordulnak az SMS-ekben és a közösségi portálokra írt bejegyzésekben. "A túlzott Twitter-, Facebook- és mobiltelefon-használat eltorzítja a nyelvet, de nem akadályozhatjuk meg az embereket az egymás közötti kapcsolattartásban" - mondta a thai kulturális miniszter.

Nipit Intaraszombut véleménye szerint minden generációnak megvan a maga szlengje, de a hivatalos thai nyelvet sem szabadna háttérbe szorítani. A kulturális tárca levél- és esszéíró versenyekkel kívánja elősegíteni a fiatalok íráskészségének fejlődését, miközben a televíziótársaságokat írásban kérte, hogy a bemondók, műsorvezetők és a tévében megjelenő sztárok is helyes, szép thai nyelven szólaljanak meg adásban.

Thai ABC
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google vagy Yahoo?

További villámkérdések  Szavazás állása

A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre

Szabó Mártonnal, az iWiW alapítójával és korábbi vezetőjével csendes leköszönése alkalmából beszélgettünk. Távozásának egyszerű az oka: 8 év alatt elfáradt. Továbbra is segíti tanácsaival az Origo-t de most inkább pihen és utazik. Twitterezni valószínűleg nem fog, de a blogírást elképzelhetőnek tartja. Mint mondja, sosem volt még ennyire érdekes a social media világa, a fejekben viszont volna mit helyére tenni. Mi nagyon örülnénk, ha belefogna, mert Marcit jó hallgatni. Nehezen is tudtuk abbahagyni, így a vele készült interjút két részletben közöljük, rövidített videóanyaggal spékelve.

"A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre" - interjú Szabó Mártonnal, az iWiW korábbi vezetőjével 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés