A Google-re vadászik a Microsoft

Szerző: digibiz

Címkék: Microsoft | Google

2011.
04.01.
12:46

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Miután évekig vadásztak rá, a Microsoft most szerepet vált, hogy vadász legyen belőle. Ehhez pedig benyújtott egy trösztellenes panaszt a Google ellen, mégpedig azokhoz az európai hatóságokhoz, akik korábban megbüntették több milliárd dollárra.

A Microsoft, ami a Windows monopóliuma miatt volt az anti tröszt szabályozások célpontja, most a Google-t állítja a középpontba mégpedig amiatt, mert szerinte a cég uralja az online keresési és kereskedelmi piacot. Európában a Google valóban magas, 95 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a kérdéses területen, ami az Egyesült Államokban csak két harmadot jelent. 

A Microsoft legfontosabb panasza az, hogy ezzel a dominanciával a Google keresési információkat tart vissza, így a Bing, vagy a Windows Phone nem hoz ki olyan YouTube videótalálatokat, amelyeket az Android, vagy a Google kereső igen. Azt már nem fejtették ki, hogy teszik ezt meg. A Microsoft lépését megelőzően már kisebb, hozzájuk közeli cégek nyújtottak be panaszokat a Google ellen az utóbbi időben, és az Európai Bizottságnál már van egy nyílt vizsgálat az ügyben, így a Google-t nem érte meglepetésként az esemény. 

Az Edwards Angell Palmer & Dodge ügyvédi irodánál dolgozó Becket McGrath szerint a Google üzleti modellje az, hogy egyre inkább számukra fontos tartalmak felé irányítsa a felhasználókat, és érdekes kérdés, hogy ez illegálisnak mondható-e. A Microsoft számára azonban fontosabb kérdés az, hogy ez a magatartás veszélyt jelent-e számukra, így egyik panaszukban felhívják a figyelmet arra, hogy a Google exkluzív szerződéseket kötött cégekkel a keresési találatokkal kapcsolatban. A Google-nél elmondták, hogy voltak ilyen szerződések, de sokkal korábban, és már mindegyik lejárt.

Az EU döntése kérdéses a beadvánnyal kapcsolatban. Pont a Microsofttal való évtizedes csatározás eredménye ugyanis az, hogy az európai hatóságok már nem kezelik szigorúan a tröszt gyanús ügyeket, nem zavaró az, ha bizonyos területeken egy nagyobb cég dominál. Ezt a rugalmas hozzáállást pedig a Microsofttal kapcsolatos bírósági döntések alakították ki.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Torrent vagy iTunes?

További villámkérdések  Szavazás állása

A tévés rendelésé a jövő

A telefonos ételrendelés leáldozóban van, az internetes fölfutóban, de úgy tűnik, a táplálkozási lánc vége mégsem a számítógép lesz, hanem a tévékészülék. Az erre épülő rendelési módszer majdnem startra kész, már csak egy lépés, és távirányítóval kérhető majd házhoz a pizza. Erről és ehhez hasonló fejlesztésekről beszélgettünk Perger Péterrel, a NetPincér.hu ügyvezetőjével.

Perger Péter: Egyszerűbb lesz tévén keresztül ételt rendelni - interjú Perger Péter: Egyszerűbb lesz tévén keresztül ételt rendelni - interjú

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés