Facebook telefon és a többiek

Szerző: digibiz Forrás: Bitay Andrea

Címkék: Facebook | mobilszolgáltató

2010.
09.24.
15:20

0 hozzászólás

Betűméret csökkentés Betűméret növelés Küldés e-mailben Cikk nyomtatása

Nem a Facebook az első, aki saját okostelefon fejlesztésén dolgozik, korábban a Google, a Skype, és a klasszikussá vált Apple is elkészítette saját készülékét, több-kevesebb sikerrel. Ma a Mozilla is színre lépett, a jövő zenéje, hogy mi újat tud mutatni.

Nos, végül maga Mark Zuckerberg is elismerte, hogy korábban nem mondott teljesen igazat, amikor azt állította, hogy a Facebook nem fog telefont építeni. Pontosabban telefont tényleg nem fognak gyártani, viszont lesz valamiféle facebookos telefon. A Techcrunchnak adott interjúban ezt azzal indokolja, hogy jelen szeretnének lenni minden olyan platformon, amit az emberek használnak. Lefordítom magyarra: a Facebook lassan eléri a plafont, a webes verzió nem fog sokáig úgy népszerűsödni, mint tette azt az elmúlt években. Így nincs más hátra, mint a mobilplatformon terjeszkedni -írja a Webisztán. HH szerint két fontos történést kell megemlíteni a Facebook háza táján. Az egyik a mobilszolgáltatókkal kötött megállapodás, melynek értelmében a Facebook oldalai ingyen és bérmentve érhetők el 40 országban, bizonyos szolgáltatóknál. A másik pedig a Facebook app. 

Hasonló Esetek - Google, Skype, iPhone

A Google 2007-ben ugyanígy tagadta a fejlesztésekről szóló híreket, azt állítva, hogy csupán egy operációs rendszeren dolgoznak, végül idén januárban kijöttek a HTC-vel közösen készített Nexus One okostelefonnal, amibe - sok hibája ellenére - komoly erőforrásokat sikerült beleépíteni. A Facebook feltehetően hasonló módon szállna be a mobil piacba, mint a Google tette korábban: a készüléket egy külső gyártóval készíttetik (a hírek szerint a brit-hongkongi INQ Mobile céggel), az operációs rendszert és a telefonon futó programokat viszont maguk fejlesztik. A Google telefon értékesítését egyébként idén májusban beszüntették, a kimutatások alapján a telefonból ez idő alatt alig félmillió darabot adtak el. A Google később azt nyilatkozta, hogy még ennyire sem számítottak.

Nem ők voltak az egyetlenek, akik alulmaradtak a mobiltelefont használók kegyeiért folytatott harcban. 2007-ben eleinte sokan kétkedve fogadták a hírt, miszerint ingyenes Skype hívásokat támogató telefont forgalmaz egy mobilszolgáltató. Pedig igaz volt. A "3" elnevezésű mobilszolgáltató novembertől kínálta az akkor még 99 fontos készüléket, amin keresztül ingyenes a skype-os beszélgetés. A kreatív módon 3 Skypephone-nak keresztelt készülék sok változáson ment keresztül, 2008-ban az előzőnél fejlettebb modellel rukkoltak elő a gyártók. A mobilszolgáltatók többsége azonban száműzte a Skype-ot, csupán a 3 európai szolgáltató, és a Verzion amerikai szolgáltató engedélyezi feltétel nélkül. (A TeleGeography felmérése azt mutatja, hogy a fogadtatás ellenére sikeres lett, jelenleg 500 millió felhasználót szolgál ki, és a világ mobilhívásainak 12 százalékát bonyolítja le.)

Ezzel szemben az iPhone igazi sikertörténetet, a készülék kincsesbánya az Apple számára, 2010 első felében közel ötven százalékkal nőtt a cég bevétele (eddig körülbelül 8,8 millió darabot adtak el a telefonból). Idén nyáron jelent meg az iPhone 4, ami az antenna botrány ellenére is igen népszerű. Egyetlen nap alatt 600 ezer előrendelést vettek fel rá Amerikában. Magyarországra csupán szeptember 24-én érkezett meg a szupertelefon a T-Mobile hálózatán belül. Természetesen kapható különböző időtartamú hűségnyilatkozattal, részletre, a legdrágább a feltöltőkártyások számára, akik 186 ezer illetve 220 ezer forintért juthatnak hozzá (a drágább telefonok már el is fogytak). Később a többi szolgáltatónál is megvásárolható lesz.

Mozilla

A Firefox böngészőről ismert Mozilla internetes cég is beszállna az okostelefonok piacára. Egyelőre csak koncepció szinten létező telefon terveit mutatták be, ami Seabird néven fut, és a Mozilla Labs egyik mérnökének hobbiprojektjéből nőtte ki magát - írja az Index.hu. A telefonon az Android operációs rendszer módosított verziója fut, és rendelkezik a szokásos okostelefon-szériatartozékokkal is, mint a 8 megapixeles kamera, vagy az usb-port. A Mozilla hivatalos kommentárja szerint a Seabird koncepciómodell marad, vagyis nem lesz belőle pontosan ebben a formában készülék, de a benne levő ötleteket, a hozzá fejlesztett technológiákat felhasználhatják később.
    
 HOZZÁSZÓLOK

Ossza meg véleményét a cikkel kapcsolatban!


Név:

E-mail: (Nem jelenítjük meg)

Milyen nap van ma? (pl. hétfő)

 

Legolvasottabb

Legfrissebb

Hírlevélre feliratkozás

Biciklivel vagy autóval?

További villámkérdések  Szavazás állása

Online utazás

Egy vezető amerikai gazdasági portál előrejelzése szerint a 2009-es recesszió követően idén lendületes növekedés várható az online utazási irodák piacán, 2012-re már 7 százalékos gyarapodásra számítanak elemzőik. Megkérdeztük az itthoni nagyokat, mire számítanak az idei szezonban, hogyan vészelték át a tavalyi szűk esztendőt.

Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok Robbanásszerű fejlődés előtt állnak a hazai online utazási portálok

Kövessen bennünket Kövessen bennünket facebook-on! Kövessen bennünket twitter-en! Kövesse RSS csatornánkat!

Hirdetés

Vállalkozói negyed
Friss hírek, információk, naprakész tudás, főleg vállalkozóknak

NewsAgent

Szavazás

Volt már problémája interneten vásárolt termékkel?

Szavazás állása  Szavazás állása

Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés