A Google-re vadászik a Microsoft

Szerző: digibiz

Címkék: Microsoft | Google

2011.
04.01.
12:46

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Miután évekig vadásztak rá, a Microsoft most szerepet vált, hogy vadász legyen belőle. Ehhez pedig benyújtott egy trösztellenes panaszt a Google ellen, mégpedig azokhoz az európai hatóságokhoz, akik korábban megbüntették több milliárd dollárra.

A Microsoft, ami a Windows monopóliuma miatt volt az anti tröszt szabályozások célpontja, most a Google-t állítja a középpontba mégpedig amiatt, mert szerinte a cég uralja az online keresési és kereskedelmi piacot. Európában a Google valóban magas, 95 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a kérdéses területen, ami az Egyesült Államokban csak két harmadot jelent. 

A Microsoft legfontosabb panasza az, hogy ezzel a dominanciával a Google keresési információkat tart vissza, így a Bing, vagy a Windows Phone nem hoz ki olyan YouTube videótalálatokat, amelyeket az Android, vagy a Google kereső igen. Azt már nem fejtették ki, hogy teszik ezt meg. A Microsoft lépését megelőzően már kisebb, hozzájuk közeli cégek nyújtottak be panaszokat a Google ellen az utóbbi időben, és az Európai Bizottságnál már van egy nyílt vizsgálat az ügyben, így a Google-t nem érte meglepetésként az esemény. 

Az Edwards Angell Palmer & Dodge ügyvédi irodánál dolgozó Becket McGrath szerint a Google üzleti modellje az, hogy egyre inkább számukra fontos tartalmak felé irányítsa a felhasználókat, és érdekes kérdés, hogy ez illegálisnak mondható-e. A Microsoft számára azonban fontosabb kérdés az, hogy ez a magatartás veszélyt jelent-e számukra, így egyik panaszukban felhívják a figyelmet arra, hogy a Google exkluzív szerződéseket kötött cégekkel a keresési találatokkal kapcsolatban. A Google-nél elmondták, hogy voltak ilyen szerződések, de sokkal korábban, és már mindegyik lejárt.

Az EU döntése kérdéses a beadvánnyal kapcsolatban. Pont a Microsofttal való évtizedes csatározás eredménye ugyanis az, hogy az európai hatóságok már nem kezelik szigorúan a tröszt gyanús ügyeket, nem zavaró az, ha bizonyos területeken egy nagyobb cég dominál. Ezt a rugalmas hozzáállást pedig a Microsofttal kapcsolatos bírósági döntések alakították ki.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Google Docs vagy Dropbox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Hazai webshopok piaci helyzete

Az online üzletek többségének nem hogy ártott volna a recesszió, kifejezetten előnyükre vált. Az Év internetes kereskedője díj nyerteseit is megkérdezve körbejártuk, profiltól függően hogy állják a sarat az online boltok, és megnéztük azt is, milyenek lesznek az idei vásárlói trendek.

A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok A válság fő nyertesei egyértelműen a webshopok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés