Adatvédelmi hézagok a Facebookon

Szerző: digibiz Forrás: Index/digibiz.hu

Címkék: Facebook | adatvédelem

2010.
08.12.
13:20

1 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Bárkinek a nevét és képét ki lehet deríteni a Facebookon egy email-címből, még akkor is, ha ezek a felhasználónál nem publikus információk. A közösségi site folyamatosan javítja az adatvédelmi hibákat, de úgy tűnik, mintha ezzel párhuzamosan keletkeznének az újak; néhány hete például százmillió júzer adatai kerültek ki a világhálóra.

Átmenetileg újabb eszközhöz jutottak az adathalászok és a csalók; a Facebook hibás működése segítette a munkájukat - közölte az Index. A közösségi portál bejelentkezési oldala ugyanis bárkinek elárulta, hogy egy adott emailcím kihez tartozik. Csak be kellett írni egy emailcímet a bejelentkezési oldalon, és ha a tulajdonosa az 500 millió Facebook-felhasználó közé tartozott, akkor a közösségi oldal egyszerűen kiadta az illető nevét és fotóját.

Atul Agarwal, a Secfence Technologies informatikai cég kutatója szerint a felhasználók ezen nem tudtak változtatni, az adatok szigorú védelme esetén is kiszivárgott az információ. A kutató azt is bebizonyította, hogy a támadóknak nagyon egyszerű dolguk volt: írt egy egyszerű programot, amely automatizálja az adatlopást. A Facebook már kijavította a rendszerét.

http://www.buzzaboutsocialmedia.com/Bizonyítékok az adatvédelmi résekre

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, egy amerikai programozó a közelmúltban különös módon hívta fel a figyelmet a Facebook adatvédelmi hiányosságaira: százmillió Facebook-felhasználó személyes adatait (név, a közösségi oldalon használt becenév, emailcím, telefonszám) gyűjtötte össze, majd az ezeket tartalmazó, 2,8 gigabájtos adatbázist szabadon letölthetővé tette. Mindezt teljesen legálisan, a közösségi oldalon nyilvánossá tett adatok összegereblyézésével érte el, amire egy speciális gyűjtőprogramot írt.


A digibiz.hu arról is beszámolt néhány hónappal ezelőtt, hogy négy amerikai szenátor a Facebookhoz intézett nyílt levélben sürgette, hogy az egyre több alkalmazást kifejlesztő közösségi szolgáltató tegye lehetővé 400 millió felhasználója számára a magánadatoknak az eddiginél egyszerűbb megvédését. Az új funkciók szerintük egyre több felhasználói adatot tesznek hozzáférhetővé.  Néhány héttel később az Európai Unió is tiltakozásának adott hangot, ugyanezen okokból. Elliot Schrage, a Facebook alelnöke erre reagálva elmondta: az oldal célja az, hogy a felhasználók egyre több és nem kevesebb ellenőrzést gyakorolhassanak.Az adatvédelem miatt aggódók azonban ezzel nem értenek egyet, mondván: a cég most olyan adatok nyilvánosságra hozatalát is elvárja a felhasználóktól, amelyeket korábban csak a barátok kiválasztott köre számára tettek hozzáférhetővé.
    
1 hozzászólás 

2010.
08.27.
07:17

user
Megnézte a cikk írója, hogy mi is van abban az adatbázisban, vagy csak lefordítgatja a homályos nemzetközi cikkeket? Mert ha előbbi, akkor ne írjon ezentúl szakvéleményt, se tényszerűnek tűnő dolgokat, ha viszont utóbbi... akkor már legalább tudjuk, honnan vannak a cikkek. :)

1

 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Videa vagy Indavideo?

További villámkérdések  Szavazás állása

Fesztiválok online

A közösségi szájtokon való jelenlét a fesztiváloknak is létszükséglet, az oldalakat lájkolni és követni szinte kötelező. Az európai rendezvények szervezői emellett online fesztiváltévével, fesztiválos iPhone applikációval, a fesztiválhonlapba integrált repjegy- és autóbérlési lehetőséggel is előrukkoltak.

Közösségi oldalak a nagyszínpadon - online fesztiválkörkép Közösségi oldalak a nagyszínpadon - online fesztiválkörkép

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés