"A hazai netezők nem fogékonyak a webkettőre" - interjú Szabó Mártonnal, az iWiW korábbi vezetőjével

Szerző: Kádár Viktor Forrás: digibiz.hu

Címkék: közösségi oldal | iWiW | Szabó Márton | interjú

2010.
07.28.
13:50

3 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Szabó Mártonnal, az iWiW alapítójával és korábbi vezetőjével csendes leköszönése alkalmából beszélgettünk. Távozásának egyszerű az oka: 8 év alatt elfáradt. Továbbra is segíti tanácsaival az Origo-t de most inkább pihen és utazik. Twitterezni valószínűleg nem fog, de a blogírást elképzelhetőnek tartja. Mint mondja, sosem volt még ennyire érdekes a social media világa, a fejekben viszont volna mit helyére tenni. Mi nagyon örülnénk, ha belefogna, mert Marcit jó hallgatni. Nehezen is tudtuk abbahagyni, így a vele készült interjút két részletben közöljük, rövidített videóanyaggal spékelve.- Nem lehet, hogy külföldön is csak az arányok miatt látjuk, hogy többen vannak? Bár tény, hogy itthon még mindig sokan frászt kapnak, ha meghallják azt a szót, hogy Twitter,  miközben FB-on pontosan ugyanazt csinálják nap mint nap, legfeljebb nem az egész világ, csak az ismerőseik felé.

- Én egy picit ennél árnyaltabban gondolkoznék, mert ha ezeket a példákat nézzük, akkor ebben van igazság, de azt gondolom, hogy még az olyan közérdeklődésnek megfelelő dolgok, mint például a fotómegosztó oldalak, magyarországon egy professzionálisnak nevezhető réteget leszámítva nem tudott például a Flickr jelentősen megkapaszkodni, ahogy a hazai fotómegosztó szolgáltatások sem tudtak népszerűvé válni, pedig van köztük abszolút jó minőségű is, szóval mindez mutat egy fajta érdeklődési hiányt.

Érdekesség, hogy az iWiW-en több, mint 60 millió feltöltött fotó van amivel az ország legnagyobb fotómegosztó oldala. Ez azt mutatja, hogy kép megosztásra és nézegetésre egyértelműen van igény, de a kifejezetten ilyen célú  alkalmazások nem vonzották a felhasználókat. És akkor még nem is beszéltünk kevésbé triviális szolgáltatásokról: a last.fm-ről, a delicous-ról vagy a digg-ről amik itthon szinte ismeretlenek.

digibiz.hu

Biztos benne van az is, ami szintén nem megkerülhető kérdés, és az iparág nagy problémája, hogy túl kevés az internetező. És egy frissen induló szolgáltatás, amely akár hosszútávon kinőhetné magát nagyobbra, nem tud beindulni, mert nincs megfelelő bázisa és így nem képes a kritikus tömeget maga mögé összegyűlni, ez pedig megpecsételi a sorsát.

Hadd hozzak egy nagyon felületes indikátort. Bárki megnézheti, bármelyik megosztó szolgáltatást nyújtó oldal statisztikáit, ahol összehasonlítva az országonkénti megosztási százalékot, látszódik belőle az, hogy Amerikához képest akár Anglia (vagy bármelyik európai ország), összehasonlíthatatlanul le van maradva a megosztások számának tekintetében. Ez persze országonként változó, és bár nem azt mondom, hogy minden nyugati ország nagyságrendekkel előrébb jár, mint Magyarország, de azért sokan igen, és Amerika toronymagasan vezet.

Ezeket a számokat persze befolyásolja az internetezők száma, de egyéb összefüggései is vannak: például az hogy mennyi tartalmat és azokat hányféle forrásból fogyasztják a felhasználók. Ha arra gondolunk, hogy átlagosan  egy magyar felhasználó - hány magyar hírportálra látogat el minden nap, akkor legjobb esetben is 2 és 3 közt ingadozhat ez a szám, és egyéb tartalom források tekintetében dettó ugyanez a helyzet. Márpedig a megosztás csak erre tud ráépülni. Ehhez képest, ha az angol nyelvű tartalmakat nézzük, akkor a tartalomkínálat megsokszorozódik, millió helyről lehet jó minőségű tartalmat összeszedni. Itt minden, mindennel összefügg, a tartalom mennyisége és minősége, a források száma, a felhasználói tábor mérete és az általános internetezési kultúra fejlettsége.

Nem lehet, hogy itthon az emberek kevésbe hajlamosak rá, hogy akármilyen kis közösségben is, de véleményvezérekké váljanak?

Nem tudom, hogy ebből mennyi múlik a mentalitáson,. Ezek részben tartalmi kérdésekre vezethetők vissza, részben pedig arra, hogy sok éves lemaradásban van a társadalom az internetezés terén. Tényleg csak 2005 környékén kezdett széles körben elérhetővé válni itthon az internet, tehát az átlag magyar júzer csupán néhány éve internetezik. És azt sem szabad elfelejteni, hogy van egy nagyon széles réteg az országban, aki a számítógéppel úgy került kapcsolatba, hogy egy idő után a munkahelyen megkerülhetetlen kérdéssé vált a számítógép használata, de ha ott nem kényszerültek volna rá arra, hogy az írógépet szövegszerkesztőre cseréljék - kis túlzással - akkor ők maguktól nem nagyon kerültek volna számítógép közelébe.

Erre jött rá aztán az emailezés, meg valamilyen fokú www-használat. rengeteg emberről beszélünk, akik nem úgy használják az internetet, ahogy azt mi tesszük, a levegővétellel együtt, körülbelül. Elég csak, ha a rokonainkra gondolunk, akiknek minden hétvégi ebédnél el kell magyaráznunk, hogyan kell az email csatolmányait letölteni vagy, hogy mi a különbség a gmail és a browser között! :)

Az interjú második részét pénteken közöljük, amit Facebook-os rajongóink egy órával előbb olvashatnak majd el.

Lapozzon a cikk elejére!

    
3 hozzászólás 

2010.
07.30.
10:36

csibe
Örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt. Érdekes, tartalmas és a design is nagyon letisztult, finom.
Törzsolvasója leszek az oldalnak.
Gratulálok!

3

2010.
07.28.
16:40

Krisz
azért kár, hogy nem az iwiw terjedt el mindenhol a világon!

2

2010.
07.28.
16:39

Eszter
Imádtam ezt a "trailer-t", feldobta a cikket... mondjuk amúgy is érdekes, hog mi lesz azzal, aki ekkorát dobott itthon... és milyen kis szerénynek tűnik

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Skype vagy MSN?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hogyan lesz ebből kopogtatócédula?

Azt már természetesnek fogadjuk el, hogy gyakorlatilag nincs a hazai webnek olyan eldugott szakmai szeglete, ahol ne bukkanna fel valami napi politikai szál. De mi a helyzet a parlamenti pártok saját online információs központjaival? Az elmúlt héten több ízben gyarapítottuk az odakattintók táborát. Arra voltunk kíváncsiak, miként tükröződik a szűk másfél hónap múlva esedékes önkormányzati választások tematikája a pártok oldalain.

A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz A parlamenti pártok weboldala nem stratégiai eszköz

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés