A Francia kormány a startupokra róna ki válságadót

Szerző: KV Forrás: digibiz.hu

Címkék: adó | startup

2010.
10.19.
16:52

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

A Francia kormány 2011-es költségvetési tervezete szerint visszavonná a startupoknak hat évvel ezelőtt adott adókedvezményeket, ezzel az érintettek szerint derékbe törné a virágzásnak indult francia startupok növekedését, ezért a létező összes fórumon tiltakozásba kezdtek.

2004-ben a Francia kormány az induló internetes vállalkozás (startup) számára olyan egyéni adózási rendszer lehetőségét vezette be Jeune Entreprise Innovante (JEI) néven, amely gyakorlatilag adómentességet biztosított részükre, amennyiben a vállalkozás megfelelt bizonyos feltételeknek (8 évnél fiatalabb cég, 250 főnél kevesebb foglalkoztatottal, és legalább 15%-át K+F-re fordítja).

A kezdeményezés nagyon pozitív fogadtatásra lelt, a cégek magasabb munkabéreket tudtak fizetni, sokkal jobb eséllyel tudták az országban tartani a tehetséges, fiatal mérnököket, többet tudtak K+F-re fordítani és még egy sor hozadéka volt a dolognak. Eddig szép is a történet. Most azonban, a francia állam arra kényszerült, hogy 57 millió euróval csökkentse ilyen jellegű kiadásait évente, így úgy tűnik, 2010-től visszavonják JEI kedvezményeit, ami az érintettek szerint nagymértékben gátolna a vállalkozások további sikeres előmenetelét a versenyképesség felé mutató innováció talaján. Továbbá különösen nagy baklövésnek tartják, hogy ennek ellenére más, például olyan költekezéseit nem tartja visszavonandónak a kormány, amelyben 75 millió eurós keretből igyekszik támogatni a fiatalok legális mp3 letöltési magatartását.Jövő tehát a francia startup cégek adókedvezményi limitjét cégenként 103 ezer euróban maximalizálják, de ezt is csak a vállalkozás negyedik évéig tartják fent, utána fokozatosan csökkentik majd. Mindez ellen elindultak a különböző összefogások, Facebook csoportok (benne több mint 600 érintett vállalkozással), és az olyan érdekszervezetek, mint a France Biotech tudományos vállalkozásokat tömörítő asszociáció hivatalos felhívása a francia parlament felé, amennyiben kérik, hogy vonják vissza a reformot.

Az egyik érintett vállalkozást vezető Gilles Babinet, a talán leghíresebb francia startup, a Musiwave 22 éves vezetője (aki 2007-ben 130 millió dollárért adta el cégét a Microsoftnak) azt hangsúlyozta, hogy a JEI nélkül ellehetetlenedik két új vállalkozása, az Eyeka és MXP4, amivel mérnökök vállnak munkanélkülivé és fontos szabadalmaktól eshetnek el. A reformok elleni fellépés másik híres alakja Pierre Chappaz, egy másik francia startup, a Kelkoo vezetője (aki a Yahoo-nak adta el cégét 2004-ben mintegy 670 milló dollárért, aztán 2008-ban visszavásárolta). Ő egy figyelemfelkeltő blogposzttal írt, “Hogyan építs sikeres startupot Franciaországban, ha folyamatosan változnak a jogszabályok?" címmel. A Leetchi alapító Céline Lazorthes pedig egyenesen kijelentette, ha a kormány nem vonja vissza reformjait, a francia startup offshore cégekbe fognak menekülni, illetve külföldre települnek majd.

    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Safari vagy Chrome?

További villámkérdések  Szavazás állása

Magyar fejlesztés az e-vámügy

Június közepe óta létezik egyablakos, elektronikus vámügyintézés Magyarországon, amitől az ügyintézés felgyorsulását és leegyszerűsödését várják, kisebb költségért. A magyar fejlesztés egyedi, sehol ennyi hatóságot nem hangoltak össze az EU projektjében. Szántó Tamást, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ elnökhelyettesét kérdeztük az új rendszerről.

Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés Egyedi magyar fejlesztés az e-vámügyintézés

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés