A Google helyett az Apple kaparintotta meg a Boku mobilfizető-rendszerét

Szerző: KV Forrás: digibiz.hu

Címkék: Google | Facebook | Boku | mobilfizetés

2010.
11.04.
10:31

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Hivatalosan nem megerősített információk szerint az Apple-nek sikerült megvásárolnia a Google által is kiszemelt mobilfizetési-rendszert fejlesztő Bokut - ez magyarázatot adhat a SIM-kártya iPhone-ba integrálásának felvetésére is. Az új rendszer az Apple értékesítéseinek olyan régiókban adhat szárnyakat, ahol a lakosság viszonylag alacsony hányada rendelkezik bankkártyával, például Indiában.

A pletykák szerint -  melyet olyan neves szakblogok kezelnek tényként a tengerentúlon, mint a TechCrunch - az Apple került ki nyertesen abból a párharcból, melyet a Google-el folytatott egy nemrég elindult, rendkívül sikeres startup, a Boku megszerzéséért. Mi több, a vállalat már számos mobilszolgáltatóval meg is állapodott világszerte a Boku bevezetésének feltételeiről, ami arra is magyarázatot ad, miért tettek látogatást a mobilcégek legfelsőbb-szintű képviselői Cuppertinóban az elmúlt hetekben.

A szintén a napokban látott nyilvánosságot az integrált SIM-kártya ötlete, melyet az Apple az iPhone következő generációjába készül beépíteni, valószínűleg szintén a mobilfizetés rendszerének lehetőségét kívánja megteremteni. A Boku mögött álló API lehetővé teszi a külső fejlesztők számára is, hogy rendszereiket csatlakoztassák, így saját felhasználóik is élvezhessék a mobilfizetés előnyeit. Mivel a Boku-Apple házasság még nem került nyilvánosságra, ezért a pontos, jövőbeli szisztéma sem világos még, de valószínűleg a mobilszámlán, havonta jelenik majd meg az ilyen módon bonyolított vásárlások egyenlege.

techcrunch.com

Az új rendszer azoknak az Apple-felhasználóknak is lehetőséget kínál a pénzköltésre, akik nem rendelkeznek bankkártyával (vagy az nem alkalmas internetes vásárlásra), ezért eddig kiszorultak az iTunes és az AppStore által határolt világból. A Boku felvásárlásának alternatív hozadéka más elemzők szerint az lehet, hogy az Apple a startup know-how-ját használja majd arra, hogy az iPhone felhasználók Apple ID-jük segítségével az iTunes-on kívülről is fizethessenek. Ezzel egyúttal lehetővé teszik külső fejlesztők számára is, hogy közvetlenül a mobilkészülékről történő fizetést vezethessenek be, saját webhelyeiken keresztül, mindössze a telefonszámuk és jelszavuk megadásával.

A mobiltelefon pénztárcaként történő felhasználásának ötletét sokan felvettették már korábban, de még soha nem állt össze így minden kellő összetevő, és sosem állt mögé olyan komoly háttérrel rendelkező cég, mint az Apple. Összehasonlításul: míg a Cuppertino-i vállalat az iTunes-on keresztül 160 millió bankkártyájával aktívan fizető ügyféllel rendelkezik, a világon leginkább elterjedt internetes fizetőrendszer, a PayPal mindössze 90 millióval.

A Bokut egyébként 2009-ben hozták létre két kisebb cég, a Paymo és a Mobillcash összevonásával, majd sokáig két riválissal, a Zonggal és a Fortumóval kellett megküzdenie, melyek szintén mobilfizetésre szakosodott startup-vállalatok. Később 38 millió dolláros tőkeemelést hajtottak végre, olyan befektetők bevonásával, mint a Benchmark Capital, a Khosla Ventures vagy az Andreessen Horowitz.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Netbook vagy Notebook?

További villámkérdések  Szavazás állása

Közösségi médaikonzerv

A myVIP-re naponta 220.000 hozzászólás és 200.000 képfeltöltés érkezik, több mint 40 millió képet és 700.000 videót tárolnak, ez átlagosan 200.000 képfeltöltést jelent. Az iWiW jelenleg 56 millió fényképet tárol, a felhasználók naponta 30 ezer képet kommentelnek, és 120 ezer új fotót töltenek fel az oldalra.

Alkalmazásban a jövő - hazai közösségi oldal körkép Alkalmazásban a jövő - hazai közösségi oldal körkép

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés