"Nem hiszem, hogy mindenkinek bloggerré kellene válnia" - interjú Barczi Imrével, a Postr leendő termékmenedzserével

Szerző: Kádár Viktor Forrás: digibiz.hu

Címkék: postr | Origo | Barczi Imre | interjú

2010.
07.04.
15:12

3 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Az Origo a jelek szerint minden olyan területen fejleszteni kíván, melyeken eddig a fő konkurens Index volt erősebb. Az Indextől átigazolt Vaszily Miklós vezérigazgatót követően augusztustól a Blog.hu alapítóját, az Inda közösségi szolgáltatások tanácsadóját, Barczi Imrét is átigazolták.

Az Index utóbbi éveinek egyik legsikeresebb szolgáltatását fejlesztő Barczi Imre, akit többen a magyar internet egyik atyjaként is emlegetnek, az Origo induló blogszolgáltatásának termékmenedzsere lesz. A Postr jelenleg bétateszt fázisban van, az eddig leszűrtek alapján pedig sokkal inkább hasonlít majd az utóbbi években oly népszerűvé lett mikroblog szolgáltatásokra, mint a Tumblr, vagy épp a Posterous.

Barczi Imrét, alias Blumit a karrierjét érintő fontos döntésről és a készülő Postr-ről is faggattuk.

Az Index elődjének tekintett Internettó alapító tagjaként és a Blog.hu fő fejlesztőjeként
milyen feladatokban vettél részt náluk az elmúlt 10 évben?

Fotó: Hargita Nándor Eddig háromszor dolgoztam a tágabb értelemben vett Indexnél. 1995-1998 között az Internettóban főleg szerkesztői munkát végeztem, utána másfél év Origo következett - így az Index alapításánál pont nem voltam ott. 2000-2001 között, tehát az internet boom és a dotkomlufi között az Index fejlesztési vezetője voltam.

Ezután néhány Index-mentes év következett 2006-ig, akkor vásárolta meg az Index a Blog.hu-t, amit Kozma Józseffel csináltunk meg időközben. Innen kezdve főleg a Blog.hu-val és más közösségi szolgáltatásokkal foglalkoztam az Inda ernyője alatt, elsősorban kitalálóemberi pozícióban.

Jól gondoljuk-e, hogy azért merted otthagyni a Blog.hu-t mert úgy érezted, már nélküled is el fog gurulni? Nincs már igazán fejleszteni való rajta?

A Blog.hu-n nagyon sok fejleszteni való van. Sokkal több, mint amihez a cégcsoport a jelenlegi gazdasági/piaci helyzetben erőforrást tud vagy akar szánni. De azt gondolom, hogy jó szakemberek kezében hagyom ott, nélkülem is fognak boldogulni.

Az Inda fejlesztői közül sokakat csábítottak el az utóbbi időben például a Ustreamhez. Biztosan téged is hívtak több helyre is, miért pont az Origót illetve a Postr-t választottad? Nem próbáltak maradásra bírni az Indexnél?

Nem nagyon szeretek más ötleteinek a megvalósításán dolgozni, inkább a sajátjaimon, ezért
a klasszikus üzleti szféra nem nekem való vidék. Egy új közösségi szolgáltatás kitalálása, beindítása és felnevelése ugyanakkor az egyik legszebb feladat, amit el tudok képzelni. Ez még akkor is így van, ha a Blog.hu-val hasonlót csináltam már, a Postr azért jelentősen eltérő, korszerű szolgáltatás, nem egyszerűen csak egy új blogmotor. Különösen vonzóvá teszi a feladatot az, hogy úgy tűnik, lesz elég erőforrás, illetve cégen belül van akartat és támogatás, szóval csak a szakmai feladatokra kell koncentrálni.

Meddig köt a szerződésed az Indexhez és mi lesz a pontos feladatod az új helyen?


A dolgok jelenlegi állása szerint augusztus elsejétől kezdek az Origónál, és a Postr termékmenedzsere leszek.

Mit gondolsz, miért van szükség olyan külföldön bevált és itthon is egyre népszerűsödő szolgáltatások magyar változataira, mint a Twitter, a Facebook, vagy a Tumblr?


A magyar piac nem 100%-ban másolja a külföldi mintákat, de azért mégis alapvetően egy kicsi, követő piac, azaz azok a szolgáltatások esélyesebbek a sikerre, amik külföldön már befutottak. Az emberek majd mindenhol ugyanazokat az aktivitásokat csinálják a hálón, nem nagyon vannak külön fejlődési utak (vagy ha igen, azok inkább kivételek). Egy kis fáziskésés persze van, ami külföldön most népszerű, az nálunk csak egy-két év múlva lesz az.

A Postr a pletykák szerint mélyen integrálva lesz az iWiW-be. Mit gondolsz, egy könnyen

használható rendszer elegendő ahhoz, hogy blogerré váljanak azok a felhasználók is, akik eddig legfeljebb a közösségi oldalakon, ismerőseikkel osztottak meg tartalmakat?

Nem ismerem még ennyire a Postr-t, de nem hiszem, hogy mindenkinek bloggerré kellene válnia. Épp az a lényeg, hogy ezek az új újramegosztó szolgáltatások a bloggolásnál jóval kevesebb energiaráfordítást kívánnak a felhasználóktól, így többen tudnak bevonódni. Sokkal fontosabb a
reagálás, mint az önálló tartalomelőállítás.

Hozol-e bármi olyan tapasztalatot a Blog.hu-tól, amit most, egy új rendszer esetén merőben
másképp csinálnál?

A Postr nem klasszikus blog, hanem újramegosztó, rebloggoló szolgáltatás, ami sokkal erősebb közösségi alapokon nyugszik, mint egy hagyományos blogszolgáltatás. Emiatt rengeteg dologban teljesen más, (pl. az egyszerű megosztás sokkal fontosabb, mit a testreszabhatóság, hogy egy véletlen példát mondjak).

Igen pozitív visszhangja volt a titkosított dokumentumok mágnesszalagjairól történő

adatmentéses projektednek, szoktál vállalni más hasonló, külső szakértői feladatokat is?

Sajnos bármennyire érdekes is, nehéz egy ilyen munkát beilleszteni a normál főállás mellé, de ha sor kerülne az adatmentés következő fázisára, az adatok értelmezésére illetve az ezzel kapcsolatos civil kontroll feladatokra, akkor természetesen megpróbálnám valahogy beszuszakolni. Más projektekre most nem hiszem, hogy lesz időm.
    
3 hozzászólás 

2010.
07.14.
19:00

Plehboy
Szerintem?

Szerintem egyedi próbál lenni, ennek minden kockázatával. Egyesíteni próbál három dolgot:a közösségi élményt, a kétféle blogolási típust, valamint a nagy portálon való megjelenítési lehetőséget.

Messze nem tumblr, hiszen a tumblr mögött nincsen egy nagy hírportál. S messze nem blog.hu, hiszen- bár lehet, hogy Blumi ezen megsértődik- lényegesen korszerűbb és előremutatóbb, mint a blog.hu

3

2010.
07.07.
00:35

Mágus
Jó lett a Postr szerinted?

2

2010.
07.06.
18:22

Plehboy
Mint a postr jelenlegi- bár erősen leköszönőben levő- termékmenedzsere (sicc..) sok sikert kívánok neki és annak, amit sokakkal együtt létrehoztunk!

S talán a legtöbb amit kívánhato neki(k9 ezen felül, hogy a postr menedzselésével kapcsolatos elképzelések ne változzanak vissza a pár hónappal ezelőtti állapotra...

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Facebook vagy iWiW ?

További villámkérdések  Szavazás állása

Iparági fúziók I-II

A fúziók, licencek, bevásárlások témakörében annyi az esemény, hogy halandó újságíró a legjobb szándékkal is csak jellemzőnek vélhető részleteket tud kiragadni a folyamatok áradatából. Ezúttal nem napjaink felvásárlásai között tallóztunk, hanem az iparág (közel)múltjából ragadtunk ki néhány tanulságos példát.

It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől It-iparági fúziók I.rész: Méretes pofonok a segítő kéztől

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés