A Google Earth bemutatja a klímaváltozást

Szerző: digibiz Forrás: MTI, iPon

Címkék: Google Earth | Apple Earth | klímaváltozás

2010.
07.15.
20:54

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Google Earth feldolgozta a brit energia- és klímaváltozási minisztérium tavaly kiadott adatait, így most már azt is megnézheti a felhasználó, hogy hol milyen változás várható, vagy hogy például van-e esély az adott területen pusztító erdőtűzre. Miközben a Google fejleszt, addig az Apple igyekszik leválni a földrajzi alkalmazásairól, és saját Föld térképet létrehozni.

A Google térképével a felhasználók megnézhetik, hogy a Föld különböző területein a változás milyen drasztikus hatásokkal jár. A brit meteorológiai szolgálat (Met Office) számítása szerinti hőmérséklet-változást színskálával jelölik, ez alapján pedig jól látható, hogy az Európa északi felében várható 2-3 fokos emelkedéshez képest az Északi-sark közelében akár a 16 Celsius-fokot is meghaladhatja az emelkedés.

A térképen különböző színű karikák emelik ki az adott területre jellemző változásokat, jól szemléltetve az erdőtüzek lehetőségét vagy a tengeri ökoszisztéma átalakulását. A körökre kattintva a hatások ismertetése mellett YouTube-videók jelennek meg, amelyekben a jelenség okaira szakértők adnak részletesebb magyarázatot. A Met Office munkatársai a tanulmányukból készült térképpel arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás nem csupán a jövő generációinak problémája lesz, hanem már a mai emberek életében is komoly változások következhetnek be.

Az Apple is egy földgömbbel készül?

Miközben a keresőóriás tovább fejleszti a már meglévő alkalmazását, az Apple teljes csendben, hivatalos közlés nélkül, a jelek szerint már hetekkel ezelőtt felvásárolta a quebec-i székhelyű, "3D földgömbös" Poly9 webes térképészvállalatot, az alkalmazottai többségét nyomban át is költöztette Kaliforniába, és mindenkit megkért, hogy ne beszéljenek az üzletről - adta hírül az iPon.

A vállalat talán legérdekesebb terméke a Poly9 Globe, egy böngésző- és platformfüggetlen, letöltésmentes, forgatható-nagyítható 3D földgömb - akárcsak a Google Earth -, ami használat közben különböző valós idejű adatokat is megjelenít a felhasználó éppen aktuális földrajzi helyzetével kapcsolatban, így például a tengerszint feletti magasságát. Természetesen a Poly9 Globe rendelkezik nagyfelbontású képekkel is az USA nagyvárosairól, és bár az időközben szintén hibernált hivatalos honlap szerint eredeti formájában már nem fejlesztik tovább, az Apple különböző termékeiben kétségkívül új formában láthatják majd viszont az érdeklődők.

Így tehát, a Google Maps-vetélytárs Placebase-t követően a Poly9 immár az Apple második térképészeti szerzeménye; egyre biztosabbra vehető, hogy valóban függetleníteni akarják magukat a Google jelenleg még általuk is használt földrajzi alkalmazásaitól.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google Docs vagy Dropbox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Interjú a Jujj.hu eladásáról

A hazai online videózásnak és a netes közösségeknek bőven van hová fejlődnie. Az ezekben rejlő lehetőségekről, a nagy bevásárlásokról és portfólióbővítésről beszélgettünk Holman Endrével, a juj.hu-t és Cotcot.hu-t nemrég megvásárló Generál Média ügyvezetőjével. Olvassa el a teljes cikket!

Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról Új alapokra kerül az online videózás - interjú a juj.hu eladásáról

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés