A Google elővág, de nincs happy end

Szerző: blogger Forrás: a hang

Címkék: digibiz blog | Google | Kína

2010.
03.08.
10:31

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Hu Jintao, a Kínai Népköztársaság 2003 óta regnáló elnöke aláírta azt a titkos határozatot, amely szerint a 2007-es adatok szerint 1,321 milliárd lakosú Kína felvásárolja - ha törik, ha szakad - a Google nevű internetes vállalatot. Pezsgőt bontottak a hír hallatán a történelmi jelentőségű döntést előkészítő apparátus munkatársai, vezetőjük pedig pátosztól nem mentes beszédben ecsetelte bizalmasainak e mérföldkő fontosságát azon az úton, amelyen Kínának végig kell menni, hogy a világ feletti teljes hatalom birtokosának tudhassa magát.


Az ellenséges felvásárlás vezetőjének a PetroChinát, a legnagyobb kínai vállalatot jelölték ki, amely az egyetlen olyan kínai vállalat, amelynek piaci értéke meghaladja a Google-ét, mégpedig 23%-kal. (A Bank of China a maga szerénynek mondható 107,5 milliárd dolláros piaci értékével jóval a Google 140 milliárdos szintje alatta marad.) Minden lépést megterveztek, minden akciót előkészítettek, a csatasorba állított erők armadája már csak a parancsot várta. S amikor végre Jintao ellátta kézjegyével a határozatot, megkezdődhetett a találó fedőnévvel illetett "Google2Goose of Beijing" támadás a Google ellen.

Az amerikai csodavállalatot nem érte váratlanul az attak. A néhány éve kifejlesztett speciális kereső megoldásával, amelynek köszönhetően avatott szemek számára a tűzfalak mögé bújt szerverek tartalmai láthatóvá és kereshetővé válnak, valamint a cégnél szorgalmasan tevékenykedő fedett ügynökökkel való gyümölcsöző együttműködés eredményeként elkészült az előcsapás terve, amely a "Kill the Goose" nevet kapta a keresztségben.

Még mielőtt elhangzott volna a vezényszó a támadásra, a kínaiak döbbenten tapasztalták, hogy amikor csak bekapcsolják számítógépeiket, Donald kacsa - amerikai lobogóba öltöztetve - totyog le s föl a képernyőn, láthatóan jól érzi magát a tollas bőrében, fütyörészget, és olykor előveszi a véletlenül a hátizsákjába szorult iPadjét, hogy rövid vicces e-mailekkel szórakoztassa éppen távol lévő barátját, Miki egeret.

Emlékszem, ahogy szinte egy szemvillanás alatt elsötétült az ég. Az utcákat ellepték a kínai katonák. Én azóta a "Kínánál nincs szebb és szabadabb ország a Földön" című magyarra fordított kiadványt bújom, amelyet egy kifejezetten szívélyes kínai egyenruhás nyomott a kezemben, pont azután, hogy kétszer jól pofán vágott a puskatussal, mert előbb magyarul, majd angolul könyörögtem vízért.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Explorer vagy Firefox?

További villámkérdések  Szavazás állása

Magyar fejlesztés az e-vámügy

Június közepe óta létezik egyablakos, elektronikus vámügyintézés Magyarországon, amitől az ügyintézés felgyorsulását és leegyszerűsödését várják, kisebb költségért. A magyar fejlesztés egyedi, sehol ennyi hatóságot nem hangoltak össze az EU projektjében. Szántó Tamást, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ elnökhelyettesét kérdeztük az új rendszerről.

Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés