Pénzt oszt a Google a dolgozóknak

Szerző: KV Forrás: digibiz.hu

Címkék: Google | Facebook

2010.
11.10.
18:26

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A jelek szerint a Google-nél megunták, hogy dolgozóik egyre-másra hagyják el a világ legjobb munkahelyének számító céget, ráadásul jelentős részük a Facebookot erősíti a továbbiakban. Eric Schmidt bejelentése szerint a vállalat január elsejétől mind a 23 ezer alkalmazottjának 10%-os fizetésemelést írt elő.

Az emberi erőforrás vállalaton belüli felértékelődésének minden bizonnyal nem csak Lars Rasmussen, a Google egyik fűmunkatársának távozása volt az egyetlen kiváltó oka.  Rasmussen, aki többek között a Google Maps fejlesztését vezette, mindössze néhány napja jelentette be, hogy távozik a cégtől, majd arra sem kellett sokat várni, hogy kiderüljön, új munkahelye éppen az egyre inkább fő konkurensnek számító Facebook lesz.

Az elmúlt nagyjából egy évben ugyanis a vállalat valamennyi szintjén megindult a fluktuáció, és egyre több kolléga jelentette be felmondását, a világ legjobb munkahelyének számító cégnél. Többek között olyan kollégák hagyták el a vállalatot és csatlakoztak a Facebookhoz, akik fontos szerepet játszottak például a Google hirdetési rendszerének kidolgozásában, vagy éppen termékmenedzseri szinten vettek részt a Chrome, vagy az Android fejlesztésében. Utóbbi területek jelenleg is nagyon fontos részét képezik a vállalat hosszú távú célkitűzéseinek, ezért különösen fájó pont lehetett ezek vezető alakjainak elvesztése, mindez tehát annál inkább indokolhatja a fenti, nem kis horderejű lépést.

Van mit a tejbe aprítaniuk

deviantart.comA fizetésemelést 2011. január elsejétől jár a vállalat mind a 23301 dolgozójának világszerte, a legalacsonyabb státuszú munkakörtől kezdve egészen a legfelsőbb vezetőkig. A hír önmagában vizsgálva a cég gazdasági helyzetére sem vet rossz fényt, hiszen igencsak jó bevételi számokkal rendelkezhetnek egy olyan vállalatnál, amely egyik napról a másikra megengedheti magának, hogy bérköltségeit egy csettintéssel ilyen mértékben emelje. Mindazonáltal nyilvánvalóan oda is kellett sózni valamivel az asztalra, miután egyre kevésbe volt tartható az állapot, amely szerint a legnagyobb konkurens Facebook dolgozóinak már több mint 10 százaléka Google-veterán.

Eric Schmidt vezérigazgató a jó hírről személyes email formájában értesítette beosztottjait, amelyben kifejezte, fontosnak tartják, hogy minden dolgozó érezze, náluk megbecsülik kemény munkáját. Újságírói kérdésre Schmidt azt is bevallotta, a lépés mögött többek között az a nem titkolt szándékuk is húzódik, hogy szeretnék ha a legjobb szakembereket  továbbra is sikeresen vonzaná magához a Google. Ezen kívül azt is kifejtette, a vállalati kutatások azt mutatják, hogy dolgozóik számára a fizetés jelenti a legerősebb motivációt, szemben minden egyéb juttatással, bónuszokkal vagy vállalati részvénnyel.

Képlet szúrja ki a potenciális árulót

A munkaerőpiaci háború a Google és a Facebook között azonban nem kizárólag a tehetségek megszerzése iránti küzdelem, egyes kényes adatok megosztásáról is szól, de erről a Google szóvivője nem kívánt nyilatkozni. Azt azonban elmondta, kidolgozás alatt van egy olyan matematikai képlet is, amely segítségével megjósolhatóvá válik, melyik területen, mennyi ideje, milyen beosztásban dolgozó alkalmazott távozása várható legnagyobb valószínűséggel. A Google egyébként néhány hete hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves pénzügyi jelentését, amelyből egyértelműen kiderül, nem csapja majd fölhöz a vállalatot anyagilag a fenti lépés. A mostani fizetésemelés nem az első ilyen irányú lépés a Google-től annak érdekében, hogy megtartsa dolgozói elégedettségi szintjét. 2009-ben dolgozói részvények millióinak kibocsátásával igyekeztek munkatársaik kedvében járni.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Bill Gates vagy Steve Jobs?

További villámkérdések  Szavazás állása

Interjú Barczi Imrével, a Postr leendő termékmenedzserével

"Nem ismerem még ennyire a Postr-t, de nem hiszem, hogy mindenkinek bloggerré kellene válnia. Épp az a lényeg, hogy ezek az új újramegosztó szolgáltatások a bloggolásnál jóval kevesebb energiaráfordítást kívánnak a felhasználóktól, így többen tudnak bevonódni. Sokkal fontosabb a reagálás, mint az önálló tartalomelőállítás."

"Nem hiszem, hogy mindenkinek bloggerré kellene válnia" 

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés